Uvodna dirka SP v speedwayju v Krškem 2016

Šport

Uvodna dirka letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayu na stadionu Matije Gubca v Krškem v organizaciji AMD Krško zadnjo aprilsko soboto se je končala z zmagoslavjem Danca Petra Kildemanda. Pričakovanja slovenskih navijačev se niso izpolnila, saj je najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar po zapletu v 12. vožnji, iz katere je bil izključen, osvojil vsega štiri točke in 14. mesto. Na delu so videli tudi tri preostale slovenske voznike, med katerimi sta Denis Štojs in Nick Škorja osvojila vsak po točko in si delila 16. mesto.


Razplet z grenkim priokusom

Termin enajste dirke za Veliko nagrado Slovenije v speedwayu vsaj za slovenske ljubitelje speedwaya ni bil najbolj primeren, saj je bila dirka v soboto pred 1. majem, ko so mnogi na prvomajskih počitnicah. To se je poznalo tudi na tribunah, ki še zdaleč niso bile tako polne kot lani septembra, ko so v Krškem nazadnje gostovali najboljši speedwayisti na svetu, a še vedno se je zbralo približno 8000 gledalcev. Ti so pričakovali zanimive obračune, saj letos v prvenstvu nastopa kar nekaj mladih voznikov, med njimi trije mladinski svetovni prvaki v zadnjih petih letih, vsi Poljaki, ki izzivajo štiri svetovne prvake in nekatere druge izkušene voznike, med njimi tudi Mateja Žagarja. V prvih treh vožnjah so mladi Poljaki upravičili visoka pričakovanja, saj so vsi trije – Pawlicki, Janowski in Zmarzlik – zmagali v svoji vožnji.

A v nadaljevanju jim ni šlo tako dobro, saj je le še Pawlicki dvakrat zmagal in se uvrstil v polfinale, ostala dva pa sta zbrala po osem točk, a ostala brez polfinala. Že to priča, kako izenačena je bila uvodna dirka, saj je sicer običajno za polfinale dovolj osem točk, včasih celo sedem.

Enkrat samkrat je zadonela Golica!

Že v prvi vožnji je nastopil tudi Matej Žagar, ki je štartal z zunanjega štartnega mesta. A štart mu ni uspel, po prvem ovinku je bil zadnji, se nato prebil na 3. mesto, toda v naslednjem ovinku je izbral napačno zunanjo linijo vožnje in Doyle ga je prehitel in nato onemogočil vse Matejeve poskuse, da bi ga prehitel. V ospredju je Pawlicki suvereno premagal Harrisa. Žagar je tako prvenstvo začel z ničlo. Povsem drugače je bilo v njegovi naslednji vožnji, ko je tik pred odhodom na štart na stezi zamenjal motocikel. Štartal je z notranjega štartnega mesta, ki naj bi bilo najugodnejše. A prvič je Matej slabo štartal, toda sodnik je zaradi letečega štarta zahteval ponovitev. V drugem štartu je bil član AMTK Ljubljana odločnejši in je takoj prevzel vodstvo, ki ga je suvereno obdržal vse do cilja. Še najbolj ga je ogrožal Šved Lindgren, ki je nastopil namesto še vedno poškodovanega Hampla, oba pa sta premagala lanskega svetovnega prvaka Woffindna. Po vzoru na Planico je na štadionu ob Matejevi zmagi zadonela Golica – a kot se je izkazalo tudi edinkrat.

Vrhunec večera

Vrhunec večera je bila dvanajsta vožnja, v kateri sta imela glavni vlogi Matej Žagar in Danec Nicki Pedersen, ki sta imela v preteklosti že kar nekaj “bližnjih srečanj”, z njima pa sta bila na štartu še lanski zmagovalec dirke v Krškem Američan Hancock in slovenski povabljeni voznik Denis Štojs. Hancock je izkoristil prednost notranjega štartnega mesta, Pedersen in Žagar pa sta se borila za drugo mesto. V drugem krogu je Žagar privozil iz ovinka pred glavno tribuno po notranji strani in z večjo hitrostjo kot Pedersen, tako da je bil pred Pedersnom, ki mu je ob ogradi zmanjkovalo prostora. Čeprav se ga Žagar ni dotaknil, je Pedersen padel, vožnja je bila prekinjena, glavni sodnik tekmovanja pa je ob bučnih protestih gledalcev, ki so si njun dvoboj lahko natančno ogledali tudi na velikem zaslonu na štadionu, izključil Žagarja. Ta je seveda ugovarjal, a ni nič pomagalo. V tej vožnji je ostal brez točk, dogajanje pa je močno vplivalo tudi na njegova dva naslednja nastopa, v katerih ni zmogel več kot tretje in četrto mesto, tako da je skupaj zbral štiri točke. Kakšno nasprotje v primerjavi z lansko uvodno dirko, ko je zmagal! Zaplet med Žagarjem in Pedersnom je močno razburil tudi gledalce, ki so potlej ob vseh naslednjih Dančevih nastopih glasno protestirali, proti njemu pa vrgli tudi nekaj predmetov. A očitno ima Nicki debelo kožo, saj se je uvrstil v polfinale, kjer pa je moral priznati premoč Kildemandu in Doylu.

S točko Štojs in Škorja

V ponovljeni 12. vožnji so zaradi Žagarjeve izključitve nastopili le trije vozniki. Zmagal je Hancock pred Pedersnom, Denis Štojs pa je osvojil tretje mesto in s tem točko za svetovno prvenstvo, s čimer je ponovil svoj lanski dosežek z dirke v Krškem.
Priložnosti za nastop sta dobila tudi oba rezervna voznika. Nick Škorja jo je dočakal v sedmi vožnji, ko je Harris prehitro štartal in je bil zato izključen, v ponovljeni vožnji pa ga je zamenjal Škorja. Tako smo videli slovenski obračun, saj je v tej vožnji nastopil tudi Štojs, ki je sicer bolje štartal in bil večino vožnje na tretjem mestu, toda v zadnjem krogu ga je z drznim manevrom prehitel 16-letni Škorja in tako v svoji prvi vožnji na dirki za svetovno prvenstvo osvojil prvo točko, s čimer je bil zelo zadovoljen.
V 9. vožnji je priložnost dobil tudi Matic Ivačič, saj je bil zaradi prehitrega štarta izključen Pawlicki. Po ponovljenem štartu je bil Ivačič sprva tretji, a tekmeci so bili zanj vendarle prehitri in je hitro zdrsnil na zadnje mesto. A že nastop na dirki je bil zanj lepa spodbuda.

Kildemand pred vsemi

Po dvajsetih vožnjah so kar trije vozniki zbrali po deset točk (Holder, Lindback in Janowski), trije po devet točk, štirje pa po osem točk, pri čemer sta jo najslabše odnesla Pawlicki in Zmarzlik, ki se nista uvrstila v polfinale glede na merila o uvrstitvi ob enakem številu točk (več zmag oziroma boljših mest). Izmed treh voznikov s po desetimi točkami se je v finale uvrstil le Holder, ki je bil v polfinalu hitrejši od Woffindna, Hancocka in Lindbacka, v drugem pa je slavil Kildemand pred Doylom, Pedersnom in Janowskim. V finalni vožnji je Kil-demand z drugega notranjega položaja najbolje štartal in suvereno ubranil vodstvo vse do cilja in si s tem privozil drugo zmago na dirkah za svetovno prvenstvo. Avstralca Doyle in Holder sta si razdelila drugo in tretje mesto, Woffinden je bil v finalu brez možnosti za boljšo uvrstitev. Kildemandova zmaga je bila nepričakovana, saj je imel pred kratkim težave s poškodovanimi rebri, a kot je dejal, je našel prave nastavitve motorja, očitno pa poškodba ni vplivala na njegovo dobro formo, v kateri je bil že lansko drugo polovico svetovnega prvenstva, ko je nastopal namesto poškodovanega Hampla.

Nadaljevanje v Varšavi

Po prvi dirki v točkovanju za svetovno prvenstvo vodi Kildemand, ki je v Krškem zbral 15 točk. Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo 14. maja v Varšavi, kjer je lani zmagal Matej Žagar.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarKrškoGrand Prix

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji