Srečanja: Z znanjem in pogumom rešili življenje

Pogovor

Program Ostanite mobilni v društvu AMD TAM Maribor ni le razširil obzorja s področja prometne varnosti, ampak je poudaril tudi pomen znanja iz nudenja prve pomoči.

Udeleženec programa Ostanite mobilni Boris Sabolek (tretji z leve) si bo 14. november 2019 zapomnil kot ponovno rojstvo.
Udeleženec programa Ostanite mobilni Boris Sabolek (tretji z leve) si bo 14. november 2019 zapomnil kot ponovno rojstvo.

Mariborsko društvo AMD TAM je nedavno izvedlo brezplačni program Ostanite mobilni, ki ga AMZS za starejše od 55 let pripravlja skupaj z Zavarovalnico Triglav. Po koncu predavanja, ki ga je vodil inštruktor varne vožnje Marko Bračič, se je eden od udeležencev zgrudil na tla. Hiter in pravilen odziv inštruktorja Bračiča, predsednice društva Vojke Werglez, člana upravnega odbora v društvu in dolgoletnega učitelja vožnje Ivana Srnca ter nenazadnje Marka Simerla, člana AMZS in udeleženca delavnice, ki je takoj pristopil k oživljanju svojega kolega, so vredni občudovanja in pohvale - po strokovnem mnenju reševalcev je Boris Sabolek ostal pri življenju ravno zaradi nudenja ustrezne prve pomoči.

Velik del zaslug, da ima zgodba, ki je pred tedni pretresla društvo AMD TAM Maribor, srečen konec, ima Marko Simerl, dolgoletni član AMZS.

Marko Simerl ni le dolgoletni član AMZS in planinski vodnik, je predvsem nekdo, ki je vedno pripravljen pomagati sočloveku.

V rubriki Srečanja predstavljamo zanimive, včasih nenavadne zgodbe članov AMZS. Tudi vaša je posebna oziroma lahko bi rekli pretresljiva. Povejte nam več.

Mariborsko društvo AMD TAM je nedavno izvajalo program Ostanite mobilni. Po koncu predavanja, ki ga je odlično vodil inštruktor Marko Bračič, se je ravno, ko smo še zadnjič zaploskali, eden od udeležencev zgrudil na tla. Predsednica društva Vojka Werglez in član upravnega odbora v društvu in dolgoletni učitelj vožnje Ivan Srnec sta koordinirala pomoč, jaz in inštruktor Bračič pa sva gospoda oživljala vse do prihoda reševalcev.

Dogodek je vsekakor dokaz, kako pomembno je znanje iz nudenja prve pomoči, ne le takrat, ko opravljamo vozniški izpit, ampak nasploh v življenju. Pomembno je tudi, da to znanje redno obnavljamo. Sam sem planinski vodnik. Licenco obnavljam vsake štiri leta in pri tem je vedno ena od pomembnih tem tudi zdravje v hribih. Vodniki se večkrat dobivamo, izmenjujemo izkušnje, od zdravstvenih delavcev, ki jih povabimo medse, pa črpamo in obnavljamo znanje. To, da sem se takoj ponudil, da začnem oživljati, je bilo zame nekaj normalnega in samoumevnega. Videl sem človeka, ki je bil na tleh, ki mu je zastalo srce in ki mu je bilo treba pomagati.

S hitrim in pravilnim odzivom ste mu skupaj z inštruktorjem in ostalimi, ki so v tisti paniki ostali zbrani, rešili življenje.

Najprej je pomembno, da pomagaš. Da se ne bojiš pomagati. In da se ne bojiš tudi polomiti rebra, če je treba. Dobro je tudi, da v tistem trenutku ostaneš miren in zbran, kar mi je uspelo. Pride pa celotna izkušnja za tabo … Vsem toplo priporočam, da obnovijo znanje iz nudenja prve pomoči, da bodo znali pomagati v krizni situaciji in da jih pri tem ne bo strah!

Brezplačen program Ostanite mobilni, ki ga AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav izvaja za starejše od 55 let, tako ni le razširil obzorja s področja prometne varnosti, ampak je poudaril tudi pomen prve pomoči. Zakaj ste se sploh prijavili na delavnico?

Prijavil sem se, da obnovim znanje cestnoprometnih predpisov, da ugotovim, kaj sem vsa ta leta delal narobe in kje sem morda kršil pravila ter da se seznanim z novostmi v cestnem prometu. Tečaj priporočam vsem starejšim, saj bolj ko smo stari, bolj smo počasni in nervozni. Še posebej kritična za mojo generacijo so krožišča, pa tudi vključevanje na avtocesto in hitro cesto ter pospeševanje. Najprej smo imeli predavanje, nato smo se v spremstvu inštruktorja zapeljali po različnih kritičnih odsekih v Mariboru ter skozi križišča in krožišča, ki so nam predstavljala težave. Tretji del je tečaj varne vožnje na Vranskem.

Predavanje inštruktorja varne vožnje Marka Bračiča v sklopu programa Ostanite mobilni v prostorih društva AMD TAM Maribor.

Možnost udeležbe na tečaju varne vožnje na Vranskem dobijo izbrani udeleženci delavnice. Tudi vi ste ta srečnež.

Tako je. Tečaja varne vožnje se zelo veselim. Predvsem me zanima, kakšne bodo moje reakcije v kritičnih situacijah. Ali bom reagiral prav ali narobe.

Koliko časa pa ste že član AMZS?

Že več kot 20 let. Član ostajam, ker se tako v avtu počutim bolj varnega. Pomirjen sem, ker vem, da če se mi bo kaj zgodilo ali se mi bo pokvaril avto, lahko pokličem AMZS. To sem že večkrat tudi storil. Pomembno mi je tudi, da mi pomagajo ne glede na to, katero vozilo vozim, saj sem tudi lastnik avtodoma.

Ključne besede


članstvoSrečanjačlan AMZSzgodba

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

20

Priljubljenost članka

20

Shrani

Delite s prijatelji