Dolga pot do zmage

Avto-moto

Dobili smo najboljšega mladega voznika v Sloveniji!


 

Prvi junijski petek je bil AMZS center varne vožnje na Vranskem v znamenju mladih: z velikim finalnim tekmovanjem se je namreč končal izbor Najboljši za volanom, v katerem je AMZS pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in v sodelovanju s Policijo RS, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi partnerji, izbirala – in izbrala – najboljšega mladega voznika pri nas. Naslov “najboljši za volanom” je pripadel Davidu Severju, ki je moral za ta dosežek pokazati veliko znanja, spretnosti in odločnosti. David je poleg laskavega naslova postal tudi AMZS ambasador varne vožnje, za leto dni pa je v uporabo dobil tudi povsem nov avto – volkswagen up! beats.

Projekt Najboljši za volanom je k sodelovanju privabil veliko mladih. V teoretičnem delu izbora na spletni strani www.najboljsizavolanom.si (ta je potekal marca) so morali mladi vozniki in voznice rešiti sklop precej zahtevnih vprašanj s področja cestnoprometnih predpisov, prve pomoči in avtomobilizma. Spletni test, pri katerem je bilo reševanje časovno omejeno, je rešilo več kot 1600 mladih.

Najboljši s spletnega testa povabljeni na Vransko

Najboljših 100 po rezultatih spletnega testa se je uvrstilo v polfinalna tekmovanja, ki so potekala aprila in maja na poligonu AMZS centra varne vožnje na Vranskem. V petih polfinalnih tekmovanjih so morali mladi poleg znanja pokazati tudi spretnost, obvladovanje vožnje in znanje nudenja prve pomoči; zahtevne in raznolike vaje so zasnovali strokovnjaki AMZS v sodelovanju s slovensko policijo in Rdečim križem Slovenije.

Le po dva najboljša s posameznega polfinalnega tekmovanja sta se uvrstila v finalno tekmovanje, ki je na Vranskem potekalo 2. junija. V finalnem tekmovanju je moralo deset finalistov opraviti s petimi novimi vajami oziroma izzivi – dokazati so morali, da znajo biti natančni pri vožnji in parkiranju, ukrotiti so morali avto, ki ga je spodnesla hidravlična plošča, čim hitreje prevoziti slalomsko progo na spolzki podlagi, znova pa so morali tudi dokazati, da znajo ukrepati ob prometni nesreči in pomagati ponesrečencu.

Prav izziv pravilnega ukrepanja in pomoči ponesrečencu je odločil tekmovanje; zelo realistično zasnovan izziv z živo ponesrečenko, razbitim avtom in z veliko umetne krvi je zahteval zbranost in odločno ukrepanje.

Zmagovalec David Sever ostal brez besed

Zmagovalec David Sever je ob razglasitvi rezultatov in spoznanju, da je najboljši mladi voznik, ostal skorajda brez besed: povedal je le, da zmage res ni pričakoval. Na izbor se je prijavil, ker je bil v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že na tečaju varne vožnje in ker ga vse v zvezi z avtomobili zelo zanima. Pogovor z Davidom Severjem objavljamo na naslednjih straneh. Drugo mesto je osvojil Amadej Stošič, tretji je bil David Sekirnik, za njimi pa so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič.

Najboljšim za volanom so čestitali in jim srečne ter varne poti zaželeli predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, vodja sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun, član glavnega odbora Rdečega križa Slovenije in predsednik komisije za pripravljenost in ukrepanje v primeru nesreč Alojz Kovačič, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, Priscilla Le Lièvre iz FIA in predstavniki drugih partnerjev: Petra Korošec iz Porsche Slovenija, Tomaž Krejačič iz Vzajemne, Marko Lesjak iz Garmina Slovenija ter Davorin Smodiš in Boštjan Uran iz Petrola.

Bogate nagrade za vse

Partnerji projekta so poskrbeli tudi za privlačne nagrade – poleg Volkswagnovega avta up! beats za zmagovalca so finaliste razveselili še z Garminovo akcijsko kamero in pametno zapestnico z GPS in merjenjem srčnega utripa na zapestju, s tremi Petrol klub karticami z bogatimi ugodnostmi, s celoletnim zavarovanjem za tujino Vzajemne, s tremi AMZS darilnimi boni in s paketi Radenske, uradne vode izbora.

Na mladih stoji svet – prometna varnost pa tudi

Z izborom Najboljši za volanom Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbuja, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike – da torej v svoji generaciji postanejo ambasadorji varne vožnje, da izboljšajo vozniško in tehnično kulturo med mladimi ter tudi tako v prihodnosti zagotovijo varnejše slovenske ceste. AMZS projekt “Najboljši za volanom” je sicer del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti na cestah. Je tudi del programa “Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020”, ki poteka pod okriljem OZN.

Ključne besede


Najboljši mladi voznik SlovenijeAMZS izborNajboljši za volanom

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji