#Reportaža: Mladi, a zreli vozniki!

Na poti

AMZS šestič zapored izbral najboljšo mlado voznico in voznika Slovenije


Vozniška olimpijada mladih je letos k sodelovanju v izboru Najboljši za volanom znova pritegnila skoraj tri tisoč mladih voznic in voznikov. V velikem finalu sta na atraktivnem poligonu AMZS centra varne vožnje na Vranskem največ vozniškega znanja, zbranosti in tudi mirnosti pokazala dvajsetletna študenta Anja Kren in Urban Ostrež. Domov sta se odpeljala vsak s svojo Fordovo fiesto active, oktobra pa bosta slovenske barve zastopala še na FIA evropskem tekmovanju za najboljšega mladega voznika v španskem Madridu.

Oglas
Oglas

AMZS je v finalu izbora s svojimi inštruktorji varne vožnje in prometnimi strokovnjaki zasnovala pet zelo pestrih vozniških izzivov, pri čemer so snovalci izzivov izpolnila željo udeležencev, da kar največ časa na tekmovanju preživijo za volanom. Zasnova vaj je od voznic in voznikov zahtevala veliko spretnosti, predvidevanja in hitrega prilagajanja okolju in volanu oziroma pogonu. Finalisti so morali namreč obvladati pestro paleto Fordovih avtomobilov - od največjega robustnega rangerja od dinamično učinkovite pume in aktivne fieste active. 

Pogovor z najboljšo mlado voznico Slovenije: Na tekmovanju zaradi ljubezni do vožnje

Pogovor z najboljšim mladim voznikom Slovenije: Osredotočenost in predvidevanje sta temelj varne vožnje


Pomagajte, zbila sem motorista!

Zelo realen prikaz, da cesta ne odpušča, so znova pripravili strokovnjaki Rdečega križa Slovenije, ki je od samega začetka partner izbora. Sredi ovinka je tekmovalce pričakalo resno okolje prometne nesreče in obupan klic na pomoč: "Pomagajte, zbila sem motorista!" Tekmovalci so se odzvali zelo različno. Željko Malić iz Rdečega križa je videno ocenil kot pozitivno:

Vsekakor iz leta v leto na tem izboru vidimo napredek pri nudenju prve pomoči. Hkrati pa še vedno opažamo, da večina mladih voznikov še nima pravih izkušenj iz nudenja prve pomoči, saj se večina med njimi na srečo še ni srečala s poškodbami iz prave prometne nesreče. Prav zaradi tega je tudi zelo dobrodošlo, da na tem tekmovanju dobijo kar največ znanja v razmeroma realnem okolju. To prinaša napredek, ko na cesti naletiš na nekoga, ki potrebuje tvojo pomoč.

Policija: vidimo očiten napredek in tako tekmovanje je izziv tudi za izkušene voznike

Od prvega izbora Najboljši za volanom nam v AMZS s strokovnostjo in neposredno udeležbo ob strani stoji tudi Policija. Izkušeni policist Matjaž Leskovar v mladih vidi izjemno velik potencial prometne varnosti:

Vidim, da tekmovalci na tem izboru iz leta v leto dokazujejo, da s celovitim znanjem, zanimanjem in zavzetim pristopom prekašajo po stažu starejše udeležence v prometu. Ne glede na dejstvo, da izkušnje še pridobivajo in jih nimajo veliko, s svojim znanjem uspešno nadomeščajo vsaj del manjkajočih izkušenj. Od njih v Policiji pričakujemo, da bodo svoje poslanstvo iz tega tekmovanja opravili še z vplivom na vrstnike. Da jih bodo spodbujali s svojimi zgledi. Napredek je res opazen in smo lahko ponosni, da na ceste prihaja sedaj že 6. generacija voznikov, ki ima za seboj dragocene izkušnje oziroma znanje iz tega pomembnega izbora in se je hkrati že spoznala z napredkom tehnologije v sodobnih avtomobilih. V policiji opažamo, da je mladih povzročiteljev prometnih nesreč vse manj. So boljši in s tem trendom morajo nadaljevati.

Leskovar meni, da napredek zavedanja odgovornosti in tehnološki napredek vodita v smer cest brez žrtev prometnih nesreč:

Ob vrhunski tehnologiji, ki vsako leto zmore preprečiti več človeških napak, in ob zavedanju pomena prometne kulture, odgovornosti in nevarnosti vozniškega egoizma, bo eno z drugim pripeljalo do tako željenega rezultata, da na cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje več. Ta izbor sedaj že 6. generacijo mladih voznikov pelje v to smer. Dobro bi bilo v prihodnjih letih na ta dogodek kot prostovoljce povabiti tudi starejše voznike, tiste, ki mislijo, da vse zanjo. Naj pridejo in ob mladih dokažejo, da res vse znajo in da so 'asi' na cesti!

Izkušen policist Matjaž Leskovar: "Vidim, da tekmovalci na tem izboru iz leta v leto dokazujejo, da s celovitim znanjem, zanimanjem in zavzetim pristopom prekašajo po stažu starejše udeležence v prometu."

Z vodo čez vodo

Vedno znova pa smo v AMZS skupaj s partnerji projekta navdušeni nad mladostnim zagonom in odličnim vzdušjem med mladimi vozniki. Vidi se, da uživajo, ko skozi atraktivne vozniške vaje črpajo znanje, ko se borijo s centimetri, stotinkami, drsečo podlago in stožci. Tekmovanje pridobiva na veljavi tako pri nas kot v tujini, saj na njem ne zmagujejo najhitrejši ali tisti najspretnejši za volanom, pač pa najmodrejši, ki se zavedajo, da pod kolesi fizike ni mogoče prelisičiti. Mladi tekmovalci so spoznali, da je tudi vožnja s hitrostjo pešca lahko razburljiva - če moraš na terenskem poligonu prebresti globoko vodno oviro in pri tem obdržati čim več vode v velikem čebru v tovornem prostoru. Veliko pohvalo si torej zaslužijo tudi AMZS inštruktorji iz centra varne vožnje na Vranskem, ki vedno znova s svojo izvirnostjo to tekmovanje naredijo tako atraktivno, zabavno in poučno hkrati. 

Mladi tekmovalci so spoznali, da je tudi vožnja s hitrostjo pešca lahko razburljiva - če moraš na terenskem poligonu prebresti globoko vodno oviro in pri tem obdržati čim več vode v velikem čebru v tovornem prostoru.

Zahvala mladim

AMZS je s svojim izborom na novo postavil temelje prometne varnosti in svoje zaupanje v mlade voznike prenesel tudi onkraj meja slovenskih cest. To ni več zgolj tekmovanje oziroma izbor, pač pa dogodek, ki združuje mlade voznike iz vse Evrope. 

Prijatelji na cesti pazijo drug na drugega in to je bilo zopet videti in čutiti tudi na letošnjem finalu. Mladi so dokazali, da jih vožnja še vedno zanima, da razmišljajo o mobilnosti in da cesto vidijo kot prostor, kjer sobivanje pomeni svobodo. Erik Logar, vodja varne mobilnosti pri AMZS, je znova upravičeno sijal od zadovoljstva:

Res me veseli, da se mladi v takšnem številu udeležujejo tega izbora. Verjamem in vem, da glavni motiv za prijavo niso le res privlačne nagrade, ki nam jih pomagajo zagotoviti naši dolgoletni partnerji, pač pa so to vožnja, doživetje mobilnosti in novo znanje, ki ga lahko osvojiš. To je tisto, kar bo na dolgi rok naše ceste naredilo varnejše. Lahko smo upravičeno ponosni na več tisoč mladih ljudi, ki si vzamejo čas in najdejo motiv postati najboljši za volanom.

Oglas
Oglas

Rezultati finala Najboljši za volanom 2022

Dekleta:

  1. Anja Kren
  2. Nika Kren
  3. Azin Alenabi
  4. Katja Benčuk
  5. Lana Trtnik
  6. Katarina Stepišnik
  7. Talija Legan Macur
  8. Tijana Vidmar
  9. Nika Potočnik Mavsar
  10. Natalija Krek

Fantje:

  1. Urban Ostrež
  2. Blaž Vičman
  3. Gal Prah
  4. Simon Stanonik
  5. Primož Lah
  6. Matej Kortnik
  7. Žan Vidic
  8. Lev Ogrin
  9. Jurij Štaner
  10. Matic Planinc

Ključne besede


MotorevijaPrometna varnostNajboljši za volanomvarna mobilnosttekmovanjereportaža

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji