Poskrbimo za varnost otrok v prometu – ne le ob začetku pouka, temveč vseh 365 dni v letu!

Novice

Avto-moto zveza Slovenije in Policija sta na današnji novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem predstavili aktivnosti, ki jih bosta izvajali ob začetku novega šolskega leta, izpostavili pa sta tudi pomen pravilnega prevoza otrok. V ta namen so v AMZS organizirali prilagojen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev, kjer šole te prevoze izvajajo same, z lastnimi vozili ter lastnim kadrom.


 

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog Policije. »V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajamo ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevamo k umirjanju prometa,« je dejavnost Policije v uvodu predstavil mag. Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije. »Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo.«

Kot je še izpostavil Kapun, so ob začetku šolskega leta otroci na cestah veliko pogosteje, kot med počitnicami, med njimi tudi prvošolci. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je zato izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na druge učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani ter posledično manj pozorni. »Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je zato ena najpomembnejših nalog policije. Vozniki, poskrbimo, da bodo naši otroci na svoji šolski poti varni!«, je eno ključnih sporočil Policije, ob čemer je Kapun še dodal: »Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu.«

Za večjo varnost otrok policisti svetujejo staršem:

  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.

Drugim voznikom pa:

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

Akcija Še 365 dni! - AMZS maskoti Anja in Zdravko bosta na začetek šole opozarjali v devetih slovenskih krajih

Kot je povedal mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, bodo v AMZS tudi letos v sodelovanju z avto-moto društvi in s policijo v dneh pred začetkom šole opozarjali, da se otroci vračajo na šolske poti. »AMZS maskoti Anja in Zdravko bosta z avto-moto društvi v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Slovenski Bistrici, Šenčurju in Šmartnem ob Paki na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, 1. septembra pa bodo s sloganom »Še 365 dni« poudarili, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka.«

V AMZS so pred začetkom novega šolskega leta še odločili, da za tiste šole, kjer šolske prevoze otrok izvajajo z lastnimi kadri ter lastnimi prevoznimi sredstvi, in ne s profesionalnimi vozniki prevozniških podjetij, izvedejo brezplačen prilagojen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev. V zvezi s tovrstnimi prevozi je Kostanjšek poudaril, da morajo biti otroci tudi v šolskih kombijih med prevozi pripeti z ustreznimi zadrževalnimi sistemi: »V AMZS opozarjamo na dosledno uporabo otroških varnostnih sedežev.«

Kostanjšek je predstavil tudi funkcionalnost AMZS aplikacije za mobilne naprave, ki z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

Da bi bili otroci na cesti še bolj varni, pa so v AMZS pripravili tudi odsevni paketek, ki vsebuje:

  • nahrbtnik z odsevnimi trakovi, dimenzija 45 x 34 cm,
  • odsevne nalepke za polepitev kolesa, skiroja, čelade in drugih otroških predmetov,
  • obesek v obliki varnostnega jopiča,
  • rumeno rutico z odsevnimi trakovi in
  • odsevni trak za roko ali nogo.

AMZS odsevni paketek

Paketek je na prodaj v enotah AMZS po vsej Sloveniji, redna cena je 14,99 EUR, za člane AMZS pa 11,99 EUR.

Brezplačen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev

V nadaljevanju je AMZS inštruktor varne vožnje Rafael Pečjak predstavil program varne vožnje, ki so ga v AMZS pripravili za voznike šolskih kombijev.

Teoretični del:

  • aktivna in pasivna varnost
  • vožnja
  • prepoznavanje nevarnosti
  • preprečevanje nevarnosti
  • reševanje nevarnosti
  • sedežni položaj
  • varnostni pas – prenos moči
  • kamov krog
  • pot ustavljanja in kaj vpliva na pot ustavljanja
  • stanje cestišča
  • možni oprijem
  • kateri faktorji vplivajo na oprijem
  • mešana vozna podlaga možni vzroki za nastanek mešane vozne podlage

Praktični del:

  • sedežni položaj – upravljanje vozila – pravilna uporaba varnostnega pasu-pritrjevanje tovora
  • zaviranje
  • vožnja v ovinku
  • umikanje oviram
  • zaviranje po klancu navzdol in umikanje oviram
  • zdrs zadka vozila
  • simulacija prevračanja vozila in reševanje iz njega

Nikar brez otroškega varnostnega sedeža

Pečjak je izpostavil še pomen pravilne uporabe in izbire otroškega varnostnega sedeža. »V AMZS svetujemo, naj starši vseskozi, že od otrokovega najzgodnejšega obdobja, dosledno, na vseh poteh, tudi tistih najkrajših, uporabljajo otroški varnostni sedež. Naloga starša oziroma voznika je, da otroka vzgoji, da se brez varnostnega pasu oziroma če ni pripet v otroškem varnostnem sedežu, ne more voziti. Otrok tudi med vožnjo ne sme zapustiti otroškega varnostnega sedeža. Starši naj mu razložijo, zakaj mora biti pripet oziroma v sedežu, pri tem naj mu bodo zgled tudi drugi potniki v avtomobilu – tudi tisti na zadnjih sedežih. Nikakor pa otrok ne strašimo s policijo in globami, ki so povezane s prekrškom. Ogromno je načinov, kako otroka prepričati, da je v vozilu pripet (eden takšnih je, da se vozila preprosto ne zažene, dokler vsi potniki, vključno z otroki, niso pripeti). Starši morajo še poskrbeti, da bo otrok v sedežu nameščen pravilno in tako, da bo sedež in sedalni položaj ustrezal njegovi velikosti in teži.«

In kako izbrati sedež? »Prvi pogoj je izbira sedeža prave skupine. Priporočamo nakup v specializiranih trgovinah, kjer znajo svetovati, ob nakupu je najbolje imeti s seboj otroka – če ta ni več dojenček, ki naj preskusi sedež, če mu ustreza. Drugo pomembno merilo je namestitev otroškega sedeža v avto: zaradi različnih konfiguracij vsi otroški sedeži niso primerni za vse avte. V specializirani trgovini pomagajo pri namestitvi sedeža v avto in opozorijo na pravilno namestitev in uporabo sedeža. Pri izbiri so v pomoč tudi AMZS testi otroških varnostnih sedežev, ki jih AMZS že dve desetletji izvaja v sodelovanju z evropskimi klubi in objavlja v Motoreviji (naslednji bo objavljen v novembrski številki).«

V AMZS opozarjajo tudi na najpogostejše napake pri uporabi otroških sedežev. To so nepravilna uporaba sedeža – neupoštevanje navodil za uporabo sedeža, premalo zategnjen pas za pripenjanje otroka v sedež. Napaka je tudi to, da vozniki, ko enkrat pritrdijo otroški varnostni sedež v avtomobilski sedež, tega, ali je ta še vedno pravilno in čvrsto pripet, nato enostavno ne preverjajo več. Tako kot druge elemente na vozilu (pnevmatike, luči, …) se mora tudi otroški varnostni sedež vsakič preveriti, če je še vedno čvrsto in pravilno nameščen, sploh ko ga uporablja otrok. Otroke je treba tudi poučiti, kako morajo v samem sedežu sedeti, kako morajo zaščitni varnostni pasovi potekati po njegovem telesu in kako so varnostni pasovi dejansko pripeti. Med vožnjo lahko nemirni otroci odpnejo varnostne pasove. Če se bo otrok zavedal, da to ni prav, bo na to tudi sam opozoril. Vozniki naj med vožnjo večkrat preverijo, ali je otrok (še vedno) pravilno pripet.

Poskrbite za tehnično brezhibnost vozila

V AMZS voznikom še svetujejo, naj poskrbijo za tehnično brezhibnost vozila – v AMZS enotah po Sloveniji nudijo preventivni pregled 16 kontrolnih točk, pri katere mehanik v 16 korakih preveri ključne točke na vozilu, oceni njihovo stanje in poda svoje strokovno mnenje. Za člane AMZS je pregled brezplačen.

Do večje varnosti v prometu tudi s tečajem varne vožnje

Seveda pa lahko k varnosti v prometu pripomorejo tudi vozniki s svojim znanjem varne vožnje in vozniškimi spretnostmi. V AMZS poudarjajo, da je trening vožnje del vseživljenjskega učenja, zato vabijo tudi tiste voznike, ki imajo že veliko število prevoženih kilometrov, da se udeležijo katerega od programov varne vožnje, ki jih izvajajo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, in tako pripomorejo ne le k večji varnosti sebe in svojih sopotnikov, temveč tudi drugih udeležencev v prometu.


Časovnica aktivnosti AMZS in avto-moto društev od 29. 8. do 1. 9. 2017

AMZS maskoti Anja in Zdravko bosta z avto-moto društvi na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo.

Torek, 29. 8. 2017: »Še 3 dni!«
Koper, 10:30-12:00 (AMTK Koper)
Šenčur, 14:00-15:30 (AMD Šenčur)

Sreda, 30. 8. 2017: »Še 2 dni!«
Dravograd, 8:00-9:30 (AMD Dravograd)
Hoče, 11:00-12:30 (AMD Pohorje)
Markovci, 13:30-15:00 (AMD Markovci)

Četrtek, 31. 8. 2017: »Še 1 dan«
Lukovica, 7:45-9:00 (AMD Lukovica)
Izlake, 10:00-11:30 (AMD Izlake)
Slovenska Bistrica, 13.00-14:30 (AMD Slovenska Bistrica)

Petek, 1. 9. 2017: »Še 365 dni!«
Ljubljana, 7:30-8.30
Šmartno ob Paki, 12:00-13:15 (AMD Šmartno ob Paki)

 

Ključne besede


Otroški sedežipreventivaPrometna varnostotrociOtroci v avtuprvi dan šole

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji