Počastitev preteklosti kot navdih za prihodnost

Na poti

Slavje ob 110-letnici AMZS


"Ni prihodnosti brez preteklosti" - lahko v rdečo nit strnemo pestro dogajanje, ki je očaralo številne ugledne goste na slovesnosti ob 110-letnici AMZS, ki je bila v četrtek 26. septembra v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani. Časovni stroj prireditve je gostom razkril številne mejnike na 110 let dolgem potovanju AMZS, poudaril uspehe naših športnikov in utrdil zavedanje, da AMZS tudi v prihodnje ostaja zaveznik svojih članov in temelj njihove mobilnosti.

V uvodnem nagovoru je predsednik AMZS Anton Breznik zbrane goste spomnil, da je pred 110 leti 16 vizionarjev z ustanovitvijo Kranjskega avtomobilnega kluba Slovenijo postavilo na zemljevid napredne Evrope in da je ideja o združevanju slovenskih avtomobilistov in motociklistov v nadaljnjih letih prispevala k razmahu motorizacije in tehniške kulture slovenskega naroda.

Orisal je razvoj Avto-moto zveze Slovenije in pri tem izpostavil glavne stebre delovanja AMZS v dosedanjih 110 letih - šport, izobraževanje, ozaveščanje, preventivo in pomoč na cesti. "Pred nami pa so izzivi prihodnosti," je poudaril Breznik. Povedal je, da prihajajo nove oblike mobilnosti, a da se bo AMZS tudi v prihodnje osredotočal na posameznika in mu pomagal pri uresničevanju njegove mobilnosti. Predsednik AMZS je poudaril tudi, da moto šport ostaja srce delovanja AMZS. Povedal je, da je najlepše darilo ob jubileju AMZS nov naslov svetovnega prvaka, ki ga je v elitni kategoriji motokrosa MXGP letos ponovno Sloveniji privozil Tim Gajser. Ta uspeh je tudi trdno zagotovilo, da se ni treba bati za prihodnost moto športa, saj Timu že sledijo nove generacije športnikov na dveh ali štirih kolesih.

Po Brezniku je zbrane goste nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Predsednik države je v svojem pogledu v preteklost priznal, da je ljudi že pred več kot 100 leti zanimala mobilnost in da je ta v tem času doživela nesluten razvoj: "Od parne kočije do pametnega avta, od vozila, ki ne potrebuje več konja, do takšnega, ki ne potrebuje več voznika. Napredek tehnologij je bil v tem času skokovit glede na stoletja pred tem, a zdi se, da so resnične spremembe še pred nami. Po dobrem stoletju se je avto pripeljal na križišče, kjer se bo treba odločiti za novo smer."

Pahor je poudaril, da smo na pragu velikih sprememb, "ko bo vse preteklo znanje, ki se je nabralo v AMZS in vaših društvih, pa tudi vaše tesno sodelovanje s sestrskimi klubi po svetu, ponovno ključno za novo tranzicijo mobilnosti". "Kot prvič, pred 100 leti, ko so avtomobili in ceste šele prihajali v naše kraje, tako mora AMZS tudi zdaj neustrašno stati na strani sprememb in človeka, ko se bodo tudi pri nas uvajali in preskušali novi mobilnostni modeli in preskušale nove tehnologije," je dodal.

Na koncu svojega govora je Pahor lepo povzel poslanstvo AMZS tudi v prihodnosti: "AMZS ima nekaj, ker je ključni temelj za mobilnost prihodnosti - izkušnjo tovarištva in pomoči na cesti. Mobilnost bo trajnostna in varna zgolj le, če bomo med vsemi udeleženci ponovno spletli nekoč tako trdno vez solidarnosti in pomoči. Cilj je bliže, če veš, da na cesti nisi sam in prihodnosti se ne bojiš, če jo soustvarjaš," je poudaril Pahor.

Povabljenci so se do vhoda v preddverje Unionske dvorane Grand Hotela Union, kjer je bil sprejem za goste, sprehodili po rumeni preprogi, mimo starodobnih in sodobnih vozil AMZS službe za pomoč na cesti. Vabilu so se odzvali gostje od vsepovsod; prišel je častni pokrovitelj slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, prišli so predstavniki avto-moto društev, sodelavci AMZS in AMZS d. d., nekdanji vodilni v AMZS in sodelavci iz preteklosti, predstavniki podjetij in organizacij, s katerimi sodeluje AMZS. Iz tujine so se slovesnosti udeležili vodilni predstavniki FIA: Thierry Willlemarck, namestnik predsednika FIA za mobilnost, Andrew McKellar, generalni sekretar FIA za mobilnost, in Laurianne Krid, direktorica FIA regije 1, prav tako pa tudi predstavniki številnih partnerskih avtomobilskih klubov iz bližnje in daljne soseščine. Dragocen čas sta si za obisk prireditve odtrgala tudi svetovni prvak Tim Gajser in naš najboljši speedwayist Matej Žagar. Prek video posnetkov sta AMZS za častitljiv jubilej čestitala tudi predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA Jean Todt in predsednik mednarodne motoristične zveze FIM Jorge Viegas.

Začetek slovesnosti je z gromovitim nastopom napovedala Nuška Drašček s plesalci, nato pa je z mikrofonom in duhovitostjo oborožena voditeljica Bernarda Žarn skozi pogovore z nekaterimi gosti nanizala nekaj zgodovine, zanimivosti in anekdot iz delovanja AMZS.

Skozi dolgih in pestrih 110 let je zbrane goste na zabaven, a informativen način popeljal voditelj Jure Godler, ki je ob pomoči gibljivih grafik poudaril najpomembnejše mejnike na poti AMZS od 1909 do danes. Popotovanje je popestril Vlado Kreslin, ki je gostom odpel znamenito Z Goričkega v Piran, glasbeno dogajanje pa je zaokrožil vesel nastop Harmonikarskega orkestra Tonija Sotoška. 

Nobeno slavje ne mine brez slavnostne torte in tudi 110-letnica AMZS se je končala na sladek način; torto so pod sojem žarometov s skupnimi močmi razrezali najboljši motokrosist na svetu Tim Gajser, generalna direktorica FIA regije 1 Laurianne Krid in predsednik AMZS Anton Breznik.

Odlično razpoloženje na slavnostnem praznovanju 110-letnice AMZS morda še najbolje strnejo številne dobre želje in prepričanje, da bo AMZS tudi v prihodnosti tako uspešna kot v preteklosti - v prvih 110 letih.  

 

 

 

 

AMZS Premium - za brezskrbne poti, tudi v tujini

V enem paketu imate pomoč na cesti ter zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini. Če sklenete družinsko članstvo, je zavarovana vsa družina. AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, zato lahko prednosti koristite za različna prevozna sredstva, ki jih uporabljate, četudi niso vaša last.

Sklenite ali nadgradite svoje članstvo

 

Ključne besede


Zgodovinamobilnost110 let AMZSslovesnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

16

Priljubljenost članka

16

Shrani

Delite s prijatelji