Svetovno prvenstvo v speedwayu

Šport

Matej Žagar po sistemu toplo – hladno


 

Svetovno prvenstvo v speedwayu za posameznike, v katerem je 12 dirk, se je z dirko v švedski Malilli prevesilo v drugo polovico. Pred vozniki je še pet dirk, ki bodo odločile tako o naslovu svetovnega prvaka kot tudi o najboljših osmih, ki si bodo zagotovili nastopanje v svetovnem prvenstvu tudi v prihodnjem letu. Med te se lahko uvrsti tudi najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar, v boj za najvišja mesta pa se zaradi prevelikega zaostanka ne more več vmešati.

34-letni Žagar je svoj položaj v svetovnem prvenstvu zelo izboljšal na šesti dirki prvenstva v valižanskem Cardiffu. Dirka na stadionu Millennium oziroma sedaj Principality – ta je predvsem namenjen rugbyju, a ga uporabljajo tudi za druge športne dogodke, tako enkrat na leto tudi za zelo odmevno dirko svetovnega prvenstva v speedwayu za posameznike – je Žagarju namreč prinesla veliko veselja, saj se je uvrstil v finale, kjer je osvojil tretje mesto in se tako prvič v letošnji sezoni povzpel na zmagovalni oder (na sliki). Ključ do Žagarjevega uspeha je bilo nedvomno sodelovanje z znanim angleškim pripravljavcem motorjev, saj se je serijski slovenski državni prvak – tudi letos je, tako kot že vse od leta 2002, osvojil naslov državnega prvaka – v prvem delu sezone pritoževal, da njegovi motorji nimajo dovolj dobrih pospeškov in moči, da bi se lahko enakovredno kosal z najboljšimi. Žagar je zamenjal kar nekaj pripravljavcev motorjev, očitno pa je sedaj v Angliji le našel, kar je iskal.

F.K.

V Cardiffu je Žagar odlično začel dirko, saj je zmagal v prvih dveh vožnjah, pri čemer je v svojem drugem nastopu ugnal tudi Taija Woffindna, ki je imel izjemno podporo domačih gledalcev, pa tudi Lindbacka in Vaculika. Ko je Žagar v tretjem nastopu osvojil drugo mesto, je bilo že jasno, da je zelo blizu uvrstitvi v polfinale, a tega v četrti vožnji še ni potrdil, saj je zaradi okvare motorja ostal brez uvrstitve. Dokončno uvrstitev v polfinale je potrdil v svojem petem nastopu s tretjim mestom.

V polfinalnem nastopu je bil Žagar spet hiter: zaostal je le za Janowskim, prehitel pa je Holderja in Sajfutdinova ter se uvrstil v finale. Tam je moral spet, tako kot v polfinalu, priznati premoč zmagovalcu Janowskemu, pa tudi vodilnemu v svetovnem prvenstvu Doylu. Osvojil je tretje mesto, prehitel pa je Zmarzlika, ki ni končal finalne vožnje. Še bolj pomembno kot slavje na zmagovalnem odru ob koncu dirke in pokal za tretje mesto pa je bilo osvojenih 12 točk, s katerimi je Žagar svoj točkovni seštevek v skupnem seštevku prvenstva povečal na 48 točk, s čimer se je povzpel na deveto mesto z le točko zaostanka za osmim Vaculikom.

Povsem drugače se je za Žagarja razpletla sedma dirka sezone v švedski Malillli. Žagar letos uspešno nastopa v švedski ligi za klub Smederna, tako da dobro pozna razmere na Švedskem in je s samozavestjo, ki jo je dobil v Cardiffu, pričakoval uspešen nastop. A že uvodna vožnja, ki jo je začel z notranjega štartnega položaja, se je Žagarju povsem ponesrečila. Domači povabljeni voznik Linus Sundstrom je namreč svoj nastop začel zelo odločno, zapeljal v Žagarja, ki se je komaj obdržal na motorju, a ob tem izgubil hitrost in zadnji pripeljal v cilj. V svojem drugem nastopu je sicer premagal Doyla, ki je nastopil kljub temu, da je pred dvema tednoma zlomil nogo, premagala pa sta ga Janowski in Kildemand. Ko je tudi v tretji vožnji osvojil zgolj tretje mesto, je bilo jasno, da z uvrstitvijo v polfinale ne bo nič, pa čeprav se je pozneje izkazalo, da je v Malilli za polfinale zadostovalo že šest točk – običajno jih je treba zbrati osem ali celo devet. V četrtem nastopu je Žagar začel odlično, povedel, toda vožnja je bila zaradi padca Pawlickega prekinjena. V ponovljeni vožnji je prišlo do stika Žagarja in Pawlickega, poljski sodnik pa je slovenskega voznika kaznoval z diskvalifikacijo. V petem nastopu je Žagar le še blažil slab nastop – s tretjim mestom si je privozil točko. Skupaj je osvojil tri točke in končal dirko v ozadju. Njegovo nezadovoljstvo je še povečalo dejstvo, da je LIndback, ki je sicer osvojil drugo mesto, zbral kar 19 točk in da se je v polfinale uvrstil tudi Vaculik, ki je v skupnem seštevku prvenstva na osmem mestu z osmimi točkami naskoka pred Žagarjem, med njima pa je še Lindback, ki ima štiri točke manj kot Vaculik in štiri več kot Žagar. V Malilli je sicer zmagal Zmarzlik, vodstvo v svetovnem prvenstu pa je prevzel v Malilli četrti Janowski, saj je dotlej vodilni Doyle zaradi že omenjenih težav z nogo zbral le pet točk – tolikšen pa je tudi njegov zaostanek v prvenstvu za Janowskim.

Da je imel Žagar v Malilli le slab dan, je potrdil že naslednji dan na dirki poljske lige, kjer je s svojim moštvom Čenstohova premagal vodilni Wroclav, s čimer je Čenstohova, ki je letos prišla med naboljše, osvojila peto mesto in si zagotovila nastopanje med najboljšimi osmimi klubi tudi v prihodnji sezoni. Veliko zaslug za zmago Čenstohove proti Wroclavu je imel prav Žagar, saj je bil najboljši v njegovem moštvu.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 26. avgusta v poljskem Gorzowu, sledijo pa še dirke v Teterowu v Nemčiji, v Stockholmu, Torunu na Poljskem in 28. oktobra še zadnja v Melbournu v Avstraliji.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarSpeedway GP

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji