AMZS raziskava: Slovenščina - tudi v avtomobilih?

Avto-moto

Vas moti, da avtomobili ne govorijo slovensko?


Slovenci smo po znanju tujih jezikov med prvo četrtino evropskih držav: mnogi med nami govorijo vsaj en tuj jezik, veliko tudi po dva ali več. V hitro razvijajočem se tehnološkem svetu je znanje tujih jezikov - in mnogih tujk, izrazov in pomenk - ključno za razumevanje tehnologij, pogosto pa tudi za njihovo upravljanje.

A tisti, ki ne znajo tujih jezikov, se v svetu tehnologije in znanosti slabše znajdejo in zaradi nerazumevanja tujih jezikov morda ne razumejo govorice sodobnih naprav. Med njimi so na primer tudi avtomobili, med katerimi ne znajo vsi slovensko, ampak s svojimi uporabniki komunicirajo v tujem jeziku.

Vaše mnenje: Kako pomembna pa je vam slovenščina v avtomobilu?

Pri iskanju odgovorov na vprašanje, kako pomembna je slovenščina pri uporabi sodobnih avtomobilov, računamo na vašo pomoč in vas prosimo, da izpolnete spodnjo anketo.

Ne spreglejte!

Tehnologija: Slovenščina v pametnih avtomobilih, mlinski kamen okoli vratu varnosti?

 Dejstvo: Digitalni asistenti v avtomobilih ne razumejo slovensko!

“Hej Siri, Hej Mercedes, OK Laura, Hej BMW, Alexa, OK Google”: s temi frazami vzbudimo pozornost oziroma sprožimo odziv najbolj razširjenih pametnih digitalnih asistentov v avtomobilih. A če se želimo z avtomobili pogovarjati še naprej, se moramo v enem od “velikih”oziroma svetovno razširjenih jezikov: slovensko namreč ne govori noben od teh naprednih digitalnih pomočnikov. Zakaj je to težava? Ker so zato slovenski vozniki postavljeni na stranski tir razvoja prometne varnosti

Kako nastaviti in uporabljati vse tisto kar nov avtomobil ponuja, če ne govoriš oziroma razumeš vsaj enega tujega jezika?

 

Ključne besede


varnostAMZSAMZS raziskavadigitalizacijadigitalno komuniciranje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

203

Priljubljenost članka

203

Shrani

Delite s prijatelji