AMZS test metlic brisalnikov 2015

Drugi testi

Malo gume, nekaj kovine in plastika – metlice brisalnikov spadajo med enostavnejše – in cenejše – mehanske dele avtomobila. Lahko kupimo cenene metlice ali je treba zanje odšteti več denarja? S tokratnim testom skušamo odgovoriti prav na ta vprašanja …


Malo denarja, slabo brisanje

Metlice brisalnikov spadajo med potrošni avtomobilski material, ki ga moramo vozniki na svojih avtomobilih redno menjati. Tudi zato lahko v trgovinah dobimo metlice številnih izdelovalcev. V zadnjem času sta se izoblikovali dve, po zasnovi različni skupini metlic; novejše ploščate metlice, ki so videti, kot da bi bile izdelane iz enega kosa gume, in običajne metlice z več členi, ki jih vstavimo v posebno ogrodje. Ploščate metlice imajo sodobnejši, minimalističen videz, zaradi aerodinamične oblike se pri večjih hitrostih bolje prilagajajo obliki vetrobranskega stekla, med delovanjem enakomerneje pritiskajo na steklo. Ker nimajo gibljivih členov, ti pri nizkih temperaturah ne morejo zmrz-niti. Tako vsaj pravi teorija.

Na tokratnem testu smo preskusili osem različnih metlic. Ker smo želeli pokriti tako novejše kot starejše avtomobile, smo izbrali štiri ploščate metlice za novejše avtomobile in štiri veččlenkaste metlice, primerne za starejše avtomobile. Izbira preskušenih metlic je sicer prilagojena nemškemu trgu, a večino teh metlic lahko dobimo tudi pri nas, saj nekatere spadajo med najbolje prodajane tudi na našem trgu.

Na kakovost brisanja metlic brisalnikov vetrobranskega stekla vplivajo zasnova in izdelava ter kakovost gumenih elementov, a na življenjsko dobo metlice vplivajo tudi mehanska obraba in vremenski vplivi – ti na daljši rok namreč lahko spremenijo lastnosti gumene zmesi met-lic.

Oba dejavnika – mehansko obrabo in vpliv okolja – smo temeljito preskusili v laboratoriju in na preskusni mizi; kakovost brisanja smo ocenili pri novih in rabljenih metlicah, pri temperaturi – 10 in 20 stopinj Celzija, kar ustreza zimskim in poletnim temperaturam. Ob preskusu kakovosti brisanja v različnih razmerah smo za vsako metlico ocenili še kakovost izdelave in enostavnost vgradnje oziroma odstranitve metlice. Menjava starih metlic z novimi ni tako enostavna, kot se zdi na prvi pogled. Ploščate metlice je v povprečju sicer lažje namestiti na ročice kot običajne, a pravilo ne velja za vse metlice; pri nekaterih je treba uporabiti poseben adapter. Tudi pri nekaterih klasičnih veččlenkastih metlicah je namestitev precej zapletena, pa tudi navodila za namestitev, ki jih praviloma dobimo na kartonasti oziroma plastični embalaži metlic, niso vedno napisana razumljivo in pregledno – tudi te dejavnike smo upoštevali v oceni.

Na tokratnem preskusu so se najbolje odrezale Boscheve metlice aerotwin; ploščate metlice, ki jih poznamo že kar nekaj časa, so dobile končno oceno 2,0, kar po naši lestvici pomeni oceno “dobro”. V nobeni od ocenjevanih disiplin metlica aerotwin ni pokazala slabosti, pri najpomembnejšem merilu “kakovost brisanja” pa je v primerjavi s tekmeci suvereno zmagala – v petih od šestih disciplin je dosegla najboljše ocene. V naši hladilni komori, kjer smo preskušali kakovost brisanja pri temperaturi –10 stopinj Celzija, je edina od metlic dosegla oceno “dobro”.

Že na našem prvem testu metlic brisalnikov – v Motoreviji smo ga objavili aprila 2011 – smo ugotovili, da so ploščate metlice brisalnikov boljše od klasičnih veččlenkastih. A druga najboljša metlica na tokrat-nem testu – Boscheva metlica “twinspoiler” – vsaj delno zanika to ugotovitev; Boscheva metlica klasične zasnove z več členi je tokrat dobila oceno 2,2 (“dobro”) in zasedla drugo mesto. Metlica se je dobro obnesla v vseh disciplinah, pri dolgotrajnem brisanju pri višjih temperaturah pa najbolje od vseh.

 

A Boscheva metlica s klasično zasnovo je vendarle osamljen primer in zato izjema, ki potrjuje pravilo; ostale tri klasične veččlenkaste metlice – SWF das original (ocena 2,9), Valeove compact (ocena 3,0) in Unitecove metlice multi 7 (ocena 3,3) – so se uvrstile na konec naše razpredelnice. Vse omenjene metlice so pokazale kar nekaj slabosti pri kakovosti brisanja vetrobranskega stekla, največ težav pa so imele pri brisanju pri nizkih temperaturah.

Pred tremi klasičnimi metlicami in za Boschevo metlico “twinspoiler” so se uvrstile metlice SWF visioflex (ocena 2,4 oziroma “dobro), unitec multi 4-in-1 (ocena 2,9) in valeo compact evolution (ocena 2,9) – vse omenjene so ploščate zasnove. Zgolj SWF visioflex z oceno 2,4 še velja za “dobro” metlico, vse ostale metlice pa so z razponom ocen od 2,9 do 3,3 dobile skupno oceno “zadovoljivo”. Vse preskušene metlice so se na našem testu torej odrezale razmeroma dobro – nobena sicer ni dobila skupne ocene “zelo dobro”, a nobena tudi slabše ocene od “zadovoljivo”. Dve metlici sta dobila zelo dobro oceno za namestitev, ena metlica pa se je tudi pri temperaturi –10 stopinj Celzija odrezala dobro.

A preskus je pokazal tudi nekaj splošnih slabosti; tako je pet metlic dobilo oceno “pomanjkljivo” za delovanje pri nizkih temperaturah. Naš test je pokazal tudi, da je kakovost brisanja pri nekaterih novih metlicah istega izdelovalca in istega tipa različna. To lahko pripišemo starosti metlic; starost oziroma dolgotrajno skladiščenje nam-reč vpliva na fizikalne lastnosti gumenih delov. Tudi zato bi bilo za uporabnike zelo koristno, če bi izdelovalci na embalažo metlic zapisali datum izdelave in na ta način kupce opozorili, kakšne metlice kupujejo. Izdelovalci bi lahko uporabili podoben sistem označevanja, kot velja za avtomobilske pnevmatike, kjer je iz posebne DOT številke vidno, kdaj so bile pnevmatike izdelane.

Natančnih cen za posamez-ne metlice nismo zapisali, ker se cene za metlice precej razlikujejo od ponudnika do ponudnika. V grobem pa lahko zapišemo, da cenovni razpon preskušenih metlic sega od 11 evrov za najcenejše (unitec multi 7) do 37 evrov za najdražje (SWF visioflex). Ponovno lahko tudi zapišemo, da se (pre)poceni nakup ne splača: najcenejše Unitecove metlice za 11 evrov so se na testu odrezale najslabše.

  • Še nekaj nasvetov ob menjavi metlic:
    • primerjajte cene, saj so razlike za enake metlice lahko občutne,
    • če se le da, preverite starost (novo zapakiranih) metlic, saj ta vpliva na kakovost,
    • pozorno sledite navodilom za menjavo,
    • večkrat temeljito očistite vetrobransko steklo, saj s tem tudi metlice delujejo bolje.

Ključne besede


NasvetinasvetiAMZS testBrisalnikiMetlice

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

92

Priljubljenost članka

92

Shrani

Delite s prijatelji