Na pedalih: Kolesarjeva nova oblačila

Na poti

Za na kolo se je najtežje pravilno obleči jeseni. Jesen je za mnoge kolesarje najlepši letni čas za kolesarjenje.


Jeseni in pozimi se je kolesarju težko obleči, zelo lahko pa sleči. Spet drugi pravijo, da je jesen krasna za kolesarjenje, ker je v nogah že nekaj prekolesarjenih kilometrov in je zato lažje premagovanje tudi daljših razdalj. Jeseni ni hude vročine in ni hudega mraza. Ostaja samo en problem; zjutraj je veliko hladneje kot čez dan, prav tako je proti večeru ali, ko zaide sonce, veliko hladneje kot čez dan. In prav zato moramo biti pozorni, kako se jeseni obleči za na kolo. Jesensko-zimska kolesarska oblačila naj bi bila bolj vidnih barv. Lahko celo fluorescentnih. Danes kolesarski trgovci celo trdijo, da je fluorescentna barva nova črna barva. Vrsto let je bila namreč črna barva v kolesarstvu najbolj popularna, ko je šlo za oblačila. Verjetno to izvira še iz časov, ko so kolesarski tekmovalci po kolesarskem zakonu svetovne kolesarske zveze morali imeti obvezno črne hlače. No, tega je že res dolgo nazaj, danes vemo, da so kolesarji pisanice na cesti. Jeseni naj bodo še bolj svetleči.

Oglas
Oglas

Jeseni enako število kosov oblačil kot poleti? 

Da, s tem, da jeseni mogoče rabimo več dodatkov. Primer: jesen je in zjutraj termometer kaže komaj 10 stopinj, čez dan pa vremenarji obljubljajo tudi 18 do 22 stopinj.

Gremo od glave do pete 

Pod čelado si nadenimo kolesarsko čepico, pozimi pa obvezno podkapo oziroma "podčelado", ki pokrije tudi ušesa in zatilje. Ta nam služi kot zašita pred jutranjim pišem vetra skozi vse čeladne reže. Vemo, da so kolesarske čelade zelo zračne zaradi poletnega kolesarjenja, kajne? Na trgu obstajajo tudi zelo zaprte ali povsem zaprte čelade oziroma take, ki jim reže lahko zapremo s posebnimi čepki. Potemtakem kolesarske čepice ne potrebujete. 

Kolesarka očala in kolesarska jakna

Sončna kolesarska očala postanejo zaščitna. Jesen je prepolna mušic enodnevnic, sonce ni več v formi in zato si lahko omislite kolesarska očala z zelo svetlo lečo. Jeseni je "buf", večnamenska rutica okoli vratu, obvezen dodatek. To večnamensko rutico lahko zjutraj nosite pod čelado namesto čepice, čez dan pa okoli vratu, da vam mrzel zrak ne piha v nederje oziroma za vrat. Spodnja majica ima kratke rokave, ni brez rokavov, da nam nekoliko bolj ščiti ramena pod kolesarsko majico. Jesen je le jesen. Pozimi nosimo spodnjo majico z dolgimi rokavi. Vse spodnje majice morajo biti "aktivne", se pravi iz naprednih materialov, kot so vsa športna oblačila. Bombažne majice niso več dobrodošle v športnem svetu, to že vemo. Jesenska kolesarska majica ima dolge rokave in notranji del je rahlo "okosmaten". V zgodnji jeseni pa ne, ker je še prevroče. Pozimi uporabljamo zimsko kolesarsko jakno, ta je iz najbolj debelih materialov, ki jih premore kolesarska oblačilna industrija, a so jakne še vedno zelo, zelo lahke. Zgodaj jeseni ali pač, ko je temperatura med 18 in 22 stopinjami, uporabljamo majico s kratkimi rokavi in imamo s sabo snemljive rokavčke. To je krasen in zelo uporaben kolesarski pripomoček, dodatek. 

Kolesarski brezrokavnik ali anorak? 

Oba sta obvezna kolesarjeva dodatka. Brezrokavnika pozimi ne rabimo več, zamenja ga zimska jakna in debelejši anorak. Brezrokavnik nas ščiti pred vetrom in mrazom, anorak tudi pred dežjem.

Kolesarske rokavice za jesen in zimo

Dolgi prsti, seveda. Jesenske so zelo tanke, pomagajo zjutraj in zvečer, čez dan zadostujejo poletne. Zimskih je več vrst in so razdeljene po temperaturnih območjih. Torej enako kot pri zimskih jaknah. 

Kolesarske hlače

Jesenske kolesarske hlače so ¾ dolžine, torej segajo čez kolena do sredine meč in so tudi rahlo okosmatene. Lahko pa stvar malce zakomplicirate in si nabavite okosmatene kratke hlače (da, tudi take obstajajo) in si omislite še kolenčnike, ki jih oblečete pod hlače in segajo čez kolena. Lahko pa tudi nogavčnike, ki segajo od sredine stegen pod kratkimi hlačami, do gležnjev. Snamete jih, ko vam postane vroče, oblečete jih, ko vas začne zebsti. Pozimi nosijo kolesarji "deep winter", povsem zimske hlače iz najbolj naprednih materialov. Vsa zimska kolesarska oblačila se ločijo tudi po temperaturnem območju. To pomeni, da si lahko omislite, na primer, hlače in jakno za temperaturno območje med -5 do 8 stopinj. Ali od 0 do 10 stopinj in tako dalje. 

Kolesarske nogavice 

Jesenske nogavice so debelejše od poletnih in tanjše od zimskih. Tudi nekoliko daljše so od poletnih, če že niste pravi modni kolesarski guru. Pozimi nosimo zimske nogavice, najbolj uporabne so iz merino volne. Ne morete pa kolesariti poleti in pozimi v istih nogavicah. Zelo vas bo zeblo, kajti poletne nogavice so narejene tako, da jih poleti skoraj ne čutite na stopalih. Vse zato, da vam ni vroče na kolesu. 

Kolesarski čevlji

Jesensko-zimski kolesarski čevlji. Jeseni so isti kot poleti, le da si čez oblečemo posebne tanke nogavice, galoše, ki jih snamemo, ko nam postane vroče. Zimske galoše so precej debelejše in jih ne snemamo med vožnjo, ker je pač mraz. Za pozimi obstajajo tudi posebni zimski kolesarski čevlji. Jeseni pridejo prav tudi "špičaki", ki pokrijejo samo prste v čevljih in kar je še posebej pomembno: špičaki pokrijejo zračnike na podplatu čevljev in tako ne prepuščajo hladnega jesenskega zraka v čevlje.

Barva oblačil naj bo bolj vidna. Večina proizvajalcev je že poskrbela, da je na večini kolesarskih oblačil za jesen in zimo veliko odsevnih trakov in drugih odsevnih teles, ki poskrbijo za dodatno varnost. 

Oglas
Oglas

Kolesarske lučke so nujne 

Jeseni in pozimi nikamor brez baterijske mini lučke na krmilu in pod sedežem oziroma na sedežni opori. Lučka na krmilu je svetla, "bela" in opozarja voznike, ki nam gredo nasproti. Lučka pod sedežem je rdeča in opozarja voznike za nami. Lučke bi morale biti obvezne za kolesarje! Obvezne bi morale biti v vseh letnih časih. Niso težke in niso drage, vidne pa so od zelo daleč.

 

Z AMZS brezskrbni tudi na pedalih

 

 

Do AMZS članstva enostavno prek spleta!

Do poti brez skrbi, doma in v tujini, z le nekaj kliki.

Včlanite se

Ključne besede


kolesarjikolesarjenjeNa pedalih

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji