Zakaj pijani vozniki sedejo za volan in se odpeljejo iz gostilne?

Uvodnik

Bojim se, da pri AVP lajajo na napačno drevo ...


Agencija za varnost prometa je pred kratkim na ministrstvo za infrastrukturo vložila pobudo za znižanje dovoljene stopnje alkohola v krvi voznikov s 0,5 na 0,2 miligrama na liter krvi. Odmevna pobuda si zasluži vse pohvale - tako kot vse pobude, ki izboljšajo varnost na naših cestah. A bojim se, da pri AVP lajajo na napačno drevo.

Pogled v statistične podatke slovenske prometne varnosti odkriva, da je povprečna stopnja alkohola v krvi povzročiteljev prometnih nesreč približno 0,7 mg/l - torej precej več od dovoljene vsebnosti alkohola v krvi, ki jo problematizirajo pri AVP. Povedano drugače: vozniki z mejnimi vsebnostmi alkohola v krvi še zdaleč niso tako velik problem kot tisti, ki se ga močno napijejo, pa vseeno sedejo za volan. Ti povzročijo največ nesreč in gorja.

Zakaj pijani vozniki sedejo za volan in se odpeljejo iz gostilne? Ker se jim v alkoholni omami to zdi sprejemljivo - in ker se jim to zdi udobneje, hitreje in ceneje od taksija. Predvsem pa zato, ker na podlagi izkušenj sklepajo, da jih na poti iz gostilne do doma ne bo ustavila policijska kontrola.

Druge razlage ne vidim: kazen za vožnjo pod vplivom 0,7 mg/l alkohola - 1200 evrov globe, 18 kazenskih točk, pridržanje in prepoved nadaljevanja vožnje - je dovolj ostra, da po žepu, načinu življenja in družbenem položaju močno udari vsakega kršitelja.

Problem je nadzor: premalo policistov, premalo naključnih kontrol, premalo ciljnih zased v okolici znanih “napajališč”. Pijanci za volanom to dobro vedo in zato tudi sedejo pijani za volan: računajo pač, da jih ne bo nihče ustavil. Ker jih tudi ob vseh prejšnjih pijanskih pohodih ni.

Je kriva policija? Nikakor ne: z gotovostjo lahko zapišem, da policija dela kolikor lahko in kolikor imajo sredstev ter ljudi. Krivi so tisti, ki policistom odrejajo sredstva in dodeljujejo ljudi. Ti še vedno nočejo razumeti, da nas žrtve prometnih nesreč stanejo bistveno več kot dodatne zaposlitve, zvišanje plač policistom na dostojno raven, dodelitev več sredstev ali plačilo nadur za pogostejše kontrole na cesti. Ko bo politika to dojela, bodo policisti hitro pospravili pijance s cest, umirili divjake in za ovratnik prijeli vse tiste, ki vsak dan nekaznovano kršijo predpise.

Agencijo za varnost prometa, ki ima pri politiki veliko ugleda in vpliva, zato prosim, da usmeri pobude na pravi naslov in politikom končno dopove, da ni problem v višini glob ali količini alkohola v krvi, pač pa predvsem v (ne)prisotnosti policistov na cestah. 

Ključne besede


varnostUvodnikAlkohol

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji