Žagar: vroče – hladno

Šport

Svetovno prvenstvo v speedwayu


Vozniki, ki nastopajo v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayu, so odpeljali še dve dirki. Matej Žagar se je izkazal v Horsensu na Danskem, kjer se je uvrstil v polfinale, slabši pa je bil v Pragi, kjer je osvojil 14. mesto. Prve štiri dirke so že nakazale, da bo letošnje svetovno prvenstvo izjemno zanimivo, saj je na vsaki dirki zmagal drug voznik.

V Horsensu je Matej Žagar sprva potrdil odlično formo, ki jo je pokazal v Varšavi, kjer se je uvrstil na zmagovalni oder s tretjim mestom. V prvi vožnji je bil najhitrejši, premagal pa je tudi domačina Nickija Pedersna, ki je imel na domači dirki velika pričakovanja, pa tudi Holderja in Pawlickega. Tudi v svojem drugem nastopu je Žagar potrdil odlično formo: spet je bil najhitrejši, tokrat pred Jossonom, Doylom in Harrisem. Šest točk po dveh vožnjah je bilo odlično izhodišče, uvrstitev v polfinale se je zdela samoumevna. Toda v naslednjih dveh vožnjah je Matej ostal brez točk, saj je obakrat zadnji pripeljal skozi cilj. Resda je štartal z zunanjih štartnih položajev, ki sta bila najmanj ugodna, očitno pa se je Matej tudi malce uštel pri nastavitvi motocikla, saj je po koncu dirke povedal, da je bila proga trša kot je pričakoval in da zadnje kolo njegovega motocikla ni imela najboljšega oprijema. V peti vožnji je najboljši slovenski speedwayist potreboval vsaj točko za preboj v polfinale. Tudi tokrat ni najbolje štartal, a je med vožnjo najprej prehitel klubskega tovariša iz poljskega kluba Gorzow Zmarzlika, nato pa še Janowskega in se z drugim mestom za lanskim svetovnim prvakom Woffindnom zanesljivo uvrstil v polfinale, a je zbral premalo točk, da bi si lahko izbral eno od ugodnejših notranjih štartnih mest. V polfinalu je sicer dobro štartal, toda Andreas Jonsson ga je že v prvem ovinku zaprl in Matej ga ni mogel prehiteti do konca vožnje. Pred obema pa sta se v finale suvereno uvrstila Janowski, ki je tako Žagarju na najboljši način vrnil za poraz v peti vožnji, in Woffinden. V drugem polfinalu sta bila najhitrejša Chris Holder in Nicki Pedersen, ki je tako uresničil svoja pričakovanja in se kot edini danski voznik uvrstil v finale. To pa je bil tudi njegov domet, saj je bil v finalu diskvalificiran, Maciej Janowski pa je bil hitrejši od Chrisa Holderja in Taija Woffindna. Tak je bil seveda tudi končni vrstni red, kajti v speedwayu za končno uvrstitev velja uvrstitev v finalni vožnji, ni pa nujno, da je tak tudi vrstni red po točkah, ki jih vozniki osvojijo v kvalifikacijskih vožnjah, v polfinalu in finalu. V Horsensu je Janowski zbral tudi največ točk – 16, drugi Holder jih je zbral 13, tretji Woffinden 15, četrti Pedersen le 10, peti Hancock pa kar 14. Točkovni izkupiček je pomemben za skupni seštevek svetovnega prvenstva, kjer se seštevajo vse osvojene točke. Matej Žagar je v Horsensu osvojil 8 točk in osvojil sedmo mesto.

Zadnjo soboto v juniju je bila četrta dirka na razprodanem štadionu Marketa v Pragi, na prizorišču torej, kjer je Žagar vedno dobro tekmoval, saj se je vedno uvrstil v polfinale, dvakrat je bil tudi na zmagovalnem odru. Seveda so bila tudi tokrat njegova pričakovanja velika. A že v prvem nastopu je bilo jasno, da bo težko ponovil svoje dosežke, saj sta ga premagala Zmarzlik in Kildemand. Res je Žagar štartal s štartnega mesta C, a pozneje se je izkazalo, da so s tega štartnega mesta vozniki največkrat osvojili drugo mesto. Ko je v svojem drugem nastopu Matej z zunanjega, D štartnega mesta zaostal za vsemi tekmeci, je bilo jasno, da se bo težko prebil v finale. Žarek upanja je posijal v njegovem tretjem nastopu, ko je z notranjega štartnega mesta premagal vse tekmece: Woffindna, Iversna in Pedersna in imel s štirimi točkami še možnosti za preboj v polfinale. V svojem četrtem nastopu je s tretjim mestom upanje še ohranil, a je bilo jasno, da mora v zadnji vožnji zmagati. Takšnega dosežka Matej z zunanjega štartnega mesta ni zmogel, zaostal je za vsemi tekmeci, kar je pomenilo, da je zbral 5 točk in osvojil 14. mesto. Po dirki je Žagar za svoj dosežek okrivil motor, ki je bil pred dirko v servisu in ni deloval tako, kot bi moral. V finalni vožnji je zmagal Doyle pred Hancockom, Harrisem in Iversonom.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je po štirih dirkah v najboljšem položaju Greg Hancock, ki je zbral kar 56 točk – v povprečju 14 na dirko. Lanski svetovni prvak Woffinden zaostaja za osem točk, celoten zaostanek pa si je privozil na dirki v Pragi, ko je zbral kar 9 točk manj kot Hancock, pa čeprav se je uvrstil v polfinale. Chris Holder za Hancockom zaostaja 12 točk, še dve več Doyle, ki je na četrtem mestu. Osmi Kildemand, zmagovalec dirke v Krškem, je zbral 34 točk, Mateju Žagarju pa do osmega mesta, ki prinaša nastopanje v svetovnem prvenstvu tudi v prihodnjem letu, manjkajo 3 točke, saj je na 11. mestu z zbranimi 31 točkami.

Svetovno prvenstvo se bo nadaljevalo 9. julija na Millenium stadionu v Cardiffu v Walesu, šesta izmed enajstih dirk pa bo 13. avgusta v Malilli na Švedskem.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarŠportšport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji