Bi izkusili avtonomno vožnjo?

Promet

Marca prva AMZS testiranja avtonomne vožnje v okviru projekta BRAVE.


Že v decembrski Motoreviji smo objavili zapis o sodelovanju AMZS v mednarodnem raziskovalnem projektu BRAVE, ki z raziskavami, testi in znanstvenimi prispevki na področju avtonomne vožnje raziskuje različne vidike avtonomne vožnje in avtonomno vožnjo skuša približati voznikom.

Konec decembra je Avto-moto zveza Slovenije gostila sestanek predstavnikov glavnih deležnikov projekta, ki so na delovnem sestanku v Ljubljani naredili nekaj pomembnih korakov naprej pri razvoju projekta.

Še pomembnejša pa je bila prva demonstracija dejanskih testov sistemov za avtonomno vožnjo, ki smo jo izvedli v AMZS centru varne vožnje na Vranskem; za teste smo uporabili dva limuzinska kupeja VW arteon, ki so ju nam zagotovili pri podjetju Porsche Slovenija. Oba avta sta bila opremljena z bogatim naborom asistenčnih sistemov, med katerimi smo s testi izbrali tiste, s katerimi bomo v marcu izvajali testiranja s sodelujočimi anketiranci.

Testna vozila: volkswgen arteon

Predstavniki mednarodnih partnerjev projekta, med katerimi so tudi svetovno znani raziskovalni inštituti Fraunhofer, VTI in IFES, so bili nad prikazom testov navdušeni; izbrana sta bila dva različna testna scenarija, s katerimi bomo marca preskušali odzive sodelujočih anketirancev. Na sestankih so predstavniki partnerjev projekta določili tudi vprašanja za anketirance, katerih odgovori bodo osnova za oceno stopnjo zaupanja v avtonomne sisteme. Testiranja s povabljenimi anketiranci bodo potekala v začetku marca; anketirance bodo strokovnjaki projekta v obliki intervjujev pred in po testni vožnji povprašali po mnenju o sistemih avtonomne vožnje, odgovori oziroma rezultati intervjujev pa bodo služili nadaljnjim raziskavam. 

Vas zanima avtonomna vožnja in bi želeli sodelovati?

Kdaj? Med 1. in 15. marcem 2018
Kje? AMZS Center varne vožnje Vransko
Koliko časa? Približno 40 minut.

Prijavite se na: katarina.mozina@amzs.si

Se Slovenija odpira za avtonomna vozila?

Predlagane so zakonske spremembe, ki bodo zagotovile zakonski okvir za testiranje avtonomnih vozil pri nas.

V skupščinsko proceduro so pred kratkim vložili predlog sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, ki bodo omogočile testiranje – in vožnjo – avtonomnih vozil po slovenskih cestah. Predlog predvideva vzpostavitev funkcionalnih območij za testiranje avtonomnih vozil, predpisuje nekatere spremembe pri infrastrukturi takšnih cest (tudi vzpostavitev video nadzornega sistema), določa pa tudi nekatere omejitve – na primer največjo hitrost vožnje, prisotnost “voznika”, dolžnost snemanja, označitev avtonomnih vozil in ostalo. Testiranja avtonomnih vozil bodo lahko izvajali le slovenski pravni subjekti.

Ključne besede


BRAVEAvtonomna vožnjaSamovozeči avtomobili

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji