#Potopis: Voljvodinsko doživetje

Na poti

Izlet AMZS popotnik: Vojvodina de-luxe


Izleti in potovanja niso samo prevozi od enega do drugega cilja; so doživetje in vzdušje, ki ga lahko ustvari le med seboj povezana skupina. Objavljamo nekaj utrinkov z jesenskega AMZS popotovanja Vojvodina de-luxe.

Takšna potovalna doživetja ponuja blagovna znamka AMZS popotnik, ki z avtorskimi turistični potovanji svoje goste na zanimiva, avtorska in doživetja potovanja. Lani je kar nekaj naših članov uživalo na dveh zanimivih izletih - na izletu po Vojvodini in obisku adventnega Zagreba ter božične zgodbe v Čazmi.
Izlet po Vojvodini je minil v odličnem vzdušju, kar najbolje pove pisna zahvala enega od udeležencev izleta, ki je zapisal:

To potovanje je naredilo na naju izreden vtis, kajti takšne Vojvodine nisva poznala. Program je bil odlično pripravljen in ponudili ste več, kot ste obljubili. Spoznala sva, da ste imeli odlične lokalne vodiče - zanesljive prijatelje.

Turistični programi AMZS popotnik omogočajo sproščeno spoznavanje destinacij. Odlikujejo jih kakovostne namestitve, zanimiva lokalna vodenja, zanesljivi prevozniki in bogata kulinarika.

Najprej v Sirmium

Prvi postanek na izletu je bila Sremska Mitrovica, ki so ji v rimskih časih rekli Sirmium in je bila ena od štirih prestolnic Rimskega imperija ter najpomembnejše mesto takratne rimske province Panonije. Ogledali smo si zanimive ostanke rimskega mesta, med katerimi je tudi kovnica zlatih kovancev in nadaljevali z ogledom Žitnega trga v centru mesta. Udeležence je navdušil sprehod na mostu Svetega Irineja čez reko Savo – z 262,5 metra je to najdaljši viseči most za pešce v Evropi. Iz Sremske Mitrovice smo se odpravili proti Fruški gori na avtentični salaš “Deda Đurina vodenica”, ki je edini mlin na vodno kolo v Vojvodini. Po pregovorno gostoljubnem sprejemu so za nas pripravili bogat sremski zajtrk, postrežen na leseni terasi sredi zelene idile.

Ribje kosilo

Sledila je krajša vožnja preko Fruške gore v Novi Sad, kjer smo se v luki vkrcali na katamaran in ob glasbi ter sproščenem posedanju na ležalnikih ogledali rečno panoramo Novega Sada in Petrovaradina. Gostitelji so nas presenetili z okusnim ribjim kosilom v izjemnem ambientu restavracije Aqua Doria, po namestitvi v hotelu pa smo si privoščili počitek in slavnostno večerjo, ki so jo "začinili" tamburaši, zato smo večer zaključili s petjem, smehom in zabavo.

Dvorec Ečka

Po poznem zajtrku smo pot nadaljevali v Zrenjanin, kjer nas so sprejeli lokalni vodniki. Popeljali so nas skozi muzej piva in zanimivo mestno jedro, ki so ga v celoti obnovili. V etno restavraciji Etno Kučerak smo poskusili tradicionalno madžarsko kuhinjo, si vzeli čas za individualno raziskovanje mesta, druženje in ležerno posedanje po številnih kavarnah. Posebno presenečenje je bil prihod v Dvorec Ečka, ki od leta 1820 nosi poseben kulturni in zgodovinski pomen. Na zanimivem vodenem ogledu dvorca so nam zaupali, da je slavni madžarski skladatelj Franz Liszt prav na otvoritvi dvorca doživel svoj prvi javni nastop. Prav od tukaj je usodnega junija leta 1914 nadvojvoda Franc Ferdinand, sicer reden obiskovalec Dvorca Ečka, odpotoval na svojo poslednjo pot v Sarajevo. Po vodenem ogledu smo si vzeli čas zase, sprehode v bližnji okolici, posedanje po klopcah parka, ob fontani, vse do bogate večerje, ki so nam jo pripravili v lovski sobi hotela.
Naslednje jutro smo se ustavili v arhitekturno bogatih Sremskih Karlovcih, ki jim pravijo tudi srbski Oxford.

17 samostanov

Fruška gora je znana po samostanih, od 35 jih je ohranjenih kar 17, zato ji domačini pravijo tudi Sveta gora. Ogledali smo si zanimivo predstavitev samostana Krušedol, v katerem je tudi mavzolej z ostanki kralja Milana Obrenovića.
Naša zadnja destinacija je bila vinska klet Deurić, kjer smo skozi vodeno degustacijo okusili številna nagrajena vina. Po kosilu, ki so ga sestavljale tradicionalne specialitete izpod peke, smo se odpravili nazaj proti Sloveniji.

Sproščeno brez hitenja

Turistični programi AMZS popotnik omogočajo sproščeno spoznavanje destinacij. Odlikujejo jih kakovostne namestitve, zanimiva lokalna vodenja, zanesljivi prevozniki in bogata kulinarika.

Vaše mnenje ...

Vaše mnenje nam je pomembno.

Kam bi si želeli v okviru potovanj in izletov AMZS Popotnik?

 

Ključne besede


ReportažaAMZS članstvopotopisAMZS popotnik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji