VIDEO: Avtomobilski spektakel na Vranskem

Panorama

Emil Frey dinamični avtosalon obiskalo več kot 6000 obiskovalcev


AMZS center varne vožnje na Vranskem je bil od 2. do 4. junija prizorišče avtomobilskega spektakla, ne katerem se je z avtomobili in tovornjaki dvanajstih znamk pod okriljem avtomobilskega trgovca Emil Frey srečalo več kot 6000 slovenskih voznikov, ki so se prijavili na testne vožnje. Na sedmih različnih vozniških preskušnjah so ob strokovnem vodenju izkušenih inštruktorjev varne vožnje opravili več kot 20.000 različnih voženj in preskusov varnostnih sistemov. Inovativno zasnovan dinamični avtomobilski salon je dokazal, da je Slovenija avtomobilska dežela in da si slovenske voznice ter vozniki želijo takšen neposreden stik z najnovejšimi avtomobili. 

Avtomobilski vikend je dokazal, da je avtomobil pri nas še vedno nezamenljiva osnova osebne mobilnosti. Na vseh sedmih vozniških preskusih na AMZS poligonu varne vožnje Vransko smo lahko videli navdušenost, neučakanost in vedoželjnost številnih voznic in voznikov, ki so prišli po vozniško izkušnjo. Ključna dodana vrednost tega zanimivega dinamičnega avtosalona je bila raznolikost pogonov, karoserij in zelo različnih cen avtov ter dejstva, da so obiskovalci večino razstavljenih avtomobilov znamk Abarth, Alfa Romeo, Citroën, DS, Fiat, Honda, Jeep, Mercedes-Benz, Mitsubishi Motors in Peugeot lahko tudi preskusili na poligonu in na cesti. 
Na 66.000 kvadratnih metrih AMZS centra varne vožnje na Vranskem smo lahko videli več kot 70 različnih avtomobilov, pa tudi najsodobnejše tovornjake, med katerimi sta najbolj izstopala Mercedesov tovornjak actros L in legendarni terenski stroj unimog. Tudi oba ta težkokategornika sta bila na voljo za preskus tistim obiskovalcem, ki so imeli vozniški izpit ustrezne kategorije. Kar nekaj navdušencev so z obema tovornjakoma po poligonu zapeljali inštruktorji. Ob vseh avtomobilih so tudi tovornjaki med obiskovalci poželi precej zanimanja. 

Prvi slovenski dinamični avtomobilski salon je bil prava paša za oči, saj je že na glavnem vhodu obiskovalce pričakala dolga preproga, ki se je vila med avtomobilskimi zvezdniki, med katerimi so bili najatraktivnejši dvosedežni roadster mercedes SL AMG, njegov žlahtni terenski brat razred G, najzmogljivejši Peugeotov športni hibrid in Peugeotov rally dirkalnik.  

“Noro je preizkusiti vse te avtomobile na tako različne načine. Edinstvena priložnost! Hvala.”

“Fenomenalno! Čim več takih izkušenj. Smo pač avtomobilski narod!”

“Ta projekt je res super. Nekaj povsem novega v Sloveniji. Vozniki bi potrebovali več takih dogodkov!”

“Saj avtomobili res že skoraj sami vozijo … Neverjetna elektronika!”

“Zelo dober avtosalon, saj ponudi širok pogled na to, kaj avtomobili dejansko zmorejo v najrazličnejših razmerah. Prišel sem tudi kot kupec.”

“Odlična izkušnja terenske vožnje. Do sedaj še nikoli nisem izkusil česa podobnega in prvič sem vozil pravi terenski avto. Hvala tudi inštruktorjem!”

“Vozim priključni hibrid in sem prišel preizkusiti električnega mercedesa. Neverjetno! Tišina, zvezno pospeševanje, udobje … čista simfonija občutkov!”

“Zelo pohvalno, da lahko preskusimo toliko različnih avtomobilov in njihovih pogonov ter varnostnih sistemov.” 

Foto: Električni pospeški, samodejno zaviranje, plezanje preko grbin … 

Številni obiskovalci, ki so se po vozniško izkušnjo z najnovejšimi avtomobili zgrnili iz vse Slovenije, so lahko med 70 različnimi avtomobili poiskali in preskusili svoj najbolj zanimiv avto - glede na želje, zmogljivosti, prostor, varnost in cenovno dosegljivost. Barvitost in raznolikost avtomobilov sta poskrbeli za odlično vzdušje obiskovalcev. 
Med obiskovalci smo srečali dedke in babice, ki so avtomobile izbirali ob nasvetih svojih vnučkov. Srečali smo številne družine, ki so prišle poiskati avto, ki bo zadovoljil vse njihove zahteve, pa tudi nasmejane vozniške zanesenjake, ki so načrtno zbirali občutke na hidravlični plošči in na spolzkem klancu. Nekateri obiskovalci so se prvič srečali s terensko vožnjo in vidno navdušeni izstopali iz klenega jeepa wranglerja. Večina je bila osupla tudi nad zmogljivostjo umetne inteligence, s katero znajo avtomobili preprečiti prometno nesrečo, obvladovati in nadzorovati oprijem in se sami zaustaviti pred oviro ter ponovno speljati. Hitro so se daljšale vrste pred najbolj atraktivni vozniškimi preskusi. Letošnji največji avtomobilski dogodek pri nas je združil vse generacije obiskovalcev in jim svet sodobne tehnologije ponudil na najbolj doživet način. 

Na Vransko po nov avto?

Obiskovalci so na Vransko prišli tudi kot kupci, ki so na zanimivih testnih vožnjah dobili zelo neposredne odgovore, kaj zmore in ponuja avtomobil, ki jih zanima. Številni obiskovalci so nam zaupali, da imajo pri izbiri novega avtomobila zaradi kompleksnosti tehnologije in opreme precej težav pri odločanju, saj nimajo možnosti preskusiti, kako delujejo varnostni sistemi v praksi. Na dinamičnem avtoslaonu so za volanom dobili to izkušnjo. Glede na odzive obiskovalcev je jasno, da bodo morali trgovci avtomobilsko vsebino ljudem približati na bolj poveden način, ne le skozi TV oglase ali internetne strani. 
Precejšnje zanimanje so poželi električni avtomobili, med katerimi sta obiskovalce najbolj navduševala mercedes EQE in električni abarth z zvočno podlago bencinskega stroja, ki je na dinamičnem avtosalonu prvič zapeljal na slovenske ceste. 
Veliko nasmehov in zanimanja je požel še svojevrstno oblikovan električni križanec mestne mikromobilnosti, ki je obudil dobro znano Citroënovo ime ami. Simpatična kocka na štirih kolesih je navduševala staro in mlado. 
 

Pri dinamičnem preskusu, kjer so vozniki na hidravlični plošči iskali meje lastnega znanja oziroma reakcij, je bilo največ zanimanja za Alfino športno limuzino giulio. 

Prvi koraki v promet

Svoj prvi dinamični avtomobilski salon je doživelo tudi 800 otrok. Zavedanje o varnosti v prometu, zanimanje za tehnologijo in vožnjo ter celo iskra bodočega poklica se pri najmlajših začne ravno na takih dogodkih. Prav najmlajši, ki so uživali na svojem otroškem spretnostnem poligonu, bodo nekoč postali vešči in varni vozniki, nekateri med njimi pa zagotovo tudi avtomobilski inženirji. 


Dinamični avtomobilski salon Emil Frey je obiskovalcem ponudil tudi preventivno prometno izkušnjo: številni obiskovalci so lahko skozi pijana očala pogledali v pogubno izgubo občutka za prostor in razdaljo ter uvideli, zakaj je alkohol na cesti gorivo smrti. Drugo povedno izkušnjo utesnjenosti in nemoči so AMZS inštruktorji obiskovalcem ponudili v prevračalniku. 

Emil Frey dinamični avtosalon v številkah

70 avtomobilov in 12 znamk,
več kot 6000 obiskovalcev v treh dneh,
več kot 800 otrok,
več kot 20 tisoč testnih voženj in preskusov,
več kot 63 tisoč prevoženih kilometrov doživetij - cestnih, električnih, terenskih in varnostnih. 

 

Ključne besede


FiatHondaMercedesAlfa romeoPeugeotCitroenAbarthMitsubishiJeepAMZS Center varne vožnje VranskoDSEmil Frey dinamični avtosalon

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji