Varnost tudi za starejše avtomobile!

Promet

Mobileye – varnostni pripomoček za naknadno vgradnjo


 

Pri novih avtomobilih – ne glede na velikost oziroma avtomobilski razred – si lahko kupci omislimo vse najnovejše varnostne pripomočke oziroma sisteme. Vse več jih celo spada v serijsko opremo avtomobila. Pri avtih starejših letnikov pa je seveda drugače; nabor varnostnih pripomočkov je bistveno manjši in ponekod obsega le ABS in morda ESC.


A tudi vozniki starejših avtomobilov lahko zdaj opremijo svoj avto s sodobnimi varnostnimi pripomočki. Eno od najučinkovitejših rešitev predstavlja sistem Mobileye, ki deluje kot sodoben varnostni pripomoček z več koristnimi funkcijami. Mobileye je izdelek izraelskega tehnološkega podjetja, ki veliko sodeluje tudi z avtomobilsko industrijo – med drugim razvijajo tudi sisteme za avtonomno vožnjo.

Sistem Mobileye sestavljata zmogljiva kamera in prikazovalnik podatkov; kamera se nahaja v posebnem ohišju, ki ga strokovnjaki namestijo na sredino gornjega dela vetrobranskega stekla; kamero namerijo na vidno polje pred avtom in jo povežejo z električnimi vodniki, ki prek skupnega pametnega vodila CAN BUS prestrezajo podatke o hitrosti avta. Na drugem koncu sistema je ličen prikazovalnik podatkov in opozoril z majhnim LCD zaslonom, ki ga lahko namestimo kamorkoli v notranjost avtomobila.

Po vgradnji in začetni kalibraciji vseh parametrov (ki je potrebna za vsak avto) je sistem pripravljen na snemanje in opozarjanje pred nevarnostjo. Zmore namreč kar nekaj varnostnih funkcij:

- opozarja na možnost naleta oziroma trka v avto, pešca ali kolesarja z zvočnim in svetlobnim - opozorilom do 2,5 sekunde pred naletom,
- opozarja na nenamerno menjavo oziroma zapustitev voznega pasu, saj snema robne črte na cesti,
- vseskozi prikazuje varnostno razdaljo do spredaj vozečega avtomobila – v sekundah; uporabnik si lahko sam nastavi zvočno opozorilo, če je preblizu avtu spredaj,
- snema prometne znake ob cesti, predvsem znake s hitrostnimi omejitvami, in jih prikazuje na zaslonu prikazovalnika.

Po krajšem preskusu lahko zatrdimo, da sistem deluje brezhibno in enako zanesljivo kot katerikoli tovarniško vgrajen tovrstni sistem v sodobnih avtomobilih. Simboli na prikazovalniku so lepo vidni in zvočna opozorila dobro slišna, na zanesljivost delovanja pa vplivajo enaki dejavniki kot na tovarniške sisteme – na primer slabo vidne črte, preveč umazano vetrobransko steklo ali močan dež oziroma sneg, ki zastirata “pogled” kamere.

Nakup in vgradnja varnostnega sistema Moblieye stane 1190 evrov (z vštetim DDV), sistem pa je mogoče vgraditi v (skoraj) vsak starejši avto – najlažje in najhitreje v tiste avte, ki že imajo skupno digitalno vodilo CAN BUS, preka katerega sistem pridobiva podatke o hitrosti avtomobila. To pomeni, da je sistem primeren za avtomobile starosti do 10 let, z nekaj več dela pa ga je mogoče vgraditi tudi v starejše avtomobile.

Mobileye predstavlja odlično rešitev za vse, ki bi radi sodobno varnost tudi v starejših avtomobilih. Ni poceni, a tudi v novih avtih takšna kombinacija varnostnih pripomočkov ni vselej v serijski opremi oziroma je treba zanjo doplačati.

Več informacij dobite na spletni strani www.svetkom.si oziroma pri podjetju Svetkom iz Ljubljane na telefonskih številkah 01 235 55 45 in 030 356 368.

Ključne besede


Varnostni pripomočkiMobileye

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji