S sproščenostjo do ključev najljubšega avta

Pogovor

Pogovor: Neca Galičič, najboljša mlada voznica Slovenije


25-letna delovna terapevtka iz Žirov nam je v oči padla že med svojim finalnim nastopom. Opazili smo jo, ker je vozila sproščeno in neobremenjeno. Na daleč se je videlo, da uživa v izzivih, da se v tekmovanje ni podala zaradi nagrad, pač pa zaradi doživetja in želje po novih vozniških izkušnjah. Zato na razglasitvi zmagovalcev nismo bili tako presenečeni, kot je bila ona - presrečna Neca Galičič s pokalom najboljše mlade voznice in ključi novega focusa v rokah.

Neci sicer ne manjka vozniških izkušenj, saj vozi že osem let, še pred izpitno vožnjo pa je dragocene kilometre izkušenj previdno nabirala v vožnji s spremljevalcem. Simpatično in vidno presenečeno, a do ušes nasmejano Neco smo le nekaj minut po razglasitvi povabili pred mikrofon Motorevije.

VIDEO: Finale izbora Najboljši za volanom 2021 - Na mladih se gradi prometna varnost!

Neca, iskrene čestitke za laskavi naslov in zelo zbrano vožnjo v finalu. Se v tem trenutku že zavedate svojega uspeha, nagrade in tudi odgovornosti laskavega naslova?

V tem trenutku se sploh še ne zavedam, kaj mi je uspelo. Ob razglasitvi so me preplavila močna čustva. Biti najboljša mlada voznica je zagotovo tudi velika odgovornost za naprej.

Je danes zmagala vaša sproščenost?

Na poligonu sem zelo uživala, saj sem že v polfinalu vozila zelo neobremenjeno, ker sem prišla predvsem po izkušnje. Tudi danes sem predvsem uživala, bila vesela in sproščena, kar je verjetno tudi razlog, da sem na koncu zmagala oziroma odpeljala tako, kot znam. Sicer se tudi na cesti rada peljem varno in po predpisih. Morda kdaj v okviru tolerantnih vrednosti peljem hitreje, ampak nikoli prehitro.

Je mladost na cesti prednost ali norost?

Mladost je vsekakor lahko prednost, če jo znaš izkoristiti. Mladi smo bolj spretni, se hitreje odzivamo in zdi se mi, da se hitreje prilagodimo razmeram na cesti. Starejši bi morali biti vzgled mlajšim, a pri prilagodljivosti smo tudi mlajši vozniki lahko zgled starejšim.

Kakšen odnos imate do ceste, vožnje in prometa? Kaj vas kot voznico na cestah najbolj moti?

Rada vozim, a imam do ceste strahospoštovanje, saj se zavedam, da četudi sama vozim dobro, mi lahko nekdo drug prekriža načrte. Menim, da smo v Sloveniji, gledano skozi povprečje, razmeroma dobri vozniki, se pa seveda najdejo izjeme, ki tudi zelo hitro znižajo povprečje. Na naših cestah me motijo predvsem nespoštljivi vozniki, pa tisti, ki se jim neprestano nekam mudi in se ti na avtocesti “prilepijo” na zadnji odbijač brez vsakršne varnostne razdalje, da v vzvratnem ogledalu niti ne vidiš njihove tablice ali prednjega dela avtomobila. Taki ponavadi prehitevajo tudi v naselju, potem pa pred menoj čakajo na istem semaforju.

Imate izbran sanjski avto?

Do sedaj nisem imela najljubšega avtomobila. Ravnokar pa je ford postal moj najljubši avto.

Kaj pa najljubšo cesto?

Raje se vozim po ovinkih kot po avtocesti. Za avtomobilski izlet po najlepši cesti pa bi si najprej izbrala cesto čez prelaz Vršič in naprej po dolini Soče do morja.

Si kot voznica predstavljate, da bi vožnjo v celoti prepustili avtopilotu oziroma umetni inteligenci? Bi bili pripravljeni sesti v avto brez volana?

Ne. V celoti vožnje nikoli ne bi prepustila avtonomnim vozniškim sistemom. Aktivni varnostni pripomočki se mi zdijo uporabni in vsekakor dobrodošli, čeprav doslej še nisem imela veliko priložnosti za njihovo uporabo. Zato se še toliko bolj veselim, da jih bom lahko uporabljala v novem fordu focusu.

Ključne besede


FordNajboljši za volanomvarna vožnjaford focusNajboljša mlada voznica Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji