Prevlada Tima Gajserja!

Šport

Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MXGP


Tim Gajser je v zadnjih štirih dirkah svetovnega prvenstva v motokrosu v elitnem razredu MXGP na najboljši način pokazal svojo premoč. V osmih vožnjah je namreč kar sedemkrat zmagal, le enkrat je osvojil drugo mesto. S tem je tudi prepričljivo vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, naslov svetovnega prvaka je povsem na dosegu roke.

Gajser ima šest dirk pred koncem prvenstva – doslej so jih odpeljali dvanajst – 92 točk naskoka pred prvim zasledovalcem Antonijem Cariolijem, pred tretjeuvrščenim Febvrejem pa ima že 124 točk prednosti. Še pred dirko v Španiji je bil položaj povsem drugačen: Gajser je imel le štiri točke pred Febvrejem, ki pa na dirki v Španiji ni bil njegov najhujši tekmec. To je bil namreč Max Nagl, ki je bil v obeh vožnjah najbližji Gajserju, toda prehiteti ga ni mogel. Febvre je imel težave, osvojil je le 30 točk, 20 manj kot Gajser, še slabše pa je šlo Cairoliju, ki je zbral le 28 točk.

Na naslednji dirki v Franciji je Febvre na domačem terenu želel pokazati, da se lahko enakovredno kosa z Gajserjem. Izkoristil je vse prednosti odličnega poznavanja proge, bil je izjemno hiter in bil je trdno odločen, da bo zmagal pred domačimi gledalci. Edini, ki bi mu lahko pokvaril načrte, je bil Gajser, saj je le on lahko sledil njegovemu tempu. Še več: v prvi vožnji ga je premagal z minimalno prednostjo manj kot sekunde, a takšna zmaga še več pomeni. Koliko hitrejša sta bila od tekmecev, priča dejstvo, da je tretji Cairoli zaostal pol minute, ostali še več. Tudi v drugi vožnji dirke v Saint Jeanu d’Angelyju sta imela Febvre in Gajser povsem svojo dirko, daleč pred vsemi ostalimi. Spet sta uprizorila izjemno predstavo, v kateri pa je, tudi po Gajserjevem premisleku, da je boljše drugo mesto in 22 točk kot pa brezkompromisni boj s Febvrejem z vsemi možnimi posledicami, slavil Francoz. Zmaga v drugi vožnji mu je ob enakem zbiru točk kot ga je imel tudi Gajser prinesla skupno zmago na dirki.

Na naslednji dirki v Matterley Basinu v Angliji je prišlo do pomembne odločitve že v kvalifikacijski vožnji. Febvre je namreč ob prehitevanju enega od tekmecev zadel v njegov motor, ob tem padel prek krmila in si tako hudo poškodoval glavo, da ni mogel nastopiti na dirki. Gajser je bil izjemno suveren v obeh vožnjah: v prvi mu je bil najbližje Cairoli, v drugi Nagl, a obadva brez možnosti, da bi ga resno ogrozila.

Dvanajsta dirka je bila v Mantovi, ki so si jo ogledali tudi številni Gajserjevi navijači iz Slovenije, ki so na enem izmed ovinkov ustvarili izjemno vzdušje. Febvreja ni bilo na štartu, ker še ni okreval in jasno je bilo, da bo njegov največji tekmec Cairoli. Ta v prvi vožnji ni izpolnil pričakovanj – po slabšem štartu je osvojil šesto mesto, Gajser pa je suvereno zmagal pred Belgijcem Desalejem. V drugi vožnji sta Gajser in Cairoli uprizorila izjemno predstavo, ki je navdušila vse ljubitelje in poznavalce motokrosa. Kar nekaj krogov sta v izjemnem tempu vozila drug ob drugem, nekajkrat se je zdelo, da sta šla čez mejo svojih zmožnosti, a sta suvereno obvladovala svoja motocikla. Proti koncu dirke je Cairoliju zmanjkalo moči, popustil je in moral priznati premoč tudi Paulinu, Gajser pa je prepričljivo zmagal, s tem seveda tudi na dirki in se še dvanajstič, torej vselej, povzpel na zmagovalni oder.

Na dirkah v Španiji, Franciji in Angliji je tekmoval tudi Peter Irt, a ni osvojil točk. Na dirki v Angliji je v prvi vožnji padel in si poškodoval vratno vretence, okrevanje bo trajalo precej časa. Na dirki v Italiji je nastopil njegov brat Jernej, a tudi ostal brez točk.
Svetovno prvenstvo v motokrosu se bo nadaljevalo 24. julija z dirko v Loketu na Češkem, teden dni pozneje bo dirka v Lommlu v Belgiji, prvi avgustovski konec tedna pa bodo najboljši vozniki gostovali v Švici.

Ključne besede


ŠportMXGPTim Gajseršport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji