#Srečanja: Do milijona in naprej

Pogovor

Jernej Jung, član AMZS in njegov subaru forester z milijon prevoženimi kilometri


Dolgoletni član AMZS, marsikdo se ga bo spomnil kot glasbenika, člana skupine Mladi levi, je velik del svojega življenja preživel med Slovenijo in Švico. Prevozil je tudi številne druge evropske ceste, z avtom je potoval celo po severni Afriki. 

Na pogovor smo vas povabili zaradi vaše zanimive izkušnje z AMZS. Lahko opišete to izkušnjo?

Z AMZS imam ogromno pozitivnih izkušenj: od pomoči na cesti, tako v Sloveniji kot tujini, do seveda servisa in drugih storitev (tehnični pregled, registracija, zavarovanje vozila …). AMZS me ni nikoli pustil na cedilu. Vselej me je navdušil, še zlasti z odzivnostjo in s prijaznostjo zaposlenih.

Od AMZS sem se ogromno naučil. Vselej, ko sem imel avto na servisu, sem bil ob mehaniku, ki mi je razložil, kaj je šlo narobe, kako avto deluje … Tako sem lahko potem na cesti tudi sam že po zvoku motorja ugotovil, da z njim nekaj ni v redu in kaj bi to lahko bilo.

Video: Snežna avantura na meji

Od kdaj pa ste sploh član AMZS?

Član sem vsaj tako dolgo, kot imam ta avto, to je vsaj 20 let. Če se prav spomnim, pa sem se včlanil že celo pred tem.

Zakaj ste se včlanili?

Včlanil sem se zaradi vsega, kar AMZS nudi. Zagotovo je pomembna pomoč na cesti. Koristim pa tudi druge storitve in ugodnosti, kot je na primer nakup vinjete.

Kako bi sebe ocenili kot voznika?

Sem varen voznik. Čeprav sem v življenju z avtom naredil res ogromno kilometrov, nisem imel nobene resnejše nesreče. Predvsem je pomembno, da nehaš voziti, ko si utrujen in da to pravočasno zaznaš. Seveda za volanom odpade tudi kakršnokoli pitje alkohola. Imam pa eno slabo lastnost, ki se je bom težko odvadil – rad namreč hitro vozim. To pa zato, ker veliko vozim po nemških avtocestah, kjer ni omejitev.

Koliko časa že vozite avto?

Vozniški izpit imam od 18. leta, torej več kot 50 let.

S subarujem foresterjem, ki ga je vseskozi servisirala ekipa mehanikov AMZS na Leskoškovi v Ljubljani, sta naredila neverjetnih milijon kilometrov.

 

Koliko kilometrov na leto prevozite?

Zelo različno, odvisno, koliko potujem – od sto tisoč, 30 tisoč, 70 tisoč … V dvajsetih letih sem z več vozili naredil več kot milijon in pol kilometrov.

Kaj o vas kot vozniku menijo vaši bližnji?

Moje dekle Polona, ki je tudi sama zelo dobra voznica, zaupa vožnjo samo meni in tudi jaz njej. Sicer se pa zelo nerad vozim z drugimi ljudmi. Se pa včasih kdo, ki se vozi z mano po Nemčiji, boji zaradi višje hitrosti, a doslej smo vselej varno prišli na cilj.

Kaj je po vašem mnenju največja napaka, ki jo delamo vozniki?

V Sloveniji je velik problem nakazovanje smeri zavijanja. Na avtocesti, če že kdo nakaže smer, to stori šele takrat, ko je že na drugem pasu. Težava je tudi vožnja v krožiščih, ki je mnogi ne obvladajo. In pa neverjetna agresivnost, ki je vse večja.

Jernej Jung še čaka uradno potrdilo s Subaruja, ampak na salonu v Ženevi so lastniku pri znamki namignili, da je gre najverjetnje za avto tega modela z največ kilometri, ki je še vedno v uporabi in na cesti. 

 

Kaj pričakujete od mobilnosti v prihodnosti?

Mislim, da bomo vsaj še deset, dvajset let vozili avtomobile na bencin oziroma dizel. Cene električnih vozil so trenutno še zelo visoke, zato si jih ljudje težko privoščijo. Sicer nimam nič proti elektriki, če bi uredili, da ne bi bilo komplikacij s polnjenjem baterij in s čakalnimi dobami pri polnilnih postajah.

Kaj pričakujete od AMZS v prihodnosti?

Pri AMZS ne pogrešam ničesar. Predlagam pa, da bi vsake toliko časa skušali po Sloveniji organizirati predavanja za tiste, ki so že malo pozabili na pravila in jih spomnili osnov varne vožnje. To je pomembno tako za tiste, ki so šele začeli voziti, kot za starejše, ki bi morda že morali prenehati z vožnjo – če bi jih nekdo o tem ozaveščal. To sem spoznal že pri svojih starših.
Mama je stara 97 let, vozila je do svojega 89. leta. Takrat ji je bilo najtežje pustiti avto, saj si je nadvse želela, da bi lahko vozila, čeprav to z vidika varnosti ni bilo več najbolje. Ko je nekajkrat skoraj imela prometno nesrečo, je vendarle uvidela, da ne zmore in je sama nehala. Oče pa se je najprej moral zaleteti v lastno garažo, da je dojel, da ni več vse v redu. Zato bi bilo treba imeti redna predavanja po celi Sloveniji in ozaveščati o varni vožnji. To bi zagotovo pripomoglo k manj nesrečam.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS?


Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ali ste vedeli, da ... Mednarodni dokumenti v tujini pomagajo voznikom ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj olajšajo formalnosti. Člani AMZS jih lahko ugodneje dobite pri nas.

 

Ključne besede


SrečanjaSubaru

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

85

Priljubljenost članka

85

Shrani

Delite s prijatelji