Spreminjanje navad

Uvodnik

Uvodnik, julij - avgust 2016


Medmrežje, računalniki, tablice, mobilni telefoni, aplikacije, pa tudi nekatere druge novosti so bistveno spremenile naša potovanja. Če se je bilo včasih treba za vsako potovanje temeljito pripraviti in si zagotoviti vsaj osnovne informacije, v avtu pa je bilo treba imeti vsaj avtokarto, je danes vse bistveno lažje. Spletni brskalniki so pač zelo hitri in učinkoviti.

Na medmrežju so na voljo praktično vse informacije, ki jih je koristno vedeti pred odhodom na pot. A če jih ne poiščete, imate še vedno vse možnosti, da jih najdete med potjo ali celo na cilju vašega potovanja, saj ima danes pametni mobilni telefon z dostopom do medmrežja že skoraj vsak. Pred manj kot četrt stoletja je bila v Motoreviji objavljena pomembna vest, da je v Ljubljani zgrajena telefonska centrala za 7500 mobilnih telefonov, pa tudi o tem, kakšne so bile cene mobilnih telefonov – podrobneje o tem pišemo na 44. strani v pregledu vsebine Motorevije, s katerim v vsaki letošnji številki spomnimo, kaj vse je pisala Motorevija v svoji 60-letni zgodovini.

Prav tako boste našli zapis o zbiranju in posredovanju prometnih informacij, za kar takrat še ni bilo prav veliko možnosti: praktično edini način so bili radijski valovi. Tudi na tem področju je razvoj skokovit. Danes je povsem enostavno, da doma pred odhodom na pot prek ustrezne aplikacije na mobilnem telefonu pogledate, kakšne so razmere na cestah, po katerih se nameravate voziti in boste natančno vedeli, kakšen promet vas čaka, ob uporabiti prave aplikacije pa tudi, koliko časa boste potrebovali za pot do želenega cilja. In če ne zaupate zgolj eni aplikaciji, jih imate na voljo kar pet, ki vam posredujejo trenutne razmere na slovenskih cestah. Vse seveda nimajo povsem enakih funkcij: vse kažejo trenuten potek prometa, a nekatere zmorejo še kaj več, na primer vodenje do cilja. Da vam ne bi bilo treba raziskovati, kaj zmorejo, smo na 10. strani pripravili podroben pregled, kaj zmore vseh pet aplikacij in kakšne so razlike med njimi. Nobene razlike pa ni v stroških njihove uporabe, saj so vse na voljo brezplačno – če seveda odmislimo stroške dostopa do omrežja, prav tako njihova uporaba, tako da je njihova uporaba omogočena vsem, ki so povezani na medmrežje. Ob tem pa ne bo odveč opozorilo, da prometne aplikacije zagotavljajo precej informacij, a je tudi pri njihovem pregledovanju treba upoštevati vsa načela varne vožnje, zato naj vozniki med vožnjo brskanje po prometnih aplikacijah raje prepustijo svojim sopotnikom.

Še preden se odpravite na daljšo pot, pa kljub vsemu le malce premislite, kaj je dobro postoriti pred odhodom, da boste varno prispeli do cilja. Tudi o tem pišemo v tokratni Motoreviji.

Prijetno poletje vam želim.

Ključne besede


UvodnikPrometPrometne informacijeAplikacije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji