Domov grem z novim avtom!

Pogovor

Ana Menegalija, najboljša mlada voznica Slovenije


24-letna študentka fizioterapije iz Ljubljane je suvereno odpeljala dežni finale sedmega izbora Najboljši za volanom. Še pod vtisom zmage smo jo nasmejano povabili pred mikrofon. Ni skrivala navdušenja nad dejstvom, da se bo leto dni vozila s Fordovo pumo: “Zjutraj sem si v šali rekla: to je ta dan! Domov grem z novim avtomobilom! Uspelo mi je.” Njena pot do ključev in naslova najboljše mlade voznice Slovenije ni bila lahka …

Ste na poligonu imeli občutek, da se peljete naslovu naproti? 

Na poligonu sem bila absolutno brez občutka ali se peljem proti zmagi ali ne. Nič nisem pričakovala, kar se vidi tudi v pomanjkanju mojih besed ob zmagi. Na vajah sem pač vozila po občutku, tako kot najbolje znam in sem sama sebi rekla, da je to pač najbolje, kar lahko naredim. No, izšlo se je super in še vedno sem pod vplivom veselja ob razglasitvi rezultatov. 

Se vam je zdelo, da ste v kakšni vaji posebno blesteli ali je zmago prineslo pač dobro povprečje vsega?

Verjetno sem bila najboljša pri simulaciji izpitne vožnje, ko smo se z inštruktorji šole vožnje odpravili v promet in vozili ob ostalih udeležencih v prometu. Ampak so vtisi še tako sveži, da še nisem pravzaprav dobro razmislila, kaj sem dosegla in kaj je bilo odločilno za ta uspeh.

Kaj je bilo na tekmovanju najtežje?

Nisem povsem prepričana, saj je bila vsaka preizkušnja po svoje precej težka. Zame je bila morda najtežja vožnja terenca po terenskem poligonu polnem blata. Nisem se še srečala s tako vozniško izkušnjo in nisem imela pravega občutka. Sicer pa je bila to zelo všečna vaja. Sem uživala. 

Tako kot fantje imate zagotovo tudi dekleta sanjske avtomobile. Imate svoj seznam želja ali je sanjski avto najboljše mlade voznice ravnokar postala Fordova puma?

Avto je zame vsekakor več kot le prevozno sredstvo od točke A do B, ampak seznama avtomobilskih želja pa nimam. Tako da bo prva na seznamu res tale lepa puma. 

Kaj pa najljubša cesta? Ali kdaj sedete za volan brez določenega cilja, zgolj iz užitka do vožnje? 

Vsekakor si zaželim kam odpeljati tudi iz čistega užitka, ampak tega ne počnem, ker sem študentka in je bencin precej predrag za tovrstni luksuz. Hm, cesta … Mogoče kakšna lepa obalna cesta ob morju, na kateri najbolj uživam. Oziroma povsod tam, kjer vožnja ponudi tudi lep razgled. 

Kakšen pa je vaš odnos do avtonomne vožnje? Se veselite časa, ko bodo avtomobili znali voziti sami? Bi v tem trenutku zaupali umetni inteligenci do te mere, da bi avtopilotu prepustili volan?

V tem trenutku ne vem, če bi bila že bila pripravljena vožnjo v celoti prepustiti tehnologiji. Z zaupanjem bi bila zelo na robu. Rada vozim. V vožnji uživam tudi zato, ker vem, da vozim odgovorno. Za volanom vedno sprejemam take odločitve, da se čim bolj izognem tveganju za nesrečo. Zato ne vem, ali bi res 100-odstotno zaupala vožnjo nekemu sistemu. Verjetno se bo v prihodnosti zgodilo, da mu bom morala, ampak vsekakor sedaj še nismo tam.

Kaj pa izbor energentov na kolesih? Bencinski ali električni motor?

Okolju najbolj prijazen odgovor je elektrika. 

Za konec še vaše sporočilo mladim voznikom: kaj je tisto, zaradi česar se je vredno udeležiti izbora Najboljši za volanom?

Vsekakor bi povabila čim več mladih, da se udeležijo tega tekmovanja. Predvsem zato, ker res obnoviš svoje vozniško znanje in se hkrati naučiš novih veščin obvladovanja avta oziroma podlage. Ob tem poudarjam dobro družbo in seveda dejstvo, da domov lahko odpelješ tako nagrado, kot jo bom odpeljala jaz. Na sploh se mi ta izbor res zdi super priložnost, da mladi postanemo še boljši vozniki. 

Na Dunaj torej odhajate samozavestno po evropski naslov?

Če bo spet dežni finale, vsekakor! (smeh) 

Ključne besede


PogovorNajboljši za volanomNjaboljši mladi voznik Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji