Uvod spet v Krškem

Šport

Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayu za posameznike


Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayu se bo začelo zadnjo aprilsko soboto, torej 29. aprila, na stadionu Matije Gubca v Krškem. Najboljši speedwayisti na svetu se tako po letu dni spet vračajo na štadion, na katerem je bilo že enajst dirk za svetovno prvenstvo posameznikov. Oči slovenskih ljubiteljev speedwaya bodo seveda uperjene v Mateja Žagarja, a tudi v Nicka Škorjo, mladega upa slovenskega speedwaya.

Krško torej tako kot lani gosti uvodno dirko svetovnega prvenstva, v katerem pa bo tokrat 12 dirk, ena več kot lani. Uvodna dirka je seveda vedno izjemno zanimiva, saj pokaže prvo razmerje moči v novi sezoni – še toliko bolj zato, ker je petnajsterica voznikov sestavljena na novo. Ob osmih voznikih, ki so si nastopanje zagotovili v pretekli sezoni z uvrstitvijo med prvo osmerico svetovnega prvenstva, je tu še trojica, ki si je nastop priborila v kvalifikacijah v lanskem letu in štirje povabljeni vozniki. Med njimi je tokrat tudi najboljši slovenski speedwayist, ki je lani osvojil deveto mesto v svetovnem prvenstvu, ob njem pa še Poljak Janowski, Šved Lindgren in Danec Pedersen, trikratni svetovni prvak. V kvalifikacijah so se med petnajsterico uvrstili Poljak Dudek, Slovak Vaculik in Rus Sajfutdinov, ki je pred leti že zelo uspešno nastopal na dirkah svetovnega prvenstva in bil celo resen kandidat za naslov svetovnega prvaka, a se je nato poškodoval in ni mogel nastopiti na vseh dirkah.

V Krškem bo kot povabljeni voznik nastopil Nick Škorja, 18-letni speedwayist, član AMTK Ljubljana. To sicer ne bo njegov prvi nastop med svetovno elito, saj je bil že lani rezervni voznik in je tudi dobil priložnost za nastop v eni vožnji, ko je bil diskvaliciran Harris in v njej osvojil prvo točko za svetovno prvenstvo, saj je osvojil tretje mesto – premagal je Denisa Štojsa, ki je lani nastopil kot povabljeni voznik. Tokrat bo Škorja dobil priložnost, da se pomeri z vsemi najboljšimi speedwayisti na svetu in preveri svoje sposobnosti. Kot rezervna voznika bosta na svojo priložnost čakala Matic Ivačič in Denis Štojs.

A če bo Škorja skušal dokazati, da se lahko meri z najboljšimi na svetu, bo v povsem drugačnem položaju 15 kratni slovenski prvak Matej Žagar. Nastopil bo že na 77. dirki za svetovno prvenstvo, doslej pa je zmagal na treh dirkah: leta 2014 v Tampereju na Finskem, predlani pa v Varšavi in Gorzowu. Kar na 16. dirkah je Žagar nastopil v finalni vožnji. Odpeljal je 425 posamičnih voženj, v 99 je prvi pripeljal skozi cilj. V Krškem ima torej možnost, da si pripelje stoto zmago v posamični vožnji za svetovno prvenstvo. Žagar je doslej osvojil 636 točk za svetovno prvenstvo, v povprečju 8,37 točke na dirko. Lani je osvojil 90 točk in osvojil deveto mesto v svetovnem prvenstvu. Žagar je dobro začel letošnjo sezono. Na memorialni dirki v spomin na Petra Cravna v Manchestru je osvojil tretje mesto, zmagal je na uvodni dirki državnega prvenstva. Kakšna so Žagarjeva pričakovanja v Krškem, je pojasnil v pogovoru, ki je bil objavljen v prejšnji številki Motorevije. To bo že enajsti Žagarjev nastop na dirki za svetovno prvenstvo v Krškem.

Sodnik na dirki bo Poljak Marek Wojaczek.
Naslov svetovnega prvaka brani Američan Greg Hancock.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarKrškoGP

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji