Speedway: Žagarjeva uspešna jesen!

Šport

SVETOVNO IN ŠVEDSKO PRVENSTVO V SPEEDWAYU


Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar je bil letos jeseni izjemno uspešen. Dosegel je namreč vrsto vrhunskih rezultatov, s katerimi je pokazal in dokazal, da se lahko povsem enakovredno meri z najboljšimi na svetu in jih tudi premaguje. V svetovnem prvenstvu si je po zmagi v Nemčiji, o čemer smo že pisali, privozil še peto zmago na posamičnih dirkah – zmagal je na dirki za Veliko nagrado Švedske v Stockholmu. Izjemno uspešen pa je bil tudi v švedskem državnem prvenstvu.

 

Po uspehu na deveti dirke letošnjega svetovnega prvenstvu v Teterowu v vzhodnem delu Nemčije je Žagar stopil na najvišjo stopnico zmagovalnega odra tudi v Stockholmu. V izločilnih vožnjah ni kazalo na njegov uspeh, saj je v prvih treh vožnjah zbral vsega štiri točke. V svojem četrtem nastopu je zmagal, a ko je v petem nastopu ostal brez točke, je vse kazalo, da bo s sedmimi točkami ostal brez nastopa v polfinalu. A sreča se je tokrat nasmehnila našemu prvaku, kajti tokrat je bilo celo sedem točk in ena zmaga v posamični vožnji dovolj za uvrstitev med osmerico. V polfinalni vožnji so morali vozniki v Žagarjevi skupini kar trikrat na štart: drugič zato, ker sta se v prvi vožnji dotaknila Žagar in Rus Sajfutdinov, ki je bil diskvalificiran, tretjič pa zato, ker sta se v drugi vožnji zapletla Danec Kildemand in Avstralec Holder, ki je bil zaradi dotika diskvalificiran. Tako sta se v tretji vožnji pomerila zgolj Žagar in Kildemand, hitrejši pa je bil član AMTK Ljubljana in si s tem privozil možnost druge izbire štartnega mesta v finalu. V finalu je Žagar odlično štartal, takoj prehitel vse tekmece, vodstvo pa uspešno branil do cilja pred Poljakom Zmarzlikom in Avstralcem Doylom. A prav tako pomemben kot zmaga je bil Žagarjev izkupiček 13 točk, s čimer se je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva povzpel na osmo mesto.

V finalu znova dokazal kaj zmore

Na predzadnji dirki letošnjega svetovnega prvenstva v Torunu na Poljskem je imel Žagar možnost za tretjo zaporedno zmago. Ni je dosegel, a z nastopom v finalu je znova dokazal, kaj zmore. V izločilnih vožnjah je bil suveren: osvojil je devet točk in se zanesljivo prebil v polfinale. Tri druga mesta, eno prvo in eno četrto mesto je bil njegov izkupiček. V polfinalni vožnji je Žagar osvojil drugo mesto – prehitel ga je Poljak Dudek, za njim pa sta zaostala Doyle in Poljak Pawlicki. V finalni vožnji je Dudek osvojil svojo prvo zmago v svetovnem prvenstvu, Anglež Woffinden je bil drugi, Zmarzlik tretji, Žagar pa je ostal na četrtem mestu. Kljub takšnemu razpletu pa se Žagar ni pritoževal, kajti z novimi enajstimi točkami se je utrdil na osmem mestu, na katerem ima pred zadnjo dirko, ki bo 30. oktobra v Melbournu v Avstraliji, sedem točk prednosti pred prvim zasledovalcem Slovakom Vaculikom, ki je v Torunu osvojil le pet točk. Žagar pa ima celo možnost za višjo uvrstitev kot na osmo mesto, ki mu zagotavlja nastope med najboljšimi speedwayisti tudi prihodnjo sezono. Za sedmim Švedom Lindgrenom zaostaja 10 točk, a Lindgren zaradi poškodbe na zadnji dirki ne bo nastopil, šesti Zmarzlik ima 11 točk prednosti, peti Sajfutdinov pa 12 točk. Naslov svetovnega prvaka je povsem na dosegu Avstralca Doyla, ki ima kar 14 točk prednosti pred Dudekom, na tretjem mestu pa je Woffinden, ki za vodilnim zaostaja 27 točk.

Tudi švedski prvak!

Matej Žagar pa letos ni le slovenski prvak, temveč je s svojim moštvom Smederna povsem nepričakovano postal tudi švedski prvak. Smederna je, kot smo že pisali, v polfinalu play offa izločila Masarno, v finalu pa presenetila še vodilno moštvo po rednem delu prvenstva Vetlando. In to kako! Na domačem dirkališču so v prvi finalni dirki člani Smederne izgubili za osem točk in ko se je zdelo, da je prvenstvo odločeno, so dan pozneje na povratni tekmi na dirkališču Vetlande vozniki Smederne slavili s kar 18 točkami prednosti, kar je bilo dovolj za naslov prvaka. Matej Žagar je odlično nastopil v obeh dirkah, skupaj zbral 19 točk in bil drugi najuspešnejši v zmagovalnem moštvu – boljši je bil le Danec Madsen z 21 točkami, a je Žagar nastopil v vožnji manj kot Madsen. Če k temu dodamo še peto mesto z moštvom Čenstohove v poljskem prvenstvu, je za najboljšim slovenskim speedwayistom odlična sezona, piko na i pa mora dodati le še z dobrim nastopom na zadnji dirki sezone v Melbournu. 

Ključne besede


SpeedwayMatej Žagar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji