Od lego kock do pravega avtomobila

Promet

Varnost: AMZS akcija Še 365 dni! Na cestah ves čas pozorni na otroke kot najbolj ranljive udeležence v prometu.


Glavni namen tradicionalne akcije “Še 365 dni!”, ki jo v Avto-moto zvezi Slovenije pripravljamo v sodelovanju partnerji in društvi po vsej Sloveniji, je voznike in vse ostale udeležence v prometu na začetku novega šolskega leta opozoriti na dejstvo, da so otroci v prometu prisotni celo leto oziroma vseh 365 dni. Zato moramo biti na cestah ves čas pozorni na otroke kot najbolj ranljive udeležence v prometu. 

Oglas
Oglas

To pa seveda ne pomeni, da imajo otroci pri prometni vzgoji kakšno potuho. Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, poudarja: “Ta akcija je namenjena tudi prometni vzgoji otrok. Tudi njih učimo odgovornega vedenja ob cestah. Prav zato še pred začetkom leta skupaj s partnerji v AMZS centru varne vožnje pripravimo “Prometno-varnostni dan”, v katerem otrokom na vsebinsko zanimiv način predstavimo različne vloge pri udeležbi v prometu. V varnem objemu poligona otrokom predstavimo, kaj vse jih čaka kot pešce, kolesarje in voznike skirojev. Vedno znova jim predstavimo tudi pomen uporabe varnostnega pasu, kjer se jim še posebej v spomin vtisne prevračalnik. Naši inštruktorji jih v avtomobilih popeljejo na vaje zaviranja v sili, da otroci kot potniki v avtomobilu dobijo občutek, kaj pomeni reševanje nekega kritičnega trenutka v prometu in tako ugotovijo, da se avto ne more ustaviti hipno, če otrok steče za žogo ali brez pogleda s skirojem zavije s pločnika.”

Kar se “vozniček” nauči, to voznik zna

Tokrat so se otroci izjemno razveselili posebne naloge, ki je združevala tako tehniško-inženirske veščine mobilnosti kot tudi vozniške sposobnosti. AMZS je v sodelovanju s slovenskim podjetjem BuWizz poskrbel, da so jih v učilnici centra varne vožnje pričakale čisto prave lego kocke in načrti, po katerih so sestavili daljinsko vodene avtomobile različnih velikosti z električnimi motorji. Veselje je bilo še toliko večje, ko so ugotovili, da bodo svoje avtomobile tudi vozili na čisto pravem asfaltu, na katerem so izkušeni AMZS inštruktorji postavili cesto, križišče s prehodom za pešce, prometne znake in celo parkirišče. Piko na i so postavili še s pomočjo na cesti, saj je bilo iz lego kock narejeno še čisto pravo AMZS vozilo za pomoč na cesti, ki je pri okvari pomagalo atraktivnemu ferrariju. 

Video: AMZS Poletna šola mobilnosti


Erik Logar poudarja, da so otroci vozili še toliko bolj previdno, ker so v izdelavo avtomobilčkov vložili več kot dve uri in pol natančnega dela: “Otroci so kot majhni vozniki svojih avtomobilčkov zelo dosledno upoštevali predvsem znak stop in označen prehod za pešce. Otroci so tako naredili svoje prve vozniške metre v vlogi voznikov lego avtov. Zanimivo je bilo opazovati, kako so drug drugega opozarjali na neprilagojeno hitrost in ustrezno varnostno razdaljo. Hitro so uvideli, da je z natančno in zbrano vožnjo avtomobilček šel veliko lepše v ovinek, lažje ga je bilo pravočasno zaustaviti in predvsem voziti bolj tekoče." Logar izpostavlja, da je lego poligon nekakšno testno okolje za zanimivo šolo prometne varnosti, s katero bi po vzoru priljubljenih otroških motošportnih dni, kjer otroci spoznavajo različne panoge motošporta, spodbujali prometno varnost in tehniško kulturo. Vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije poudarja, da je tovrstni pristop prava in za otroke predvsem dovolj zanimiva pot, ki bo na dolgi rok pripeljala do želenih rezultatov: “Delo z otroki je izredno pomembno, saj je zavedanje prometne varnosti pri najmlajših tek na dolge proge, ki že prinaša dobre rezultate. Če se že v mladih letih naučiš spoštovanja do ceste in prometne strpnosti, boš kot odrasel voznik zagotovo vozil varneje.” Na s soncem obsijanem asfaltu AMZS centra varne vožnje na Vranskem smo med lego avtomobilčki hitro videli, kako dobro otroci razumejo in spoštujejo pravila, če se jih naučijo na zanimiv način. 

Policistovi nasveti

Pri izdelavi avtomobilčkov je otrokom pomagal tudi izkušeni prometni policist mag. Elvis Alojzij Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet na PU Celje, in jih sproti zalagal z dragocenimi nasveti, zakaj mora biti avto tehnično brezhiben, zakaj so pomembni smerniki in dobra vidljivost. Tudi on pravi, da je delo z otroki zelo pomembno in hkrati zelo odgovorno. Glede prvega šolskega dne pa pravi, da imajo policisti zelo jasen, preprost in razumljiv nasvet za vse voznike, motoriste, kolesarje in pešce: “V prometu ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo do tebe!” Izkušeni policist pravi, da gre za zelo učinkovito načelo zaupanja: “Če sami spoštujete prometna pravila, če ste odgovorni, smete pričakovati in verjeti, da bodo tudi ostali udeleženci ravnali enako. Dokler pa sami ne spoštujete pravil, ne morete pričakovati, da bo nekdo drug, četudi vedno spoštuje pravila, uspel preprečiti nesrečo.”

Foto: Kaj je najlepše? Otroci radi vozijo!

Na to vprašanje je 7-letna Hana odgovor izstrelila kot iz topa: “Avti!” Seveda smo jo malce podražili, ker smo videli, da je želela malce prehitro lego avtomobilček spraviti skozi ovinek. “Ja, sem dobra voznica. Najtežje mi je zavijati z leve na desno. Jaz želim naravnost, on pa zavija malce po svoje.” Armanu je bilo najbolj všeč, da si je sam sestavil avto, pri vožnji pa mu je največ preglavic delal slalom. Je bil tudi Arman malce prehiter: “Nikjer ni bila hitrost omejena in mislim, da sem vozil ravno prav hitro, 5 ali 10 km/h.” 

Nasvet za starše: prepričajte se, če otrok res obvlada električni skiro

Vedno večje prometne izzive predstavljajo tudi nova prevozna sredstva tako imenovane mikromobilnosti oziroma mobilnosti zadnjega kilometra. Policisti seveda niso proti uporabi različnih novih oblik mobilnosti, a opozarjajo, da zaradi nejasnih pravil prihaja do zlorab pri zmogljivostih e-skirojev, e-koles in e-rolk. Zakon dovoljuje uporabo teh prevoznih sredstev več kot 12 let starim otrokom, ki imajo opravljen kolesarski izpit. Policist mag. Elvis Alojzi Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet na PU Celje, ne vidi težav v poznavanju pravil, pač pa v obvladovanju različno velikih in zmogljivih električnih skirojev oziroma rolk. Pravi, da bi morala biti starostna meja za samostojno vožnjo v prometu višja za vsaj dve leti. Ključni policistov nasvet za starše, ki razmišljajo, da bi otroku na poti v šolo dovolili uporabo električnega skiroja je, naj se prepričajo, če res obvlada praktično vožnjo oziroma razume, katere nevarnosti mu pretijo v javnem prometu.

Akcija Še 365 dni! bo v organizaciji društev AMZS potekala v številnih krajih po Sloveniji

Tudi letos bo preventivna akcija AMZS potekala po različnih slovenskih krajih. Pri tem so sodelujejo številna avto-moto društva in klubi. Akcija  “Še 365 dni!” z odštevanjem dni do začetka novega šolskega leta voznike in druge udeležence po vsej državi opozarja, da se s koncem počitnic otroci vračajo na šolske poti in tam ostanejo celo šolsko leto.

Za podporo pri izvedbi prometnovarnostnega dne za otroke, ki so bili na počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, se zahvaljujemo Zavarovalnici Sava.

URNIK PREVENTIVNIH DOGODKOV "Še 365 dni!"

Datum  Ura Lokacija Društvo
29. 8.  7.45 Šmartno ob Paki AMD Šmartno ob Paki
29. 8. 10.00 Celje AMD Šlander Celje
29. 8. 12.30 Izlake  AMD Izlake
30. 8. 7.45 Lenart AMD Lenart
30. 8. 9.30 Ljutomer AMD Ljutomer
30. 8. 11.30 Markovci AMD Markovci
30. 8. 12.30 Ptuj AMD Ptuj
31. 8. 07.45 Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem
31. 8. 9.30 Mislinja AMD Dravograd
31. 8. 12.00 Velenje AMTK Velenje
31. 8. 8.00 Dravograd AMD Dravograd
31. 8. 9.30 Muta AMD Dravograd
31. 8. 10.45 Vuzenica AMD Dravograd
31. 8. 12.00 Radlje ob Dravi AMD Dravograd
1. 9.  7.30 Koper AMTK Koper
1. 9.  10.00 Cerknica AMD Cerknica
1. 9.  11.45 Logatec AMD Logatec
1. 9.  7.45 Slivnica AMD Orehova vas
1. 9.  9.30 Maribor AMD MTT Maribor
1. 9.  10.45 Slovenska Bistrica  AMD Slovenska Bistrica
1. 9. 12.00 Slovenske Konjice AMD Slovenske Konjice
2. 9.  7.30  Lukovica AMD Lukovica
2. 9.  9.45 Šenčur AMD Šenčur
2. 9.  12.00 Trebnje

AMD Trebnje

Oglas
Oglas

Ključne besede


Varna vožnjaprvi dan šoleŠe 365 dni!

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji