S humorjem do varnosti

Avto-moto

Cesta ni komedija: najboljši mladi stand-up komik je Jan Puhner


 

 

Prvega junija so v AMZS centru varne vožnje Vransko z nastopom dijakov srednjih poklicnih šol v skečih na temo prometa in prometne varnosti sklenili prireditev “Cesta ni komedija”. Najboljši – in najbolj smešen – je bil nastop dijaka srednje šole za oblikovanje Maribor Jana Puhnerja, ki se je sredi junija predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih držav v Varšavi.

Cesta ni komedija” je slovenski del evropskega projekta European Road Safety Tunes, ki na inovativen in duhovit način spodbuja mlade, da razmišljajo o prometni varnosti in njihovi udeležbi v prometu. Pri nas sta v projektu sodelovala priljubljena slovenska komika Boštjan Gorenc – Pižama in Andrej Težak – Tešky: za dijake tretjih letnikov v projekt vključenih šol (Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Šolski center Nova Gorica – strojna, prometna in lesarska šola, Srednja šola in gimnazija Kočevje, Šolski center Celje – srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko in Srednja šola za oblikovanje Maribor) so septembra lani potekali predstavitveni dogodki, ki so vključevali predavanje AMZS inštruktorja varne vožnje in stand-up nastop Pižame na temo prometne varnosti. Med oktobrom lani in majem letos pa so bile v šolah delavnice, na katerih so mladi pripravljali svoje stand-up skeče na temo njihove varne udeležbe v prometu.

1. junija so najboljši dijaki v AMZS centru varne vožnje Vransko svoje skeče predstavili komisiji, ki so jo sestavljali Pižama, mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo in predstavnika AMZS mag. Jure Kostanjšek ter Maja Ambrož. Komisijo je s svojim nastopom najbolj prepričal Jan Puhner, dijak srednje šole za oblikovanje Maribor, a Pižama in Tešky sta bila navdušena nad vsemi nastopi, predvsem pa nad dojemljivostjo in razmišljanjem mladih o prometu in varnosti na cestah.

Dijaki, ki so svoje skeče predstavljali komisiji, so na Vranskem lahko preverili tudi svoje zmožnosti na simulatorju vožnje in prevračalniku, z uporabo “pijanih očal” pa so lahko preskusili, kako na motorične spretnosti ter zaznavo vpliva alkohol.

Sodelujočim dijakom se je za sodelovanje in njihov prispevek k večji prometni varnosti zahvalil tudi generalni sekretar AMZS France Kmetič.

Jan Puhner je konec junija svoj skeč predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz osmih držav v Varšavi na Poljskem.

Sodelujoči dijaki iz ostalih držav (Avstrija, Belgija, Češka, Poljska, Madžarska in Nizozemska) so na srečanju predstavili različne projekte pod okriljem European Road Safety Tunes; v Avstriji so denimo glasbeno ustvarjali in pripravili prometno-varnostni rap, na Češkem so ustvarjali grafite, v Španiji pa pripravili kratke video posnetke na temo prometne varnosti.

Kdo je bil še smešen?

V projektu Cesta ni komedija je sodelovalo 7 dijakov
V projektu “Cesta ni komedija” je komisijo najbolj prepričal Jan Puhner iz Srednje šole za oblikovanje Maribor. Na svoji poti do zmage je premagal Kristin Rebek Ambroželj in Anamarijo Mozetič iz ŠC Nova Gorica, Selvedina Čauševiča iz ŠC PET Ljubljana, Ervina Djuveleka in Mateja Tekavca iz ŠS in gimnazije Kočevje ter Blaža Kumpreja iz ŠŠ SDČ Celje.

Ključne besede


AMZSamzsCesta ni komedija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji