Otvoritev AMZS Centra varne vožnje na Vranskem

Avto-moto

Ko so 1. septembra Dragutin Mate, slovenski minister za notranje zadeve, Franco Luchessi, podpredsednik mednarodne avtomobilske zveze FIA, Franc Sušnik, župan občine Vransko in Boris Perko, predsednik Avto-moto zveze Slovenije prerezali slavnostni trak, s tem odprli AMZS center varne vožnje Vransko in ga predali v upravljanje Janezu Božiču, direktorju AMZS d. d., je slovesnost ob odprtju AMZS centra varne vožnje dosegla vrhunec. S tem je bila namreč končana gradnja 11 milijonov evrov vrednega centra, začelo se je obdobje delovanja najsodobnejšega centra varne vožnje v Sloveniji.


Otvoritev AMZS centra vame vožnje je vzbudila veliko pozornosti tako v Sloveniji kot v tujini. Tako so na otvoritev prišli tudi podpredsednik mednarodne avtomobilske zveze FIA Franco Luchessi, Werner Kraus, predsednik FIA regije I in hkrati predsednik avstrijskega kluba OAMTC, Rosario Alessi, predsednik FIA fundacije, predstavniki štirinajstih avtomobilskih klubov, med katerimi je imel posebno mesto častni predsednik nemškega ADAC Otto Flimm. Prišli so vidni predstavniki državnih organov, poslanci, župani, predstavniki zastopnikov avtomobilskih znamk, avtomobilske in spremljajoče industrije, a tudi veliko tistih, ki jih je zanimalo, kako izgleda novi center varne vožnje. Še posebej veliko je bilo med njimi občanov občine Vransko, saj je marsikdo želel videti, kakšen objekt je zrasel v gozdu ob robu Vranskega.

Otvoritvena slovesnost se je začela z Zdravljico, ki jo je zaigral orkester slovenske policije. Napovedovalec Janez Lotrič je spomnil na zgodovino avtomobilizma, Nuša Derenda je ob spremljavi orkestra slovenske policije poskrbela za glasbeni del sporeda. Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Boris Perko je v svojem uvodnem nagovoru opisal poslanstvo Avto-moto zveze Slovenije kot nacionalnega avtomobilskega kluba, ki si prizadeva tudi za čim boljšo varnost na naših cestah, k čemur želi prispevati svoj delež z izgradnjo AMZS centra varne vožnje, kjer se bodo vozniki naučili pravilno ravnati v najbolj zahtevnih prometnih situacijah. 

Župan občine Vransko Franc Sušnik je izrazil svoje zadovoljstvo, da je AMZS center vame vožnje zgradila na Vranskem. Občina Vransko je že leta 2000 začela z umeščanjem objekta v prostor, leta 2004 pa sprejela lokacijski načrt, ki je omogočil izgradnjo centra. Sušnik je poudaril svoje prepričanje, da bo center spodbudil razvoj gostinstva in turizma v njihovem okolju, pa tudi razvoj prostočasnih aktivnosti, za kar je ob centru varne vožnje namenjenih še 50 hektarjev zemljišč.

Podpredsednik FIA Franco Luchessi je najprej izrekel pohvale predsedniku AMZS Borisu Perku, ki je zelo aktiven tudi v organih FIA, nato pa izrazil zadovoljstvo, ker avtomobilski klubi, med njimi tudi AMZS, uspešno uresničujejo prizadevanja FIA za večjo prometno varnost. S takšnimi dejanji, kot je AMZS center varne vožnje, FIA uresničuje svoja prizadevanja za boljšo prometno varnost, ki jih izkazuje tudi z izvedbo različnih akcij, tudi v okviru dirk formule 1. Prav zato je FIA še toliko bolj ponosna na takšne objekte, kot je AMZS center vame vožnje, in si bo prizadevala, tako strokovno kot materialno, za izgradnjo čim več takšnih centrov, saj je dokazano, da učinkovito pripomorejo k večjemu znanju voznikov in s tem njihovi večji varnosti v prometu. 

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je najprej opravičil odsotnost predsednika vlade RS Janeza Janše, ki je moral namesto na Vransko odleteti v Bruselj na nujen sestanek voditeljev Evropske skupnosti o reševanju gruzijske krize. »Gospod Janša je resnično želel biti navzoč na tej otvoritvi, a žal so vmes prišle nujne obveznosti«, je povedal Mate. »Ta entuziastični projekt je začel nastajati daleč nazaj in v njem je tudi delček mojih prizadevanj za nastanek centra. Čestitam vsem posameznikom in AMZS, da je postavila ta center. In ker zgledi vlečejo, so na dveh koncih Slovenije že začeli z gradnjo podobnih centrov«, je povedal Mate, nato pa poudaril:

Prometna varnost ima svoje temelje v kulturi vožnje, znanju, vedenju, pa tudi v tem, v kakšnem stanju voznik sede za volan. V takšnih centrih vozniki lahko dobijo praktično znanje, ki ga ne morejo dobiti nikjer drugje. Zato upam, da se bo v centru na Vranskem usposobilo čim več voznikov in da bo to prispevalo k boljši prometni varnosti.

Župnik na Vranskem je po priprošnjah svetnikom in molitvi očenaša blagoslovil novi center, nato pa je sledilo še slavnostno odprtje centra.

Prvi se je po novem centru zapeljal podpredsednik Avto-moto zveze Slovenije Peter Verbič, ki je Dragutinu Mateju praktično prikazal, kakšne naprave so na voljo voznikom za izboljšanje njihovega znanja vožnje. Tudi vsi drugi gostje in obiskovalci so si nato lahko ogledali center, saj so inštruktorji vame vožnje vse, ki so to želeli, z avtomobili zapeljali po progi in jim predstavili delovanje posameznih naprav. Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo, saj je po otvoritvi na veselici igral ansambel Zakapane, hrane in pijače pa tudi ni manjkalo.

Ključne besede


Vranskoprometna varnostAMZS Center varne vožnje na Vranskem

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji