Tim Gajser: naslov svetovnega prvaka je zelo blizu!

Šport

Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MXGP


 

Do konca letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu so le še tri dirke, Tim Gajser pa je povsem blizu naslova svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP, saj ima 99 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Italijanom Cairolijem. Gajser si naslov svetovnega prvaka lahko zagotovi že 28. avgusta na dirki v Assnu, če bo svojo prednost povečal zgolj za točko.

Če želi Gajser že v Assnu osvojiti naslov svetovnega prvaka, mora v skupnem seštevku zbrati le točko več kot Cairoli. V vsakem primeru pa bo Gajser prvak, če do konca sezone zbere še 51 točk, torej 17 na dirko, kar bi moralo biti ob normalnem poteku dirk enostavno dosegljivo, še zlasti, če vemo, da je Gajser na 15 dirkah zbral 644 točk, torej v povprečju 42,93 točke (od 50 možnih) na dirko. Teh 51 točk pa potrebuje le v primeru, da bo Cairoli zmagal v vseh šestih vožnjah in zbral 150 točk, kar pa je malo verjetno, saj je Italijan le v Nemčiji v obeh vožnjah prvi pripeljal skozi cilj.

Tudi na zadnjih treh dirkah svetovnega prvenstva je Gajser dokazoval svojo premoč, čeprav se mu vselej ni izšlo po njegovih željah in pričakovanjih. Doživel je tudi nekaj padcev, a na srečo so se vsi končali brez hujših posledic in po vseh je lahko nadaljeval vožnjo in pripeljal do cilja.

Na dirki v Loketu na Češkem, kjer se je zbralo tudi precej slovenskih navijačev, je Gajser v obeh vožnjah osvojil drugo mesto in tudi drugo mesto v skupnem seštevku dirke. Obakrat je moral priznati premoč Nemcu Maxu Naglu, ki se bori za mesto med prvimi tremi ob koncu prvenstva. Na štartu prve vožnje je bil Nagl hitrejši kot Gajser, ki se mu je med dirko približal na sekundo, a prehiteti ga ni mogel. Ob koncu vožnje je prevladala Timova preudarnost, da je bolje osvojiti 22 točk za drugo mesto kot pa (preveč) tvegati v boju za prvo mesto in dodatne tri točke. V drugi vožnji je bilo dogajanje po štartu obrnjeno: Gajser je bil hitrejši kot Nagl in si je privozil že pet sekund prednosti. Toda sredi vožnje je začelo deževati, razmere na progi so se spremenile in zgolj trenutek nepozornosti je bilo dovolj, da je Gajser padel in Nagl ga je prehitel. Gajser je želel napako popraviti, se približal vodilnemu na sekundo, a ker je na zelo zahtevni progi s številnimi grbinami začel delati majhne napake, se je na koncu raje zadovoljil z drugim mestom kot tveganim prehitevanjem. K takšni odločitvi je pripomoglo tudi dejstvo, da je Cairoli kot prvi Gajserjev zasledovalec osvojil le 27 točk, tako da je Gajserjeva prednost v skupnem seštevku narasla na 109 točk.

Precej drugače je bilo na naslednji dirki v Lommlu v Belgiji na zelo zahtevni peščeni progi. Gajser je z zmago v kvalifikacijski vožnji še enkrat dokazal, da je lahko zelo hiter tudi na takšni podlagi, toda na dirki se mu v prvi vožnji ni izšlo po pričakovanjih. Že na štartu so ga tekmeci izrinili na osmo mesto, a to Gajserju ni vzelo poguma, da ne bi napadel z vso močjo in skušal ujeti tekmece. Hitro se je prebil na četrto mesto in se z lanskim svetovnim prvakom Febvrejem in domačim voznikom Strijbosom spopadel v boju za drugo mesto. V tem obračunu so se mu zamazala očala, zato jih je odvrgel, kar pa je otežilo njegovo namero, da bi prehitel tekmeca. Najprej je sedem minut pred časovnim koncem dirke naredil manjšo napako, zdrsnil in izgubil dve mesti. Seveda je želel popraviti napako, toda pet krogov pred koncem je naredil novo napako: tokrat je bil padec hujši, ponovno je moral zagnati motor in čeprav je odločno nadaljeval, je na koncu osvojil 15. mesto.

Povsem drugačno predstavo je Gajser pokazal v drugi vožnji. Bil je zelo odločen na štartu, takoj je povedel in suvereno odpeljal celotno vožnjo na prvem mestu. Cairoli je poskušal vse, da bi ga prehitel, toda Gajser je ostal osredotočen vseh 30 minut in dodatna dva kroga in je slavil svojo 14. zmago v posamični vožnji. V skupnem seštevku dirke je osvojil 5. mesto, kar je pomenilo, da je po 13 zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder za najboljše tri na dirki ostal brez takšne uvrstitve. Zaradi tega je bil Tim malce razočaran, toda z zmago v drugi vožnji je dokazal, da zna hitro odmisliti slabe trenutke, da se zna zbrati, ko je to najbolj potrebno. Zmaga v drugi vožnji mu je nedvomno vrnila samozavest in mu zagotovila udobno prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, saj je Cairoli zaostanek zmanjšal le za 6 točk.

Na 15. dirki prvenstva v Frauenfeldu v Švici je bil Gajser na treningu daleč najhitrejši med vsemi, v kvalifikacijski vožnji pa je osvojil drugo mesto. V prvi vožnji je zelo dobro štartal in izgledalo je, da se bosta s Cairolijem pomerila za zmago. Toda že v uvodnem krogu je bil droben trenutek nepozornosti dovolj, da je Gajser poletel prek krmila svojega motocikla. Imel je srečo, da ga nihče izmed voznikov, ki so bili za njim ni povozil, a preden se je pobral, ga je prehitelo kar 29 voznikov. S 30. mesta je Tim začel svoje napredovanje: prehiteval je enega tekmeca za drugim. Že po koncu prvega kroga je bil na 22. mestu, se nato vse do cilja prebijal proti vrhu, a višje kot do devetega mesta ni šlo. V drugi vožnji je Gajser spet pokazal svoje mojstrstvo. Bil je najhitrejši na štartu, Cairoli mu je bil tik za zadnjim kolesom, njunemu boju za prvo mesto se je pozneje pridružil še Febvre, toda Gajser je suvereno odbil vse napade in prvi pripeljal skozi cilj: to je bila njegova 15. zmaga v posamični vožnji, kar v povprečju pomeni, da je Gajser zmagal polovico vseh voženj na 15. dirkah. V skupnem seštevku dirke je Gajser osvojil drugo mesto za Cairolijem, ki pa je svoj zaostanek za Gajserjem v skupnem seštevku svetovnega prvenstva zmanjšal le za 4 točke – njegov zaostanek je 99 točk.

Izjemno zanimiv bo boj za tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, saj ima Nagl le 10 točk prednosti pred Febvrejem.

Dirka v Fraunfeldu v Švici bo zapisana tudi v zgodovini slovenskega motokrosa, saj je na njej nastopilo kar pet slovenskih motokrosistov: štirje v elitnem razredu MXGP, Anej Doplihar pa v razredu MX2, kjer je bil lani svetovni prvak Tim Gajser. V MXGP so ob Gajserju nastopili še brata Peter in Jernej Irt ter Klemen Gerčar. Nobenemu izmed trojice ni uspelo osvojiti točk. V bratskem obračunu je bil boljši Jernej Irt, ki je v prvi vožnji osvojil 28. mesto, v drugi pa 25. mesto. Peter je osvojil 29. in 27. mesto, Gerčar, ki je bil dlje časa poškodovan, pa 35. in 33. mesto.

V letošnjem svetovnem prvenstvu je doslej točke osvojilo 53 voznikov, med njimi je z eno točko za 20. mesto na dirki v Italiji (Pietramurata) tudi Peter Irt.

Anej Doplihar je za svoj nastop v Švici zvedel šele tik pred dirko, saj je bil na čakalni listi, zato tudi ni imel večjih pričakovanj kot spoznati razmere na dirki svetovnega prvenstva. Osvojil je 36. mesto v prvi in 31. mesto v drugi vožnji.

“Do konca prvenstva so še tri dirke. Nič ne želimo spreminjati, temveč zgolj nadaljevati s tem, kar smo počeli celo sezono. A vendarle smo ob tolikšnem vodstvu začeli razmišljati tudi o tem, kako pripeljati svetovno prvenstvo do konca,” je svojo taktiko na zadnjih treh dirkah napovedal Tim Gajser. Po dirki v Assnu bosta 4. in 11. septembra še dve dirki v ZDA.

Ključne besede


MXGPTim GajserNaslov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji