Počitniška mobilnost: naj bodo kilometri čim bolj varni in prijetni

Nasveti, Na poti

Varno in sproščeno na pot.


S poletjem je znova prišel čas velikih počitniških selitev. Te so svojevrsten logistični, varnostni in osebni izziv. Ponujamo vam nekaj ključnih nasvetov za čim bolj učinkovito in varno počitniško mobilnost.

Za začetek ne pozabite, da se počitnice začnejo že na poti. Če se tega zavedate, ste v psihološki prednosti, ko se na cesti, letališču ali pa v pristanišču kaj zaplete. Dobra priprava na pot v primeru težav pomeni veliko prednost pri iskanju rešitev in zmanjšanju stresa, ki lahko vodi v napačne ali celo usodne odločitve. Za vse, ki niste vajeni pogostih potovanj v tujino, je zelo pomembno, da priprave na pot začnete pravočasno, da v čim večji meri zmanjšate psihično obremenitev. Tako imate ob pravočasni pripravi manj možnosti, da pozabite na nekatere ključne stvari, ki lahko resno zapletejo potovanje – ustrezne potovalne dokumente, zdravstveno zavarovanje, vozovnice za trajekt ali letalske karte, potrdila hotelskih in drugih rezervacij …

Pravočasno pakiranje in sprostitev pred potjo

Priznani športni psiholog Matej Tušak poudarja, da je psihološka priprava na pot zelo pomembna za varno vožnjo:

Stres se sešteva in ko gremo na pot, smo stresno vsaj trikrat bolj obremenjeni kot običajno v življenju. Zato se ljudje, ko pride do končnega pakiranja, ponavadi skregajo, saj je meja stresne tolerance že močno presežena. Izjemno pomembno je zavedanje, da smo ob odhodu na pot stresno obremenjeni do take ravni, da to lahko primerjamo z dnevom poroke ali ločitve. Ker je to res velika psihološka obremenitev, pomeni, da bodo naše reakcije v osnovi slabše. Zato je res pomembno, da večino stvari povezanih z odhodom naredite vsaj en dan prej. Pustite si čas in ne pakirajte stvari tik pred odhodom. Če imate vsaj popoldan ali večer pred odhodom mir, da se sprostite, je vse veliko lažje. Podobno to počnejo športniki pred nastopom na velikih tekmovanjih. Če gremo na pot nesproščeni, imamo veliko možnost za nastanek napake.

Ob visokem tempu življenja je pred odhodom na počitnice za mnoge nemogoče, da si vzamejo dan ali celo dva za pripravo na potovanje. Veliko družin zato stvari dela v naglici, kar pomeni, da je stresna toleranca lahko hitro močno presežena. Če je časa pred potovanjem res malo, dr. Tušak predlaga: “Če ni časa, si je treba pred spanjem pomagati z relaksacijskimi tehnikami, da se umirimo in dobro spočijemo. Dovolj dolg in kakovosten spanec prinese določeno stresno razbremenitev.”

Bolje pozno kot nikoli! Določite prioritete, ne pozabite, kaj je v življenju najpomembneje

 

Če zamudite trajekt, letalo … in zaradi tega izgubite tudi nekaj časa ter denarja, ne bo konec sveta. Če pa se vam zaradi hitenja, nervoze zgodi nesreča, v kateri se komu zgodi kaj hudega, to seveda pomeni bistveno hujše posledice. Zato morate v takem primeru pretehtati, kaj je res pomembno,

glede obvladovanja stresa na poti zaradi zastojev ali zamud svetuje dr. Tušak. Pri tem je lažje, če se pred potovanjem sestanete na kratkem pogovoru in določite, kaj je res pomembno in kaj so prioritete na poti. Tako se je ob zapletih med potjo lažje odločiti, kako naprej.

Izognite se skritim napakam! Preverite kondicijo avtomobila

Bolje kot se boste pripravili na pot, lažje se boste izognili zapletom in hitreje ter z manj stresa boste reševali časovne in logistične izzive na cesti. Že s preprostimi ukrepi je mogoče narediti veliko. S preventivnim pregledom avtomobila lahko preprečite okvaro in poskrbite, da sredi vročine v zastoju ne boste ostali brez hlajenja kabine ali pa na gorskem prelazu z obrabljenimi zavorami ter pregretim motorjem. Avto mora na pot v dobri kondiciji – le tako bo vožnja varna in udobna. Ne pozabite preveriti zaloge tekočine za pranje stekel, količino olja, kakšna je raven hladilne tekočine, poskrbeti za ustrezen tlak v pnevmatikah, saj bo avto polno naložen. Podatke o ustreznem tlaku najdete v navodilih za uporabo, največkrat pa je nalepka s tabelo nalepljena tudi na B karoserijskem stebričku ali pa na notranji strani vratic odprtine za točenje goriva.

Naj vas ne zavede udobje na metre

Nemalokrat se nesreča oziroma škoda zgodi zaradi (pre)širokega, (pre)dolgega in (pre)visokega vozila pri najemanju počitniških vozil. Naj želja po udobju ne preseže vozniških spretnosti. To velja tudi pri vleki počitniške prikolice. Če ste začetnik v svetu karavaninga, se ravnajte po načelu “manj je več”. Naj vas ne zavedejo število postelj, ločena kopalnica, velika kuhinja … Vse dodatne metre in kilograme je treba peljati, nekje obrniti in “nahraniti” z gorivom. Večji in težji kot je avtodom, večji bo strošek goriva in poti, ker dimenzija vpliva na ceno cestnine, predornine ter trajektnih vozovnic. Nad mejo 6 metrov vse skupaj postane precej dražje.

Pri nalaganju prtljage ne pozabite na nosilnost, kar velja tako za avto, prikolico in bivalno vozilo. V nekaterih državah, denimo v Švici in Franciji, policisti precej pogosto preverjajo maso vozil. Zlasti pri najemu avtodoma ali vleki bivalne prikolice ob nalaganju opreme in hrane zaradi razpoložljivega prostora pogosto pozabimo preveriti podatke o skupni dovoljeni masi. Kazni so lahko zelo visoke. Pri več kot 20-odstotnem presežku dovoljene teže in posledično neustreznem vozniškem dovoljenju lahko globa ponekod doseže celo 5000 evrov. Rezervoarje za vodo napolnite, ko je počitniško parkirano na parceli v kampu. Na cesti naj bo zaloga vode le za najnujnejše potrebe.

5 praktičnih nasvetov za varno potovanje

  1. Preverite stanje na cestah

 Pred odhodom na pot je zelo pomembno njeno načrtovanje in preverjanje stanja na cestah. Namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov poiščite alternativne poti in morda si lahko pot do počitniškega cilja popestrite z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti. Stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih preverite na spletni strani AMZS, v mobilni aplikaciji AMZS in v AMZS informacijskem centru na telefonski številki 01 5305 300. Če se znajdete v zastoju, poskrbite za dovolj veliko varnostno razdaljo in ustrezno razvrščanje – da omogočite vzpostavitev reševalnega pasu. Nikakor ne zapuščajte vozila, ki stoji v koloni, saj je to lahko smrtno nevarno. 

  1. Rana ura, zlata ura

Če vam čas dopušča, se na pot odpravite takrat, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. Izkoristite čas, ko drugi počivajo in se izogibajte povečanemu prometu ob koncu ali začetku tedna ter praznikih ali ob začetku počitnic. Če to ni mogoče, izberite manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravite v čim bolj zgodnjih jutranjih urah.

  1. Izkoristite prednosti sodobne navigacije in pretoka informacij

Pri uporabi navigacijskih naprav poskrbite za posodobitve kartografije in ne pozabite preveriti ali sploh imate naloženo ustrezno karto za državo, kamor se odpravljate, še posebej, če gre za države zunaj meja Evropske unije. Možnost navigacije preverite tudi pri najemu vozila. Spremljajte sporočila, ki vam jih o razmerah (prometne informacije, vreme in opozorila) na nastavljeni poti ponuja navigacijska naprava. Stanje na ponujenih obvoznih poteh lahko dodatno preverite na potovalnih aplikacijah oziroma zemljevidih na pametnem telefonu. Pri izbiri cilja si lahko natančno izberete parametre poti in pri določenih napravah je možno izbrati tudi tip vozila, namesto avta dostavnik, avtodom ali avto s prikolico. Tako vas navigacija ne pripelje v prenizek nadvoz ali preozko ulico.

  1. Red v prtljažniku in na strehi

Pravilno naložena prtljaga ne pomeni samo manjšega tveganja za poškodbe ob nesreči ali zaviranju v sili, temveč tudi udobnejšo vožnjo. Prtljago, ki jo želite vzeti s seboj, pripravite pred vozilo in jo nato sistematično in pravilno zložite v prtljažnik: težje predmete na dno prtljažnika takoj za naslonjalo klopi, nanje pa zložite ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso. Izkoristite sidrišča za pritrjevanje. Če imate zaščitno mrežo, ki seže od konca zadnjih sedežev do stropa vozila, jo uporabite. Nujno varnostno opremo: odsevni brezrokavnik, varnostni trikotnik, komplet prve pomoči, rezervno motorno olje, tekočino za pranje stekel, kit za popravilo pnevmatik ali dvigalko in ključ za vijačenje si pripravite na hitro dostopno mesto v prtljažniku. Tako ob okvari ali nesreči ne boste rabili iz avta zložiti vseh stvari. Enako velja za dostop do rezervnih oblačil, dežnika, svetilke in hrane ter pijače. Pri uporabi strešnih nosilcev in transportnih kovčkov na strehi ali vlečni kljuki poskrbite za pravilno namestitev v skladu z navodili in dovoljenimi obremenitvami. Bodite pozorni na izbor prtljage, ki je primerna za prevoz v kovčku na strehi. Ravno tako kot v prtljažniku mora biti prtljaga pravilno zložena tudi na strehi. Ne pozabite preveriti nosilnosti strehe ali vlečne kljuke. Strešni nosilci pri običajnih avtomobilih zmorejo med 50 in 75 kg, pri večjih potovalnih karavanih ali cestnih terencih do največ 110 kg. Navpična obremenitev vlečne kljuke znaša od 50 do 75 kg. Vsi zunanji nosilci prtljage povečajo dimenzije avtomobila. Previdno torej pri uvozih v podzemne garaže.

  1. Previdnost je mati modrosti!

Ob postankih na poti vselej z zdravo mero modrosti in previdnosti izberite lokacijo za počitek ali obed. Iz parkiranega avta s seboj vedno vzemite dokumente, denar in mobilni telefon. Če je le mogoče naj bo prtljaga prekrita. Vsi vrednejši predmeti, kot je denimo foto oprema, naj bodo skriti pred pogledi, da ne vabijo nepridipravov, saj prilika dela tatu. Previdnost velja tudi pri prenočevanju na poti. Če je le mogoče avtomobil parkirajte na varovanem parkirišču motela ali kampa – čim bližje javni razsvetljavi. V neznanem okolju se izogibajte prenočevanju na odmaknjenih krajih, kar še posebej velja za spanje v avtodomu ali počitniški prikolici. Pri takih “divjih” prenočevanjih preti nevarnost omamljanja z narkotičnim plinom in vlamljanja v vozilo. Brez zaščite s plinskim senzorjem ne prenočujte na nepreverjenih lokacijah.

Preventivni pregled avtomobila v AMZS traja samo pol ure.

Samo pol ure traja preventivni pregled vozila v delavnicah AMZS, v katerem se v 16 korakih preveri delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika avta opozori na šibke točke ali morebitne težave zaradi obrabe.

Za vozila članov AMZS je pregled brezplačen

 

Priprava na pot na dosegu enega klika

Če potujete v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dodatne dokumente. Najprej seveda preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Po potrebi si zagotovite izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila. Vse to lahko storite v enotah AMZS po vsej Sloveniji. Ljubitelji kampiranja pa ne pozabite na kartico Camping Key Europe (CKE). Naročite jo prek spleta, po plačilu jo dobite po pošti, zato je treba nekaj dni za njeno dostavo.

Temeljito pripravo na pot lahko začnete s klikom na AMZS digitalni potovalni center Na poti.

Pomoč na cesti: zagotovite si varnost in ne nasedajte goljufom

Z nekaj kliki na naslovu je mogoče praktično kjerkoli in kadarkoli urediti ali podaljšati članstvo AMZS in si s “članstvom plus” zagotoviti pomoč tudi v tujini. Ob okvari ali nesreči je z AMZS članstvoma Plus in Premium vse skupaj precej lažje. Članstvo Premium vam poleg pomoči na cesti v tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje – lahko za vso družino. Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na vozilo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi tudi za najeto ali sposojeno vozilo. (npr. avto, motor, avtodom). AMZS svojim članom nudi najbolj koristne storitve: odpravljanje okvar na mestu, vleko in tudi pomoč pri nastanitvi oziroma pri vrnitvi v domovino. Na poti ponuja precej drugačno roko pomoči od tiste, ki jo ponuja zavarovalna polica s kupom omejitev oziroma pogojev iz drobnega tiska.

Na slovenskih cestah AMZS na pomoč pokličete na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353. Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Partnerskim klubom v tujini AMZS posreduje tudi delovni nalog, ki ga, če član dvomi, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahteva na vpogled – na tak način preprečujejo zlorabe oziroma goljufije. Zlasti na Hrvaškem, kamor z avtom potuje veliko družin, se je v zadnjih nekaj letih na cestah pojavilo precej ponudnikov pomoči na cesti, ki ob morebitni okvari ali nesreči voznike zavajajo z lažnimi informacijami glede predpisov, strašijo z globo in jim zaračunavajo visoke znesek za opravljene storitve.

Poiščite cenejše gorivo in parkirišča

Pri potovanju je ena od pomembnejših postavk cena goriva. Vsi člani AMZS imajo ob predložitvi članske kartice na bencinskih servisih družb Crodux in Tifon ob hrvaških cestah in avtocestah popust pri točenju goriva: pri Tifonu boste prihranili 2 evrska centa na liter, na črpalkah Croduxa pa 1,36 evrskih centov na liter. Oba energetska ponudnika imata svoje črpalke ob glavnih prometnicah proti jadranski obali. AMZS člansko kartico je treba predložiti pred plačilom natočenega goriva. Cene goriva po ostalih evropskih državah lahko preverite na AMZS spletni strani. Pri iskanju črpalk na poti pa je dobro vedeti, da so v večini evropskih držav (tudi sosednjih, kot so Hrvaška, Avstrija in Italija) na avtocestnih črpalkah cene derivatov lahko tudi do 20 odstotkov višje od povprečne cena goriva v državi. Tu še posebej izstopa Francija, kjer je gorivo na črpalkah trgovskih verig Careefour in Leclerc lahko celo več kot 25 odstotkov cenejše kot na avtocesti.

Pri potovanju pa je velikokrat dobro preveriti še cene parkirišč. Zlasti, če se z avtom odpravljate do letališč v sosednjih državah in nato z letalom nadaljujete pot do počitniškega cilja. Avto bo tam stal več kot teden dni. Da ne boste ob vrnitvi doživeli šoka pri plačilu parkirnine, preverite kje v okolici letališča so parkirišča za daljša obdobja označena z “long term” napisom in bistveno cenejšo parkirnino. Na teh parkiriščih je ponavadi tudi brezplačen javni prevoz do letališkega terminala. Parkiranje na običajnem parkirišču ali v parkirni hiši blizu terminala vas sicer lahko stane tudi več kot 25 evrov na dan.

Ključne besede


na potiPočitnicevarna mobilnostpoletje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

24

Priljubljenost članka

24

Shrani

Delite s prijatelji