Euro NCAP v letu 2016

Preskusni trki

Konzorcij Euro NCAP svoja pravila ocenjevanja prilagaja razvoju avtomobilov. Tako je tudi v letu 2016 prišlo do nekaterih sprememb pri ocenjevanju. Bistvena razlika je, da bo poslej lahko en avto dobil dve oceni: eno za serijsko opremljen avto, ki je na voljo na trgih vseh članic Evropske skupnosti, drugo pa za avto z dodatno varnostno opremo, ki je na nekaterih trgih lahko serijsko vgrajena, na drugih pa na voljo za doplačilo. S tem želi Euro NCAP spodbuditi nakup varnostne opreme tudi na trgih, kjer varnostne naprave niso serijsko vgrajene. S tem bo kupec natančno vedel, koliko varnostna oprema pripomore k večji varnosti.


En avto, dve oceni!

Med varnostno opremo, ki jo v letu 2016 ocenjuje Euro NCAP, je tudi sistem za prepoznavanje pešcev in samodejno zaviranje ob njihovi prepoznavi. To je že tretji sistem samodejnega zaviranja, ki ga poslej meri Euro NCAP – ob sistemu samodejnega zaviranja pri majhnih hitrostih, ki preprečuje nalete in ob sistemu za samodejno zaviranje pri večjih hitrostih, če voznik ne reagira ob prekratki varnostni razdalji. Učinkovitost sistema za prepoznavanje pešcev se meri v štirih situacijah: v treh gre za odraslega pešca, ki steče ali stopi pred avto, v četrtem pa za otroka, ki izza parkiranega avta steče na cesto.
Druga pomembna novost v letu 2016 je pri ocenjevanju varnosti otrok. Doslej je Euro NCAP ocenjeval varnost leto in pol starega ter triletnega otroka, ki sta sedela v ustreznih varnostnih sedežih – sedež za leto in pol starega otroka je bil obrnjen v nasprotno smer vožnje. V letu 2016 Euro NCAP ocenjuje varnost 6 in 10 let starih otrok. Manjši otrok sedi v ustreznem varnostnem sedežu, večji otrok pa na jahaču brez bočne zaščite.

Toyota prius: 5 zvezdic

Nova toyota prius z vgrajenim naborom varnostnih naprav Safety Sense – podrobneje smo o njej pisali januarja letos – je dobila vseh pet zvezdic. Za zaščito potnikov je dobila 92 odstotkov vseh točk, za zaščito otrok 82 odstotkov, za zaščito pešcev 77 odstotkov in za vgrajene varnostne naprave 85 odstotkov vseh točk. Prius je tako prvi avto, ki je dobil vseh pet zvezdic tudi po novem načinu ocenjevanja.

Suzuki baleno: tri ali štiri zvezdice

Novi suzuki baleno, ki bo na naše ceste zapeljal čez nekaj mesecev, je ob serijski opremi dobil tri zvezdice, z dodatno opremo Safety Pack pa štiri zvezdice. Serijsko opremljen baleno je dobil za zaščito potnikov 80 odstotkov točk, za zaščito otrok 73, za zaščito pešcev 65 in za vgrajene varnostne naprave 25 odstotkov točk. Z vgrajeno varnostno opremo pa je dobil za zaščito potnikov 85 odstotkov (5 odstotnih točk več), za zaščito otrok in pešcev 73 oziroma 65 odstotkov (enako kot pri serijski opremi), za varnostne naprave pa 43 odstotkov (18 odstotnih točk več).

Ključne besede


preskusni trkToyotaPriusEuroNCAPSuzukiBaleno

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji