Navdušenje!

Avto-moto, Na poti

Uvodna letošnja dirka v cross countryju na Vranskem


 

Če tudi za prvenstvo velja, da se po jutru dan pozna, potem bo letošnja AMZS sezona v cross countryju, sodeč po premierni dirki na Vranskem, zares enkratna. Otvoritev je namreč odlično uspela, kar je v prvi vrsti zagotovo zasluga snovalcev proge, ki so jo v AMZS pripravili prav za to priložnost. Ti so v za cross country idiličnem gozdnem naravnem okolju v okolici AMZS Centra varne vožnje na Vranskem pripravili zelo zanimivo in tudi zahtevno progo.

AMZS cross country tudi za rekreativce

A proga na Vranskem, ki bo cross country navdušence gostila tudi na oktobrski sklepni dirki in za katero v AMZS upajo, da jo bodo lahko uporabili večkrat med letom, ni edina športna novost iz nacionalne panožne zveze za motošport in karting: poleg voznikov, ki tekmujejo v državnem prvenstvu, se lahko letos pod poenostavljenimi pogoji na cross country dirkah preizkusijo tudi rekreativci. “Fenomenalno, da se je AMZS odločil organizirati prvenstvo, na katerem lahko sodelujemo tudi amaterji. Vse pohvale za izvedbo, tako za progo kot za drugo dogajanje in vzdušje!” je bil v cilju navdušen Toni Podobnik iz AMD Radovljica. Na sicer nič kaj nežni progi – menda so še kar nekaj dni po dirki tudi najbolj izklesani fantje čutili, katere njihove mišice so se na progi najbolj namučile –, je svojo prvo tekmo odpeljala tudi predstavnica nežnejšega spola, mlada Špela Strižič Gajser, ki se je na Vransko pripeljala iz domačega kraja Tima Gajserja. “Pri nas se vsi navdušujemo nad motokrosom, že od malega smo povezani z motorji,” je evforijo, ki vlada v Pečkah, opisala ponosna lastnica honde. Progo je ocenila kot zelo zahtevno, med vožnjo pa se ji je pripetil še neljubi zaplet – odlepil se ji je podplat na čevlju, zato je bila še toliko bolj zadovoljna, da ji je uspelo tekmo odpeljati do konca.

Boj za naslov državnega prvaka napovedal Jaka Može

Med vozniki v državnem prvenstvu je sezono najbolje začel Jaka Može (AMD Trebnje), nekdanji odlični motokrosist, ki je prav tako pohvalil izvedbo dirke: “Vse pohvale organizatorjem za progo. Končno pravi cross country po gozdu, z zelo razgibano progo, s koreninami, štori, hlodi, lužami ... Izjemno pozitivno me je presenetila dolžina kroga, ki je trajal več kot pet minut, tako da res vse čestitke,”, je po podelitvi nagrad in pokalov pripovedoval Može. Ob tem so mu misli že uhajale tudi v Radizel, kjer se bo prav tako skušal uvrstiti na najvišjo stopničko. Drugo mesto je osvojil David Tepuš (ŠD Pletenka), tretje pa Jaka Završan iz AMD Trebnje, ki je kariero, tako kot Može, prav tako začel v motokrosu, letos pa bo tekmoval v enduru in cross countryju. “Proga je bila tehnično zelo zahtevna, potreboval sem kakšne pol ure, da sem ujel pravo linijo, potem pa mi je šlo odlično. Upam, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone. Predvsem pa si želim, da bi bil zdrav in brez poškodb,” je po tekmi povedal sedemnajstletnik.

Zadovoljni tudi organizatorji

Odziva rekreativcev, pa tudi voznikov državnega prvenstva, je bil še zlasti vesel predsednik AMZS Anton Breznik, ki je izpostavil, da se AMZS kot nacionalna športna panožna zveza zaveda odgovornosti, ki jo prinaša popularizacija motošporta v Sloveniji: “Radosti nas, da je motošport, predvsem zaradi uspehov našega svetovnega prvaka Tima Gajserja, v vzponu, za tovrstno športno udejstvovanje se zanima vse več mladih. Zato si bomo v sodelovanju z našimi avto-moto društvi in klubi še bolj prizadevali, da vsem, ki si želijo tovrstnih športnih užitkov, zagotovimo ustrezne infrastrukturne pogoje, pri čemer moramo imeti v uvidu tudi spoštovanje naravnega okolja. Današnja otvoritev proge na Vranskem, je zagotovo korak v želeno smer razvoja.” Ob tem je pohvalil tudi svoje sodelavce in vse, ki so na tak ali drugačen način pripomogli k uspešni izvedbi in poskrbeli, da so udeleženci na in ob progi zares uživali.

Zadovoljen je bil tudi direktor dirke Aljoša Brdnik: “Čeprav je bila proga tehnično in tudi sicer precej zahtevna, ni bilo poškodb, kar je vsekakor pika na i uspešne organizacije.” Pohvalil je delo celotne ekipe, od pripravljavcev proge, verifikacijske službe, sodnikov in rediteljev. Poleg števila voznikov ga je še posebej presenetila in navdušila množica gledalcev, ki je ob progi spodbujala motoriste. Pričakovanja pred naslednjo dirko, ki bo na za Brdnika domačem prizorišču v Radizlu, so tako zelo visoka: “Da na naši sicer v osnovi motokros progi ne bodo v ospredju le motokrosisti, jo bomo razširili na off road teren, na katerem običajno prevladujejo bolj vzdržljivi vozniki. Prepričan sem, da bo taka kombinacija trase prava poslastica tako za motoriste kot gledalce,” napoveduje dolgoletni sodelavec pri organizaciji dirk v Orehovi vasi.

Letos še tri AMZS cross country dirke, zmagovalci v posameznih kategorijah med rekreativci bodo preživeli dan s Timom Gajserjem

Po spomladanski uverturi na Vranskem voznike cross coutryja čakajo še tri dirke: naslednja bo 27. maja v Radizlu, 30. septembra sledi tekma v Semiču, ob koncu sezone (21. oktobra) pa znova na Vranskem, kjer bo AMZS razglasil najboljše v posameznih kategorijah. AMZS tudi na naslednje dirke, skupaj s tekmovalci v državnem prvenstvu, vabi tudi rekreativce, med katerimi bodo, ob drugih nagradah, najboljši v posameznih kategorijah preživeli dan s svetovnim prvakom Timom Gajserjem.

Ključne besede


AMZS CVV VranskoŠportAMZSšportamzscross country

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji