Varnost: Naložba v varne počitnice

Avto-moto

Tečaj varne vožnje za voznike avtodomov v AMZS centru varne vožnje na Vranskem


Poznavanje fizikalnih omejitev vožnje avtodoma in njim prilagojene vozniške reakcije so predpogoj za varne počitnice na kolesih. Zato dobrodošli v AMZS šolo, ki vam lahko reši počitnice in celo življenje!

Vožnja hiše na kolesih, ki z dolžino, širino, višino in težo krepko presega osebni avto ali potniški dostavnik, zahteva vsaj nekaj izkušenj oziroma zavedanje, da je avtodom po voznih lastnostih v resnici bližje tovornemu vozilu kot pa avtu. Vsakdo, ki razmišlja o nakupu ali najemu avtodoma, se bo na svojih poteh hitro soočil tudi z vozniškimi izzivi, ki jih doslej ni bil vajen: premagovanjem ozke ceste s skoraj pol metra širšim vozilom z omejenim pogledom v vzvratnih ogledalih, neprijetnim presenečanjem zaradi bočnega vetra, zaviranjem v sili z daljšo zavorno potjo, krmiljenjem z odkloni zadnjega dela zaradi dolgih previsov, pa strmimi spusti, na katerih lahko kaj hitro “zasmrdijo” zavore …

Vozniki avtodomov se na svojih popotovanjih srečujejo z različnimi vrstami cest - od širokih avtocest, mestnih ulic do gorskih prelazov. Izziv so zagotovo tudi ozki uvozi na kamp parcele in parkiranje pod veje borovcev. Ne gre pozabiti, da 6 ali 7 metrov dolg ter dobre 3 metre visok avtodom zahteva svoj prostor pri obračanju ali parkiranju. Zato lahko brez izkušenj hitro pride do neljubih dogodkov - tudi zaradi najbolj banalnih napak: pozabljen zapah na vratih hladilnika bo v prvem ovinku lahko krepko zapletel počitnice, nepospravljena stopnica ali spregledan znak za omejitev višine pa lahko pomenita že zelo resno nesrečo. Zavedati se je treba tudi, da je spanje na posteljah varno le, ko je avtodom parkiran, med vožnjo pa morajo vsi potniki sedeti na svojem sedežu in morajo biti pripeti z varnostnim pasom. Poseben izziv je tudi prtljaga; avtodom ima veliko prostora, a majhno nosilnost.

Vožnja hiše na kolesih, ki z dolžino, širino, višino in težo krepko presega osebni avto ali potniški dostavnik, zahteva vsaj nekaj izkušenj oziroma zavedanje, da je avtodom po voznih lastnostih v resnici bližje tovornemu vozilu kot pa avtu.

Za lastnike in najemnike …

Vsaka osvežitev vozniškega znanja pomeni varnejše potovanje. Kdor je po cesti že “lovil” nestabilno počitniško prikolico, bo vedel, kako pomembno je vedeti, kaj narediti. Si predstavljajte trenutek, ko hišo na kolesih spodnese? V takih trenutkih te pred katastrofo lahko reši le znanje.

Da bi počitniško vozilo še bolje obvladali - kot lastnik ali pa najemnik - se udeležite celodnevnega tečaja varne vožnje, ki je prilagojen vožnji avtodomov. Na tečaju varne vožnje se vozniki avtodomov pod nadzorom izkušenih AMZS inštruktorjev naučijo prepoznavati nevarne situacije in pravilne tehnike izogibanja oviram. Na različnih površinah je mogoče spoznati, kako najbolje učinkovito zavirati. Vsakdo bo spoznal, kako na zavorno pot vplivajo teža vozila in različne pnevmatike. Inštruktorji kar nekaj časa namenijo tudi dodatnemu tovoru v avtodomu in njegovem pravilnem pritrjevanju.

Po končanem tečaju se boste na počitnice z avtodomom odpeljali bolj samozavestni in predvsem varneje. Izkušnje, ko ti hidravlična plošča spodnese zadek avtodoma, ko veš, kako varno prevoziti strm spust brez pregretih zavor, ko izpiliš pogled in se suvereno izogneš oviri, so neprecenljive: šele takrat se zaveš, da je obisk takega programa naložba v bolj doživete počitnice brez stresa.

Da bi počitniško vozilo še bolje obvladali - kot lastnik ali pa najemnik - se udeležite celodnevnega tečaja varne vožnje, ki je prilagojen vožnji avtodomov.

Člani AMZS do znanja ceneje

Udeleženci se programa varne vožnje udeležijo z lastnim avtodomom. Tečaj traja sedem ur in pol z odmorom za kosilo. Člani AMZS imajo do 30 odstotkov popusta na programe varne vožnje. Prijavite se lahko na brezplačno telefonsko številko 080 26 36 ali pa na naslov elektronske pošte cvv@amzs.si.

Na tečaju varne vožnje se vozniki avtodomov pod nadzorom izkušenih AMZS inštruktorjev naučijo prepoznavati nevarne situacije in pravilne tehnike izogibanja oviram.

 

Vsakdo bo spoznal, kako na zavorno pot vplivajo teža vozila in različne pnevmatike.

 

Po končanem tečaju se boste na počitnice z avtodomom ali počitniško prikolico odpeljali bolj samozavestni in predvsem varneje.

 

 

Ključne besede


Varna vožnjaAMZS Center varne vožnjePočitniceavtodomCenter varne vožnje Vranskovarna mobilnostAvtodomiČlan AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji