Matej Žagar šesti!

Šport

Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto. S tem je izpolnil glavni cilj: uvrstitev med osem najboljših, ki imajo zagotovljen nastop na dirkah svetovnega prvenstva tudi v prihodnjem letu, ni pa mu uspelo ponoviti lanskega dosežka, ko je osvojil peto mesto. Na takšen razplet je vplivalo kar nekaj dejavnikov.


Izpolnjen minimalen cilj!

Največji vpliv so nedvomno imeli trije hudi padci konec avgusta. Še posebej hud je bil padec na dirki v Gorzowu, na kateri je Žagar sicer zmagal, toda posledice padca so se pokazale šele po dirki v obliki velikega hematoma v medeničnem predelu, ki so mu ga morali zdravniki punktirati, da je sploh lahko nastopil na dirki za svetovno prvenstvo v Krškem, a je poškodba močno vplivala na njegov dosežek.

Tudi na zadnjih treh dirkah za svetovno prvenstvo Matej ni več tekmoval tako prepričljivo. Na vseh treh dirkah je ostal brez uvrstitve v finale in celo v polfinale in seveda z bojem za uvrstitev med prve tri v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, za kar je imel Žagar še realne možnosti pred dirko v Krškem, ni bilo nič. Tudi načrt, da bi osvojil četrto mesto, kar bi bilo za mesto bolje kot lani, se ni izšel, saj so tekmeci znali izkoristiti priložnost in na koncu je bil Matej še lahko vesel, da je osvojil šesto mesto.

Iz boja za prva tri mesta v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je bil Matej dokončno izločen po dirki v Stockholmu, kjer je osvojil le štiri točke in osvojil zadnje mesto. To se mu še ni pripetilo, odkar vozi na dirkah svetovnega prvenstva kot stalni voznik. Dvakrat je osvojil drugo mesto, trikrat je četrti zapeljal skozi cilj. Izgubil je tudi četrto mesto v skupnem seštevku prvenstva, kajti Danec Niels-Kristian Iversen se je uvrstil v finale, zbral na dirki 14 točk in v skupnem seštevku za dve točki prehitel Žagarja.

Bolje se je Matej izkazal na predzadnji dirki prvenstva v Torunu na Poljskem, kjer je osvojil enajsto mesto. Zbral je 7 točk za eno zmago v posamični vožnji in kar štiri tretja mesta, kar pa je bilo premalo za uvrstitev v polfinale, za kar je bilo potrebnih osem točk in dve zmagi v posamični vožnji.

Odlično je na tej dirki vozil Avstralec Jason Doyle, ki je osvojil drugo mesto in zbral kar 18 točk, kar je pomenilo, da je v skupnem seštevku prehitel Žagarja za tri točke. Je pa zanimivo, da je Žagar v medsebojnem obračunu v Torunu Doyla premagal v svoji edini zmagoviti vožnji. Našemu speedwayistu se je v skupnem seštevku prvenstva na vsega pet točk zaostanka približal tudi Poljak Janowski, ki je v Torunu osvojil tretje mesto z 11 točkami. Slavil je Nicki Pedersen z 19 točkami in se na vsega dve točki zaostanka prilbližal lanskemu svetovnemu prvaku Gregu Hancocku na drugem mestu.

Najbolj vesel v Torunu pa je bil nedvomno Anglež Tai Woffinden, pa čeprav se ni uvrstil v polfinale. Z osmimi osvojenimi točkami je namreč njegova prednost v skupnem seštevku pred zadnjo dirko narasla na 25 točk, kar je pomenilo, da je že osvojil naslov svetovnega prvaka. S tem je Woffinden ponovil svoj dosežek iz leta 2013, ko je prvič postal svetovni prvak.

Zadnja dirka letošnjega prvenstva edina ni bila v Evropi – vozniki so se podali na dolgo poti v Melbourne v Avstralijo, ki je nekdaj veljala za deželo z najboljšimi speedwayisti. Tudi v letošnjem svetovnem prvenstvu so kar trije vozniki izmed stalne petnajsterice branili avstralske barve. Seveda so želeli pred domačimi gledalci pokazati vse svoje znanje, a ni jim najbolje uspelo.

Chris Holder in Troy Batchelor sta osvojila le po dve točki in sta bila 14. in 15., za njima je bil le Anglež Harris, ki ni osvojil nobene točke. Veliko bolje je šlo Jasonu Doylu, ki se je uvrstil v finale, kjer pa je hudo padel in so ga morali s hudimi poškodbami odpeljati v bolnišnico. Finalno vožnjo so ponovili, v njej pa je slavil lanski svetovni prvak Hancock, ki je bil prepričljivo najboljši na tej dirki, saj je zmagal v vseh sedmih vožnjah in je zbral vseh 21 točk in s tem na najboljši mogoč način razrešil vprašanje, kdo bo drugi v svetovnem prvenstvu. Nicki Pedersen se namreč ni uvrstil v polfinale, zbral je 7 točk in na koncu se je razlika med Hancockom in Pedersnom povečala iz dveh na 16 točk.

Matej Žagar je v Melbourne zaradi zapletov pri pridobivanju vizuma prispel šele dan pred treningom. Bil je borbeno razpoložen, toda prek svojih trenutnih zmožnosti ni mogel. Zmagal je v eni vožnji, enkrat je bil drugi, dvakrat tretji, enkrat četrti, skupno je zbral sedem točk in ostal zunaj polfinala. Z zanimanjem je lahko spremljal nastope Janowskega, ki bi mu še lahko odščipnil šesto mesto v skupnem seštevku. Šele, ko je Poljak v ponovljeni finalni vožnji osvojil tretje mesto in le eno točko, je bilo jasno, da je Žagar ostal šesti s točko prednosti pred Janowskim.

Končni vrstni red svetovnega prvenstva v speedwayju v letu 2015: 1. Woffinden 163 točk, 2. Hancock 147, 3. Pedersen 131, 4. Iversen 120, 5. Doyle 114, 6. Žagar 107, 7. Janowski 106, 8. Holder 95. Uvrščenih je 30 voznikov, med njima na repu razpredelnice tudi preostala dva slovenska voznika, ki sta tekmovala na dirki v Krškem: Aleksander Čonda in Denis Štojs sta vsak osvojila po točko. To je nedvomno izjemno lep dosežek slovenskih speedwayistov, če vemo, da je v državnem prvenstvu letos točke osvojilo le enajst voznikov.

Matej Žagar torej ni izpolnil svojih pričakovanj, da bo boljši kot je bil lani, a bi ta cilj lahko uresničil, če bi sezono do konca odpeljal tako kot prvih osem dirk, ki so bile zelo uspešne. Tudi sicer je njegova letošnja statistika zelo dobra. Odpeljal je vseh 12 dirk za svetovno prvenstvo, nastopil v 66 vožnjah, pri čemer je zmagal v 16 vožnjah. Trikrat se je uvrstil v finale, zmagal je na dveh dirkah. Skupaj je osvojil 107 točk, v povprečju to pomeni 8,92 točke na dirko. Prav dve zmagi na dirkah v Pragi in Gorzowu sta bili vrhunec letošnje Žagarjeve sezone. To dokazuje, da je Žagar povsem konkurenčen najboljšim speedwayistom na svetu.

A Žagar seveda ni nastopal le na dirkah svetovnega prvenstva, temveč tudi v državnih prvenstvih. V Sloveniji je prepričljivo že trinajstič zapored postal državni prvak. Odlično se je izkazal tudi v Angliji, kjer se je s svojim klubom Belle Vue uvrstil v finale. Prvi dvoboj z moštvom Poole se je končal neodločeno, Žagar pa je bil daleč najuspešnejši voznik svojega moštva, v povratni tekmi pa so bili tekmeci boljši za dve točki in tako je moštvo Belle Vue osvojilo naslov podprvaka, Poole pa je angleški prvak. V poljskem prvenstvu je Matej nastopal za moštvo Gorzow, ki se ni uvrstilo med najboljše. Na koncu so se morali Matej in klubski tovariši potruditi, da niso izpadli iz elitne poljske lige.

Žagar je že sprejel nekaj odločitev o njegovi nadaljnji karieri. Seveda bo tudi naslednje leto nastopal na dirkah za svetovno prvenstvo.

Zaenkrat so znani šele datumi štirih dirk, ni pa še znano, če bo prihodnje leto spet dirka za svetovno prvenstvo v Krškem, a naj bi bilo za to veliko možnosti. Žagar je tudi že potrdil, da bo prihodnje leto spet dirkal v švedski elitni ligi, kjer bo nastopal za moštvo Smederna, ki ima svoje domovanje v Eskilstuni. Prav tako je že potrdil, da bo tudi prihodnje leto tekmoval na Poljskem za klub Stal Gorzow. Za ta klub Žagar nastopa že vse od leta 2009, le v letu 2013 je nastopal za moštvo Gniezno.

Kot vse kaže, pa Žagar prihodnje leto ne bo več tekmoval v angleški ligi.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarŠport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji