Kolikokrat na mesec se poljubljamo v avtu?

Avto-moto, Promet

Raziskava o naših navadah in ravnanju v času, ki ga preživimo v avtomobilu


 

Mobilnost je zelo pomemben del našega življenja; v avtomobilih, ki so še vedno gonilna sila osebne mobilnosti, v povprečju preživimo veliko časa. A kaj v resnici počnemo v avtomobilih? Koliko časa smo za volanom? Koliko časa na sovozniškem sedežu? Kaj v resnici počnemo, ko stojimo v koloni na cesti? Na takšna vprašanja skuša odgovoriti zanimiva in zabavna raziskava, ki so jo naročili pri francoskem Citroenu; potekala je lani poleti, njene rezultate pa so objavili nekaj mesecev pozneje. Slovenskih voznikov sicer ni zajela, a glede na znano ljubezen Slovencev do avtomobilov se brez težav lahko poistovetimo z avtomobilskimi navadami prebivalcev držav zahodne Evrope, ki jih je zajela raziskava z naslovom “Naša življenja v avtomobilih”.

Avtomobilski mediji veliko pišemo o zmogljivostih, lastnostih, prednostih in pomanjkljivostih avtomobilov, precej redkeje pa namenimo pozornost dogajanju v avtomobilih. Kaj v resnici počnemo v času, ko se vozimo v službo ali domov? Koliko časa preživimo v avtih? Kolikokrat se razburimo zaradi dogodkov na cesti? O čem se pogovarjamo? Kolikokrat se poljubljamo v avtih?

Nabor vprašanj, ki so jih postavili približno 3500 prebivalcem sedmih evropskih držav (Velike Britanije, Nemčije, Poljske, Francije, Španije, Portugalske in Italije), je bil širok, raznolik in tudi zabaven, rezultati raziskave pa ponujajo zanimiv vpogled v (avtomobilski) vsakdan povprečnega prebivalca držav Evropske skupnosti.

Pri Citroenu so takšno raziskavo naročili zato, da bi bolje razumeli potrebe, želje in navade uporabnikov avtomobilov. A pri Citroenu niso edini, ki na takšen način tipajo avtomobilski utrip svojih potencialnih kupcev: rezultati tovrstnih raziskav, ki jih opravljajo vsi izdelovalci avtomobilov, so snovalcem, razvijalcem in oblikovalcem novih avtomobilov v veliko pomoč v procesu nastanka novega avtomobila. Preden zasnuješ nov avto, je pač koristno vedeti, kako ga bodo kupci uporabljali in kaj vse bodo počeli v njem …

Nekaj glavnih poudarkov Citroenove raziskave

• Povprečen prebivalec evropske države v svojem življenju v avtu preživi 4 leta in mesec dni; dve leti in 9 mesecev kot voznik, leto dni in 4 mesece kot sopotnik. V tem času si avto dve leti in mesec dni deli z družino ali prijatelji.
• Vozniki, ki so na cesti pogosto (skoraj vsak dan), v svojem življenju pomahajo ali se zahvalijo 10.056 drugim udeležencem v prometu.
• 3.917-krat v življenju v avtu zapojemo na ves glas.
• 2.050-krat v življenju v avtu jemo oziroma se hranimo.
• 170-krat se v avtu smejimo na ves glas, 59-krat v življenju pa se v avtu zajokamo.
• 228-krat v življenju na vprašanje “Bomo kmalu prispeli?” odgovorimo s “Samo še malo …”
• V avtu se dogaja tudi ljubezen: v povprečju se Evropejci v avtu poljubimo 2432-krat v življenju, 4-krat v življenju pa se ljubimo oziroma seksamo. Pri tem velja opozoriti na geografske razlike: Britanci in Francozi to počnejo 3,4-krat v življenju, Italijani pa 8-krat!

Podrobnejše rezultate Citroenove raziskave lahko razberete iz infografike, ki jo objavljamo na sosednji strani; v njej smo prikazali tudi odgovore na vprašanja, kaj si uporabniki želijo v svojih avtomobilih in kako bi moral biti zasnovan njihov idealni avto prihodnosti.
Se strinjate z rezultati?

Ključne besede


raziskavaAvtoNavade

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji