“Nikoli ne telefoniram med vožnjo!”

Avto-moto

Pogovor z Davidom Severjem, zmagovalcem izbora “Najboljši za volanom” in AMZS ambasadorjem varne vožnje


 

Ljubljančan David Sever je najboljši mladi voznik Slovenije in hkrati novi AMZS ambasador varne vožnje. V AMZS centru varne vožnje na Vranskem je moral prvi petek v juniju za naslov “najboljšega mladega voznika” premagati devet odličnih mladih voznikov, ki so se poleg njega prek spletnega testa in polfinalnih tekmovanj uvrstili v veliki finale izbora. Z njim smo se pogovarjali potem, ko je že sedel v VW up! beats, avto, ki ga je kot zmagovalec izbora dobil v enoletno uporabo.

Volkswagen up! beats je Davidov prvi avto, saj je pred tem za osebni prevoz uporabljal kar službeni kombi. “Avta sem zelo vesel, malo manj pa izziva iskanja parkirnega prostora zanj,” je ob prevzemu vozila v smehu povedal 22-letni Ljubljančan.

Zakaj si se odločil za sodelovanje na izboru Najboljši za volanom, te je kdo spodbudil, nagovoril, kaj si pričakoval?

Za sodelovanje v akciji sem se odločil, ko sem na družabnih omrežjih opazil AMZS poziv k prijavi na tekmovanje. Vse kar sem pričakoval je, da bom nabral nekaj novih vozniških izkušenj v Centru varne vožnje na Vranskem, kjer sem opravljal že tečaj varne vožnje. Niti pomislil nisem na zmago.

Kaj je bilo odločilno za tvojo zmago, si jo pričakoval?

Zmage nisem pričakoval, ker so bili ostali kandidati zelo dobri. Preverjali so tehniko vožnje, prvo pomoč, vozniške spretnosti. Za tekmovanje se nisem pripravljal, ker nobeden izmed kandidatov ni vedel, kakšne izzive nam pripravljajo. Vnaprej sem pred finalom ponovil le prvo pomoč, saj so se mi vaje iz nje v polfinalu zdele najtežje.

Koliko časa preživiš za volanom? Kakšen voznik si?

Za volanom preživim zelo veliko časa, tako rekoč cele dneve, ker delam v transportu. Rekel bi, da sem strpen voznik.

Kakšne izkušnje imaš z opravljanjem tečaja varne vožnje?

Tečaj varne vožnje priporočam vsem, tudi tistim, za katere ni obvezen, ker se preizkusiš v situacijah, ki na cesti niso pogoste, lahko pa ti rešijo življenje.

Kako se znajdeš v vlogi ambasadorja varne vožnje?

Super!

Za kaj se boš zavzemal kot ambasador varne vožnje?

Kot ambasador ne bom delal nič takega, česar nisem delal že doslej. Že prej sem vedno opozarjal, če je kdo v moji družbi prehitro vozil, ali hotel vinjen sesti za volan. To bom počel še naprej, ambasador gor ali dol.

Kakšen nasvet bi dal svojim vrstnikom?

Moj nasvet vsem mladim, kot tudi starejšim voznikom je, naj bodo previdni na cesti in naj ne uporabljajo mobilnih telefonov. Predvsem pa jih pozivam, naj obnovijo znanje prve pomoči, ker človek nikoli ne ve, kdaj ga bo potreboval.
 
Se ti zdi, da Slovenci znamo pomagati, ko pride do nesreče?

Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušene, pomagati. Če drugega ne znamo, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo v kakšnem stanju je in pokličemo na pomoč.

Kaj predlagaš, da bi se znanje prve pomoči med Slovenci izboljšalo?

Prvi korak je že, da se test iz prve pomoči piše na elektronske pole in se odgovorov ne uči več na pamet.

Kakšni vozniki se ti zdimo Slovenci?

Opažam, da zelo veliko Slovencev med vožnjo telefonira. Sam nikoli ne telefoniram med vožnjo. Včeraj sem videl dve skorajšnji prometni nesreči in za obe bi bila glavni krivec uporaba telefona med vožnjo.
 
Kje bi se lahko izboljšali?

Pri marsičem. Zavedati se moramo, da boljši avto in hitrejša vožnja ne pomenita boljšega voznika.

Koga si prvič zapeljal z novim VW upom, ki si ga dobil kot najboljši na tekmovanju!? Kam si se odpravil?

Z avtom sem najprej zapeljal punco iz službe do doma. Na poti sva se ustavila še na Petrolu. Drugje kot v Ljubljani se z avtom še nisem vozil.

Matej Repič

Ključne besede


Najboljši mladi voznik SlovenijeNajboljši za volanomDavid Sever

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji