#Srečanja: Če ne bi bila medicinska sestra, bi bila avtomehanik

Pogovor

Jana Kržišnik Makovec, članica AMZS


V bližini Ajdovščine smo se srečali z medicinsko sestro in učiteljico joge Jano Kržišnik Makovec, ki ji je AMZS na cesti že velikokrat priskočil na pomoč – pri tem ji je najbolj všeč, da ji rumeni mehaniki AMZS pomagajo ne glede na to, ali je na poti s katrco, motociklom ali sodobnejšim avtomobilom. Rada ima dinamično vožnjo in zna marsikaj pri avtomobilih postoriti tudi sama.

Do kam seže vaš prvi spomin na AMZS?

Ko sem opravila vozniški izpit, sem od očeta kupila prvi avto, citroën AX, in se tudi včlanila v AMZS. Ena od prvih dobrih izkušenj z AMZS seže v študentska leta. S tedanjim fantom, sedanjim možem, sva varčevala denar za Grčijo in prihranke metala v steklenico od viskija. Pri vas sem izbrskala najcenejše karte za trajekt za avto in dve osebi iz Trsta do Patre in nazaj. Steklenico sva razbila kar pred vašo enoto na Dunajski v Ljubljani in hlastno štela denar. Bilo je dovolj, ravno prav! Seveda sva to storila varno, z vednostjo uslužbenca in tudi steklovino sva odstranila.

Kaj najbolj cenite pri AMZS in AMZS članstvu?

Pri AMZS vedno naletim na prijazne obraze in sposobne ljudi, predvsem na terenu. Najbolj mi je všeč to, da je članstvo vezano na osebo in ne na prevozno sredstvo. Vozim namreč klasičen avto, katrco in motor. Velikokrat sem že potrebovala pomoč na cesti in na poti. Ko s katrco potujem po Balkanu, Bosni ali Franciji in ko se vozim z motorjem, se z AMZS članstvom počutim bolj varno. Kot bi imela v zaledju neko podporo. Z vami si upam biti drzna do izpolnjujoče meje.

Kako smo vam pomagali, ko ste se na cesti znašli v težavah?

Nekega dne sem se s katrco peljala proti Novi Gorici in obstala ob cesti. Spomnim se, da katrca nima opozorilne lučke, ko zmanjka bencina! In tedaj odrešilna misel: aha, saj sem članica AMZS, prinesejo ti bencin, če ostaneš na cesti. Tudi na poti z motorjem sem že ostala brez bencina in mi je AMZS mehanik dostavil gorivo v hribe. Na prejšnjem motorju se je strgala veriga, pa je prišla vlečna služba in me skupaj z motorjem odpeljala, kamor sem želela.

Še en primer. V jutranji konici na poti v službo se je predrla pnevmatika na avtomobilu. Med čakanjem AMZS mehanika pripravim dvigalo in rezervno pnevmatiko. Dvignem avto na dvigalo, odvijem pnevmatiko … Mojstra nikjer, a si mislim: kolikor naredim, toliko manj zamudim. Ko privijem zadnji vijak, se pripelje AMZS mehanik. Povem, da sem končala, mehanik preveri moje delo in me pohvali. Če ne bi bila medicinska sestra, bi bila avtomehanik!

Na vašem dvorišču sem poleg katrce opazila tudi stoenko in traktor starejšega letnika. Se navdušujete nad starodobniki?

Popolnoma restavrirano katrco z veliko belo pentljo sem pred leti dobila za 40. rojstni dan. Pri obnovi, ki je trajala pol leta, sem sodelovala tudi sama in moje tri hčere. Želja, da bi imela svojo katrco, se je rodila, ko sem se svaku pridružila na srečanju renaultov 4 v bližini Pariza. Tedaj so mi rekli, da po tem izletu ne bom katrce hotela videti ali pa me bo popolnoma prevzela. In zgodilo se je slednje. Da, rekla bi, da gojim nekakšno ljubezen in občudovanje do starodobnikov, ki izvira že iz otroštva. Kot otrok sem, ko mi je bilo dolgčas, posedala v našem fičotu ali simci. Spomnim se značilnega vonja po starem avtomobilu v od sonca razgreti simci. Poleg katre, ki mi je bila vedno zanimiva, so mi zelo všeč Citroënovi spački in diana. Tudi mož si je kupil katrco, najstarejša hči pa vozi stoenko.

Ste poleg pomoči na cesti izkoristili še katero drugo člansko ugodnost?

Hčeri smo za 18 let podarili tečaj v drift akademiji v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Nad izkušnjo je bila navdušena. V AMZS vedno kupim vinjeto, izkoristili smo cenejšo karto za karting vožnjo v AMZS Centru kartinga in moto športa, z motorjem sem bila trikrat na tečaju varne vožnje in izkoristila članski popust. Rada imam dinamično vožnjo in ko me preplavi adrenalin, se počutim najbolj živo, zato razmišljam, da bi se udeležila programa dinamične vožnje na Vranskem.

Imate tudi vi zanimivo izkušnjo z AMZS? Delite jo z nami in ostalimi člani AMZS: pišite na naš elektronski naslov clanstvo@amzs.si ali motorevija@amzs.si.

Ključne besede


Motorevijapomoč na cestiSrečanjavarna mobilnostpogovoramzs članstvočlanica AMZS

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

72

Priljubljenost članka

72

Shrani

Delite s prijatelji