#Srečanja: Misija (ne)mogoče

Pogovor

Jasmina Hadaš, članica AMZS


53-letna višja medicinska sestra v svojem poklicu deluje že 32 let, od tega je bila 28 let zaposlena na oddelku za intenzivno terapijo. Žal ji vse njene izkušnje nudenja pomoči bolnikom niso uspele pomagati, ko je na poti proti domu “zbolela” njena opel meriva.

K sreči, pravi, se je spomnila, da lahko na pomoč pokliče AMZS.

Na pogovor smo vas povabili zaradi zanimive izkušnje z AMZS. Lahko opišete to izkušnjo?

Z možem Marijanom sva se z najino opel merivo v jutranjih urah vračala z Dunaja v Slovenijo. Po približno 40 kilometrih je motor izgubil moč in z zadnjimi vzdihljaji sva zavila z avtoceste v kraj Leobensdorf, 350 kilometrov od doma. Ko sva prišla do spoznanja, da poti ne bova mogla nadaljevati, je bila prva misel AMZS. Moram reči, da sva se v tistem trenutku zavedala, da je bila odločitev za sklenitev članstva, ki zagotavlja pomoč tudi v tujini, ena najinih najboljših. Ko sva poklicala AMZS klicni center, sva bila takoj pomirjena. Hvala, Tomaž, da ste nama dali prve informacije, hvala Vojku, ki nama je zagotovil, da boste prišli po nas, hvala tudi Urošu, nenazadnje pa se moram zahvaliti Andreju Golji iz mariborskega AMZS, ki se je odpravil na dolgo pot po naju in najin avto. Ko sva prišla v Maribor, naju je že čakalo nadomestno vozilo. Čeprav se je meni reševanje najine situacije zdelo kot misija nemogoče, se je vse srečno končalo in z možem sva bila ob 22.30 varno doma na Gorenjskem.

Čeprav se je meni reševanje najine situacije zdelo kot misija nemogoče, se je vse srečno končalo.

Ste se iz izkušnje kaj naučili?

Iz te izkušnje sem se naučila, da bom še naprej članica AMZS plus, saj mi ta zagotavlja pomoč tudi v tujini.

Od kdaj pa ste članica AMZS?

Članica sem od leta 2005, vendar sem imela najprej osnovno članstvo. Od junija 2014 imam članstvo Plus. Član AMZS je tudi moj mož Marijan.

Zakaj ste se včlanili?

Ko smo začeli potovati v tujino in na daljše razdalje, je bila prva misel: kaj pa, če se kaj zgodi …

Kako bi sebe ocenili kot voznico?

Strpno, skušam predvideti reakcije drugih voznikov in drugih soudeležencev v prometu. Vedno pravim, da moraš voziti tako, da se prilagodiš razmeram in v vsakem trenutku obvladaš avto.

Koliko časa že vozite avto?

Avto vozim že 32 let.

Koliko kilometrov na leto prevozite?

V letu prevozim približno 15.000 do 20.000 kilometrov.

Kaj o vas kot voznici menijo vaši bližnji?

No, kakšne večje pripombe do sedaj še nisem slišala. Kljub letom in kilometrom še nisem imela problemov ali nesreče.

Kaj je po vašem mnenju največja napaka, ki jo delajo vozniki?

Prehitra vožnja, precenitev svojih sposobnosti in sposobnosti obvladati avto, telefoniranje med vožnjo. Na žalost se teh nevarnosti nekateri še vedno ne zavedajo.

Kaj pričakujete od mobilnosti v prihodnosti?

Manj avtomobilov na bencinski ali dizelski pogon. Uporabo alternativnih virov, na primer avtomobile na sončno energijo, elektriko, avtoplin, hibride. Alternativne možnosti prevozov na daljše razdalje za več oseb, na primer hitre vlake. Tovornjake bi nujno morali dati na avtovlake.

Kaj pričakujete od AMZS v prihodnosti?

Večje informiranje članov in več stika s člani AMZS. Lahko navedem primer v tujini; v Avstriji imajo člani ÖAMTC popuste pri nakupu otroških varnostnih sedežev, ki so bili zelo kakovostno ocenjeni, možnost nakupa kakovostnih avtomobilskih pnevmatik, vinjet, raznih zavarovanj, ki vključuje tudi razna zdravstvena zavarovanja, pa tudi helikopterske prevoze, in še bi lahko naštevala. Lepo bi bilo, če bi v Motoreviji uvedli rubriko z vprašanji bralcev in vašimi odgovori, pa tudi pisma bralcev in rubriko o prodaji avtomobilov.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS?

Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si

Ali ste vedeli, da ... 
AMZS pomoč na cesti v tujini vključuje celotno Evropo in tudi Severno Afriko in Bližnji vzhod. 

Ključne besede


AMZSpomoč na cestiSrečanjaamzs

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji