Tudi letos štirje slovenski vozniki med elito

Šport

Svetovno prvenstvo v motokrosu


Letošnje svetovno prvenstvo v motokrosu v razredih MXGP in MX2 se bo začelo zadnjo soboto v februarju na progi Losail v Katarju.

Tudi v letošnjem prvenstvu so, tako kot lani, za tekmovanje v elitnem razredu MXGP prijavljeni štirje slovenski vozniki – vsak v svojem tekmovalnem moštvu. Največ pozornosti bo seveda namenjene nastopom aktualnega svetovnega prvaka v razredu MXGP Tima Gajserja. Ta letos ne bo več tekmoval za moštvo Honda Gariboldi, temveč je postal član moštva Honda Racing Corporation oziroma s kratico HRC. Pri Hondi so namreč naredili nekaj sprememb. Moštvo HRC, za katero sta lani tekmovala Rus Valerij Bobrišev in Francoz Gautier Paulin, so namreč združili z moštvom Honda Gariboldi, za katero je lani tekmoval Tim Gajser, novo moštvo pa se imenuje HRC. Zanj bosta v letošnji sezoni vozila Tim Gajser s številko 234 in Valerij Bobrišev s številko 777. Paulin se je preselil v Husqvarnino tovarniško moštvo, Honda pa je v svoje drugo moštvo Assomotor pripeljala Švicarja Valentina Guilloda, ki je lani tekmoval z Yamahinim motociklom in osvojil deveto mesto v svetovnem prvenstvu. Za to moštvo bo nastopal tudi Italijan Alessandro Lupino.

Kaj bo združitev moštev HRC in Gariboldi prinesla, se bo pokazalo na prvih dirkah. Doslej je Gajser tekmoval kot edini voznik v moštvu, letos bo vozil v moštvu, v katerem bosta dva voznika. Seveda je jasno, da Tim Gajser želi obraniti naslov svetovnega prvaka, a dobro znano športno pravilo je, da je naslov lažje osvojiti kot pa ga braniti. Ob vseh tekmecih, ki so lani tekmovali v razredu MXGP, bo letos konkurenco popestril še Jeffry Herlings, lanski svetovni prvak v razredu MX2, ki je na pokalu narodov dokazal, da je izjemno hiter in načrtuje, da bo šel po Gajserjevih stopinjah: da bi torej že v prvem letu nastopanja v elitnem razredu postal svetovni prvak.

Tim Gajser se je na nastopanje v letošnji sezoni najprej pripravljal doma v Sloveniji, kjer je vadil na domači progi, prav tako pa na progi iz mivke na obrežju reke Mure, kar je popestrilo njegove treninge, hkrati pa jim zagotovilo tudi raznolikost. Že po tradiciji se bo Gajser na sezono pripravljal tudi na Sardiniji, kjer so razmere za vadbo zelo ugodne, seveda pa je tudi vreme januarja in februarja primernejše za vadbo kot v Sloveniji. Za uspešno nastopanje pa bo ob ustrezni fizični pripravi še kako pomembna tudi psihološka pripravljenost. Po koncu lanske sezone so v javnost prišle najrazličnejše izjave, kaj se je dogajalo na zadnjih dirkah svetovnega prvenstva, pa tudi na dirkah po koncu svetovnega prvenstva. Te izjave so razkrile, da stanje v moštvu ni bilo tako idilično, kot se je morda zdelo in je bilo prikazano navzven. Na koncu se je vse dobro izšlo z naslovom svetovnega prvaka Tima Gajserja, zgolj upamo pa lahko, da so v taboru Tima Gajserja znali zgladiti vsa nesoglasja in da bodo brez zamer in nesoglasij vstopili v letošnjo sezono. V njej bo Gajser tekmoval z novim Hondinim motociklom CRF450RW, ki ga je Honda predstavila konec lanskega svetovnega prvenstva, Gajser pa je s tem motociklom tekmoval na tekmovanju v superkrosu v Gelsenkirchnu.

A slovenskega motokrosa v svetovnem prvenstvu ne bo zastopal le Tim Gajser, temveč so na seznamu prijavljenih tudi še trije slovenski vozniki, ki pa bodo svoje nastope osredotočili na dirke v Evropi.

V moštvu 62 Motorsport bo s Husqvarninim motociklom tudi letos tekmoval Klemen Gerčar. Lani je imel veliko smole s poškodbami. Te so pozdravljene in Gerčar z optimizmom pričakuje prvo evropsko dirko svetovnega prvenstva, ki bo 16. aprila v Peietramurati v Italiji.

V moštvu CDP Cortenuova bo tudi letos – tako kot lani – vozil Matevž Irt. Nastopal bo z Yamahinim motociklom. Tudi Matevž Irt je imel lani veliko težav s poškodbami in tudi on upa, da bo imel letos več sreče in da bo lahko odpeljal več dirk za svetovno prvenstvo kot lani.

Lani je bil Matevž član istega moštva kot njegov brat Peter. Letos bo Peter Irt tekmoval za moštvo Husqvarna Maurer-grep, že ime moštva pa pove, da je zamenjal motocikel in bo, tako kot Gerčar tekmoval s Husqvarninim motociklom.

Tim Gajser v elitni trojici: izbor slovenskega športnika leta 2016

V tradicionalnem izboru športnika leta so slovenski športni novinarji za najboljšega slovenskega športnika v lanskem letu izbrali smučarskega skakalca Petra Prevca. Drugo mesto je osvojil jadralec Vasilij Žbogar, na tretje mesto pa se je uvrstil Tim Gajser, ki je s tem dobil še eno priznanje za svoje dosežke v lanski tekmovalni sezoni.

Med športnicami so za najboljšo izbrali judoistko Tino Trstenjak.

Ključne besede


ŠportMXGPTim GajseršportKlemen GerčarPeter IrtMatevž Irt

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji