Speedway: Žagar slavil četrtič v karieri!

Šport

Svetovno prventstvo v speedwayu


Pred najboljšimi speedwayisti na svetu sta le še dve dirki letošnjega svetovnega prvenstva, ki je izjemno zanimivo. Boj za naslov svetovnega prvaka je še povsem odprt, prav tako boj za prvo osmerico, ki si bo neposredno zagotovila nastopanje v svetovnem prvenstvu tudi prihodnje leto.

Na dveh dirkah je bil zelo uspešen tudi Matej Žagar, saj je zmagal v Teterowu, kar je bila njegova četrta zmaga na dirkah svetovnega prvenstva v njegovi karieri.

Osma dirka letošnjega prvenstva je bila v Gorzowu na Poljskem. Matej Žagar je imel velika pričakovanja, ki jih ni v celoti izpolnil. Za točko je zaostal za uvrstitvijo v polfinale, čeprav je zmagal v dveh vožnjah, toda v preostalih treh je zbral vsega točko in seštevek sedmih točk je bil preskromen.

V Gorzowu je prepričljivo zmagal Tai Woffinden, ki je osvojil kar 18 točk in se spet vmešal v boj za naslov svetovnega prvaka. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Doyle, tretji v Gorzowu, kajti dotlej vodilni Janowski je osvojil le šest točk in zdrsnil na drugo mesto z le točko naskoka pred tretjim Dudekom, drugim v Gorzowu.

Povsem drugače je bilo v Teterowu na vzhodu Nemčije. Najboljši slovenski speedwayist se je šele z drugim mestom v peti vožnji kot zadnji, osmi, uvrstil v polfinale. Temelj uvrstitivi v polfinale je postavil z zmago v svoji tretji vožnji, dodal pa je še dve drugi in dve tretji mesti in se z devetimi točkami kot zadnji prebil v polfinale. V polfinalni vožnji kot osmi ni imel možnosti izbirati štartnega položaja, a je premagal vse tekmece, pa čeprav so morali dvakrat štartati. Žagar je povedel že v prvi vožnji, ki je bila zaradi padca Lindgrena prekinjena. Šved je bil diskvalificiran, Žagar pa je tudi v drugo dobro štartal, dolgo vozil na drugem mestu, v zadnjem krogu pa je prehitel Holderja, zmagal in se uvrstil v finale. Tudi v finalni vožnji, v kateri si je izbral notranje štartno mesto, je odlično štartal, takoj prevzel vodstvo pred Slovakom Vaculikom in ga suvereno obdržal do cilja, kjer se je veselil svoje četrte zmage na dirkah svetovnega prvenstva. Družbo na zmagovalnem odru jima je dela Avstralec Doyle, ki je bil tretji, Doylov rojak Holder pa je bil četrti. A prav tako pomembna kot zmaga je bilo dejstvo, da je Žagar osvojil kar 15 točk in se v skupnem seštevku svetovnega prvenstva prebil na deveto mesto s sedmimi točkami zaostanka za osmim Vaculikom in devetimi za sedmim Zmarzlikom, ki je v Teterowu osvojil le dve točki. Žagar se namreč v finalu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Togliattiju ni uvrstil med prve tri, tako da se mora, če želi tudi prihodnje leto nastopati med elitno petnajsterico, letos uvrstiti med osem najboljših ali dobiti posebno povabilo prirediteljev prvenstva.

Deseta dirka letošnjega svetovnega prvenstva je bila v Stockholmu že po koncu redakcije te številke Motorevije.

Prava forma ob pravem času

A tako kot lani, ko je Žagar ob koncu sezone prišel v pravo formo, je očitno tudi letos. 34-letni Žagar namreč ni blestel le v Teterowu, temveč tudi na dveh polfinalnih dirkah švedskega prvenstva, ko je vozil za svoj švedski klub Smederna iz Eskilstune. V rednem delu prvenstva se je Smederna uvrstila na peto mesto in s tem v končnico prvenstva, kjer se je pomerila v dveh dirkah z drugouvrščeno Masarno. Žagar je blestel na obeh dirkah. V prvi je zbral kar 17 točk za pet zmag in drugo mesto (premagal ga je le Woffinden), Smederna pa je na Masarnini progi slavila s 14 točkami naskoka. V drugi dirki je Žagar osvojl 16 točk v šestih vožnjah, Smederna je doma izgubila za 6 točk, a se s skupnim rezultatom 94 : 86 uvrstila v finale. Več kot tretjino točk (33 točk) za Smederno, ki je bila lani zadnja v švedskem prvenstvu, je privozil Matej Žagar.

Žagar je uspešno tekmoval tudi za svojo poljsko ekipo Čenstohova, se z njo uvrstil na peto mesto, kar je pomenilo zanesljiv obstanek v poljski ekstra ligi, v končnico pa se Čenstohova ni uvrstila, ker se na Poljskem za končno zmago pomerijo le najboljše štiri ekipe. Z dobrimi vožnjami si je Žagar že zagotovil pogodbo za sodelovanje s Čenstohovo tudi za prihodnje leto. Svetovno prvenstvo se bo končalo z dirkama v Torunu na Poljskem 7. oktobra in v Melbournu 28. oktobra.

Ključne besede


SpeedwayMatej ŽagarŠportšport

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji