AMZS test 30 letnih pnevmatik dveh dimenzij

Pnevmatike

Ko gre na tesno, se pokažejo razlike!


Pri izboru avtomobila namenjamo pozornost najrazličnejšim lastnostim, tudi voznim lastnostim. A le malokdo je pozoren na pnevmatike, pa čeprav te močno vplivajo na lego avtomobila na cesti, njegovo vodljivost, na učinkovitost vzmetenja, na glasnost vožnje, na porabo goriva, na prenos navora na cesto, še zlasti pa na zaviranje oziroma ustavljanje avtomobila… Inženirji lahko zasnujejo še tako dober avtomobil, a če nima ustreznih pnevmatik, tudi najboljši voznik ne more izkoristiti njegovih zmogljivosti, kar vedno znova dokazujejo dirkači, ki zelo dobro vedo, kako pomembna je prava izbira pnevmatik. Običajni uporabniki avtomobilov običajno ne preverjamo skrajnih meja avtomobila in pnevmatik, a v nepričakovanih, kritičnih trenutkih je prav kakovost pnevmatik lahko odločilen dejavnik, ki odloča o tem, ali bomo vpleteni v prometno nesrečo ali pa bo se bomo iz kritične situacije izvlekli zgolj z globokim vdihom in pomislekom: tole je bilo pa tesno. Prav zato je izbira pnevmatik tako pomembna in je ne gre prepustiti naključju, pač pa velja upoštevati lastnosti pnevmatik. AMZS test pnevmatik razkriva razlike med posameznimi pnevmatikami enake dimenzije. Tokrat smo preverili lastnosti 30 letnih pnevmatik dveh dimenzij.

Video: Kompleksni test pnevmatik

Samo pri merjenju obrabe je denimo vožnja je trajala 48 dni, avtomobili so prevozili 297.600 km, med preskusom pa smo ob pomoči naprave za samodejno merjenje 400 krat izmerili globino profila na tekalni plasti. 

Ponujamo podatke za večino najbolje prodajanih pnevmatik preskušenih dimenzij

Kolikšne so lahko razlike med posameznimi pnevmatikami, zelo nazorno dokazujejo podatki iz našega testa, ki temelji na natančnih, večkrat ponovljenih meritvah pnevmatik, ki so vse kupljene v običajni prodaji pri različnih trgovcih, s čimer preprečujemo, da bi izdelovalci lahko kakorkoli s ponudbo svojih izdelkov vplivali na rezultate testa. Naš test, ki ga opravljamo skupaj z drugimi avtomobilskimi klubi in temelji na metodah preskušanja, ki smo jih razvili v več desetletjih testiranja pnevmatik, velja za najbolj verodostojnega in najvplivnejšega v Evropi, hkrati pa daje odgovore tudi na vprašanja, ki jih uporabniki pogosto zastavljajo, a marsikje ostanejo brez odgovora: na primer, kolikšna je doba trajanja pnevmatik. Vse to sicer pomeni, da je naš test pnevmatik izjemno obsežen, kar seveda vpliva tudi na stroške, zato jih lahko krijemo le s skupnim sodelovanjem avtomobilskih klubov in porabniških organizacij, osnovno vodilo vseh sodelujočih pa je posredovanje verodostojnih rezultatov uporabnikom. To velja tudi za AMZS, ki prek Motorevije že več kot dve desetletji aktivno sodeluje pri testih pnevmatik in vedno skrbi, da so v test vključene pnevmatike, ki imajo pomemben delež na slovenskem trgu. Vseh pnevmatik, ki so na trgu, seveda ni mogoče preskusiti, saj to zaradi izjemno pestre ponudbe na trgu presega tako finančne kot organizacijske možnosti partnerjev pri testu, tudi AMZS. Na temelju izkušenj pa lahko trdimo, da ponudimo podatke za večino najbolje prodajanih pnevmatik preskušenih dimenzij. Seveda so na trgu pnevmatike zelo različnih dimenzij, a vseh seveda ne moremo preskusiti zaradi že omenjenih omejitev. Kako je s primerjavo rezultatov pnevmatik različnih dimenzij, pa smo tudi že velikokrat zapisali, zato zgolj na kratko: neposredna primerjava ni mogoča, ker dimenzija pnevmatik vpliva na njihovo zgradbo (po širini in premeru, pa tudi v presečni višini) in s tem na njihove lastnosti, običajno pa razlike med pnevmatkami sorodnih velikosti niso prav velike. In kaj smo ugotovili na našem tokratnem testu?

Dimenzija 175/65 R 14 T

Rezultati testa:

Dimenzija pnevmatik 175/65 R 14 T (do 190 km/h) je namenjena majhnim avtomobilom. Novi modeli teh avtomobilov so praviloma serijsko opremljeni s 15 palčnimi pnevmatikami, toda na cestah je še veliko avtomobilov, ki uporabljajo 14 palčne pnevmatike. Tudi ti avtomobili seveda potrebujejo kakovostne pnevmatike, zato je še toliko pomembneje, da preverimo njihovo kakovost. Dokaj pogosto se namreč zgodi, da izdelovalci pnevmatik dimenzijam, ki niso več v serijski opremi avtomobilov, ne namenjajo več tolikšne pozornosti kot dotlej, dokler pnevmatike zagotavljajo tudi za prvo vgradnjo na nove avtomobile.

Na našem testu smo preskusili 14 različnih pnevmatik, preskus pa smo opravili s fordom fiesto. Rezultati so presenetljivi, kajti najbolje se niso odrezale pnevmatike najbolj znanih in uveljavljenih znamk, temveč sta oceno dobro – zelo priporočljivo dobili pnevmatiki, ki ju uvrščamo v razred kakovostnih znamk. To sta Falknova pnevmatika sincera SN832 ecorun in Semperitova pnevmatika comfort-life 2. Falken je samostojna znamka, Semperit sodi v koncern Continental. Takšen rezultat dokazuje, da uporabniki lahko dobijo zelo kakovostne pnevmatike za zmerno ceno. Med pnevmatikami prestižnih znamk se je le Dunlopova pnevmatika street response 2 dokaj enakovredno merila z najboljšima pnevmatikama, a najvišje ocene ni dobila zaradi nekoliko slabših lastnosti na mokri cesti. Tako kot Dunlopova pnevmatika je enako oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo dobilo še deset drugih pnevmatik – večina, kar devet, jih je takšno oceno tudi dobila zaradi slabših lastnosti na mokri cesti. Le Continentalova pnevmatika premiumcontact 5 je slabšo oceno dobila zaradi (pre)velike obrabe, na mokri cesti pa ima najboljše lastnosti med vsemi preskušenimi pnevmatikami.

Tudi Savina pnevmatika perfecta, ki je edina med vsemi preskušenim pnevmatikami dobila oceno pomanjkljivo, je to oceno dobila zaradi večjih slabosti na mokri cesti. Razliko na mokri cesti najbolje ponazarja zavorna razdalja, ki jo isti avto z različnimi pnevmatikami potrebuje za zaustavitev od hitrosti 80 km/h. Ta razlika v zavorni razdalji je skoraj 10 metrov, kar pomeni dolžino dveh avtov in pol. Ali povedano drugače: ko se avto s Continentalovimi pnevmatikami zaustavi, ima avto s Savinimi pnevmatikami še hitrost 34 km/h, vsak pa dobro ve, kako izgleda trk s tolikšno hitrostjo in kako je poškodovan avto po trku s takšno hitrostjo.

Velike razlike pri splavanju

Velike so tudi razlike pri splavanju (akvaplaningu). Pri vzdolžnem splavanju je razlika v hitrosti med najboljšo in najslabšo pnevmatiko 11,1 km/h, pri bočnem splavanju pa 1,2 m/ s2, kar pomeni 30 odstotno razliko.

Pri porabi goriva smo ugotovili 5 odsotno razliko med pnevmatiko, ki porabi najmanj goriva – to je Apollova amazer 4G eco – in pnevmatikama z največjo porabo – to sta Kleberjeva dynaxer HP 3 in Firestonova multihawk 2. 5 odstotna razlika pomeni razliko v porabi goriva 2 decilitra na 100 km.
Pri dobi trajanja pnevmatik smo ugotovili, da z več kot polovico preskušenih pnevmatik lahko prevozimo manj kot 30.000 km. Ker se pnevmatike te dimenzije uporabljajo na avtomobilih, ki so običajno drugi v gospodinjstvu in z njimi običajno uporabniki prevozijo manj kilometrov kot s prvim avtom, smo mejo še sprejemljive obrabe postavili pri najmanj 25.000 prevoženih kilometrih. S petimi pnevmatikami lahko prevozimo več kot 30.000 km, z osmimi med 25.000 in 30.000 km, le s Continentalovo pnevmatiko pa manj kot 25.000 km. Razlika v prevoženi razdalji med pnevmatiko z najmanjšo in največjo obrabo je približno 10.000 km oziroma 36 odstotkov. Seveda pa velja pri podatkih o obrabi upoštevati, da je obraba odvisna od številnih dejavnikov, podatki o prevoženi razdalji pa temeljijo na primerjavi v enakih razmerah.

Vse pnevmatike so brez težav prestale hitrostni preizkus.

Na našem tokratnem preskusu ni bilo Bridgestonove, Hankookove in Michelinove pnevmatike. Bridgestone in Hankook sta za letošnje leto napovedala nova modela pnevmatik, Michelin pa je napovedal, da bo letno pnevmatiko energy saver+ nadomestil s celoletno pnevmatiko crossclimate, ki bo letos pomladi na voljo v osmih novih dimenzijah. Lastnosti celoletnih pnevmatik že preverjamo na našem testu, rezultate pa bomo predvidoma objavili v majski številki Motorevije.

Dimenzija 205/55 R 16 V

Rezultati testa:

V dimenziji 205/55 R 16 V (do 240 km/h), ki jo uporabljajo avtomobili nižjega srednjega razreda – naš preskusni avto je bil VW golf – smo preskusili 16 različnih pnevmatik. Kar šest pnevmatik je dobilo oceno dobro oziroma zelo priporočljivo, osem pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, dve pnevmatiki pa sta dobili oceno pomanjkljivo – obe zato, ker nista prestali hitrostnega preizkusa.

Med šestimi pnevmatikami z oceno dobro imata koncerna Bridgestone in Continental po dve pnevmatiki: Bridgestone ob turanzi T001 evo tudi novo Firestonovo pnevmatiko roadhawk, Continental pa ob pnevmatiki premiumcontact 5 še Semperitovo pnevmatiko speed-life 2. Ob teh štirih pnevmatikah sta oceno dobro dobili še Michelinova pnevmatika primacy 3, ki se je izkazala z najboljšimi lastnostmi med vsemi, in Hankookova pnevmatika ventus prime 3 K125.

Med osmimi pnevmatikami, ki so dobile oceno zadovoljivo, je le Kumhova pnevmatika ecsta HS51 takšno oceno dobila zaradi lažjih slabših lastnosti na suhi cesti, večina, kar sedem pnevmatik, pa je takšno oceno dobila zaradi manjših ali večjih slabosti na mokri cesti. Ob tem velja dodati, da se kar pet od teh sedmih pnevmatik tudi s še kakšno drugo lastnostjo ne more enakovredno meriti z najboljšimi pnevmatikami.

Dve pnevmatiki: Vredesteinova sportrac 5 in Infinityjeva ecosis sta dobili oceno pomanjkljivo zaradi težav pri hitrostnem preizkusu po merilih našega testa, ki so nekoliko strožja kot je standardni preizkus po standardu ECE R 30. To pomeni, da pnevmatiki ne zdržita daljše polne obremenitve.

Pet pnevmatik ni dobilo dobre ocene za lastnosti na suhi cesti, predvsem zaradi težav pri vodljivosti in odzivnosti pnevmatik na voznikovo ravnanje z volanom, kar vpliva na varnost vožnje. Na mokrih cestah je bila razdalja v zavorni poti pri zaviranju od 80 km/h približno 6 metrov, razlika v hitrosti pri vzdolžnem splavanju 9 km/h, pri prečnem splavanju pa 1,2 m/s2.

Ocenjevanje

 

Velike razlike pri obrabi

Pri porabi goriva je tudi pri tej dimenziji razlika med najboljšo in najslabšo pnevmatiko 2 decilitra na 100 km.

Pri obrabi oziroma največjem številu prevoženih kilometrov je bilo povprečje 34.000 prevoženih kilometrov. Z daleč najmanjšo obrabo se je izkazala Michelinova pnevmatika primacy 3, ki prevozi več kot 45.000 km. Dokaj skupaj ji sledi skupina treh pnevmatik: Pirellijeva, Vredesteinova in Fuldina, ki prevozijo približno 40.000 km. Za temi tremi pnevmatikami je osem pnevmatik, ki prevozijo približno 10.000 km manj kot omenjene tri pnevmatike, a še vedno nekaj več kot 30.000 km. Štiri pnevmatike: Giti, Goodyear, Nexen in Infinity prevozijo manj kot 30.000 km in so zato pri tem ocenjevalnem merilu dobile oceno zadovoljivo. Razlika v prevoženi razdalji med najboljšo in najslabšo pnevmatiko je kar 18.800 km, kar pomeni 56 odstotno razliko.

Kako zahtevno (tako časovno kot finančno) je merjenje obrabe, dokazuje dejstvo, da smo obrabo merili z vožnjo enakih avtomobilov v konvoju po točno določenem krogu – ta vsebuje vožnjo po avtocestah, običajnih cestah in cestah v naseljih – v dolžini nekaj več kot 300 km. Vožnja je trajala 48 dni, avtomobili so prevozili 297.600 km, med preskusom pa smo ob pomoči naprave za samodejno merjenje 400 krat izmerili globino profila na tekalni plasti.

Foto: Utrinki z zahtevnih testiranj

 

Natančne meritve, ne pa oznake!

Takšni so torej rezultati našega tokratnega testa letnih pnevmatik. Še enkrat več se je pokazalo, da le natančne meritve lahko pokažejo razlike in da se pri nakupu ne gre zanašati na oznake na pnevmatikah (v naših tabelah so navedene v koloni pod imeni pnevmatik), saj je na primer v dimenziji 175/65 R 14 zelo priporočljiva Semperitova pnevmatika z oznakami E/C/70, pa čeprav smo preskusili tudi pnevmatike z oznakami C/B/68 ali C/B/69, v dimenziji 205/55 R 16 pa sta v drugi polovici pnevmatiki z oznakami B/A/68 oziroma B/A/71, med zelo priporočljivimi pnevmatikami pa je tudi Semperitova pnevmatika z oznakami C/C/71.

Teste letnih pnevmatik iz prejšnjih let lahko najdete na tej spletni povezavi.

Ključne besede


AMZS testPnevmatikeVarna vožnjaAMZS test pnevmatik