Matej Žagar pred začetkom sezone 2016

Šport

Na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju bo seveda v središču pozornosti Matej Žagar, že vrsto let najboljši slovenski speedwayist, v zadnjih letih pa tudi eden najboljših na svetu. Slovenski prvak je bil že 14 krat in je v slovenskem prvenstvu najboljši že od leta 2002.


Končno do prednosti na domači dirki!

Žagar, ki je 3. aprila dopolnil 33 let, je prvič nastopil na dirki za svetovno prvenstvo leta 2003 kot povabljeni dirkač v Krškem in osvojil 5 točk. Nase je prvič močno opozoril leta 2005, ko je v Krškem kot povabljeni dirkač osvojil tretje mesto in se prvič v zgodovini uvrstili na zmagovalni oder. Leto pozneje je prvič celo sezono nastopal na dirkah svetovnega prvenstva, bil drugi v Pragi in tretji v Vroclavu in si s sedmim mestom v skupnem seštevku privozil nastopanje na dirkah svetovnega prvenstva tudi v naslednjem letu, ko pa ni bil tako uspešen in je osvojil 14. mesto. S tem je tudi izgubil mesto stalnega voznika (avtomatično ga dobi najboljših osem v pretekli sezoni) v svetovnem prvenstvu in vse do leta 2013 je nastopal zgolj na dirki ali dveh na leto kot povabljeni voznik. Leta 2012 si je prek kvalifikacijskega tekmovanja spet privozil status stalnega voznika v letu 2013 in odtlej je stalno v vrhu svetovnega speedwaya: leta 2013 je osvojil sedmo mesto, predlani je bil peti, lani šesti.

Nastop na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayu bo Žagarjev 66. nastop na dirkah svetovnega prvenstva. Nastopil je v 362 vožnjah, pri čemer je 80 krat prvi zapeljal skozi cilj. Na 13 dirkah je nastopil v finalni vožnji, v kateri nastopijo štirje najboljši vozniki. Žagar je doslej trikrat zmagal na dirkah svetovnega prvenstva: leta 2015 v Tampereju, lani je slavil v Varšavi in v Gorzowu. Na vseh dirkah je zbral 546 točk, v povprečju 8,4 točke na dirko.

Lansko sezono je začel odlično: z zmago na uvodni dirki v Varšavi, tako da je kot vodilni nastopil na naslednji dirki. Resda je bila dirka prekinjena po 12 vožnjah, a to seveda ne zmanjšuje njegovega uspeha. Če bi se zgodovina ponovila, bi to pomenilo Žagarjevo zmago v Krškem, kar seveda ni nemogoče. Lani mu je uspešnejši nastop v Krškem – osvojil je osem točk in se ni uvrstil v polfinale – preprečila poškodba, ki jo je dobil ob padcu na dirki v Gorzowu. Prav ta padec mu je preprečil še boljšo končno uvrstitev, saj je v zadnjih štirih dirkah osvojil vsega 26 točk, kar ga je tudi oddaljilo od boja za uvrstitev med prve tri.

“Mi je kar prav, da je dirka v Krškem uvod v sezono, saj bo po njej splahnel pritisk, ki ga povzroči domača dirka. Hkrati pa to tudi pomeni, da bom imel vsaj nekaj prednosti domače proge, saj sem na njej lahko treniral pred začetkom sezone, na njej smo odpeljali uvodno dirko državnega prvenstva, upam pa tudi, da bom v aprilu lahko še dva dni treniral v Krškem, se tako kar najbolje spoznal s progo in poiskal ustrezne nastavitve motorja za dirko. Pred prejšnjimi dirkami za svetovno prvenstvo v Krškem nisem imel prave priložnosti, da bi bolje spoznal progo na stadionu Matije Gubca, tako da nisem imel prednosti poznavanja domače proge,” pravi Matej in dodaja: “Seveda nastop na domači dirki pomeni večji medijski pritisk.”

Matej je tudi zelo previden v svojih napovedih o tem, kakšna so njegova pričakovanja v letošnji sezoni. “Bo kot bo. Lanska poškodba ni pustila nobenih posledic, tako da nimam zdravstvenih težav. Na novo sezono sem zelo dobro pripravljen, v mojem moštvu so novi mehaniki. Potrudil se bom po najboljših močeh, delal bom tisto, kar najbolje znam: dirkal in prepričan sem, da bodo tudi rezultati temu primerni.”

Matej Žagar bo v letošnji sezoni ob dirkah svetovnega prvenstva nastopal še v štirih tekmovanjih: v slovenskem prvenstvu, kjer je prepričljivo zmagal na uvodni dirki na velikonočno nedeljo v Krškem, v poljski ligi, kjer bo tekmoval za moštvo Stal Gorzow, v angleški ligi, kjer bo prvi voznik moštva Belle Vue iz Manchestra in tudi v švedski ligi, kjer bo tekmoval za moštvo Ikaros Spaderna iz Eskilstune.

Vozniki za SP 2016
108 Tai Woffinden (GB)
45 Greg Hancock (ZDA)
3 Nicki Pedersen (DEN)
88 Niels Kristian Iversen (DEN)
69 Jason Doyle (AUS)
55 Matej Žagar (SLO)
71 Maciej Janowski (PL)
23 Chris Holder (GB)
25 Peter Kildemand (DEN)
100 Andreas Jonsson (S)
37 Chris Harris (GB)
33 Jaroslav Hampel (PL)
95 Bartoš Zmarzlik (PL)
777 Piotr Pawlicki (PL)
85 Antonio Lindback (S)

Ključne besede


SpeedwayMatej Žagar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji