Higiena avtomobilskih stekel

Nasveti

Kdor dobro vidi, vozi varno


Prva hladna in vlažna jesenska jutra s seboj prinesejo “meglo” na avtomobilskih steklih - tako z notranje kot z zunanje strani. Če je orošeno steklo še umazano, nadloga ni samo neprijetna, temveč lahko tudi nevarna. S čim vse si lahko pomagamo?

Vsako jesen se vozniki še pred zimskim jutranjim odmrzovanjem avtomobilskih stekel nemalokrat srečamo z zamegljenimi stekli in vzvratnimi ogledali. Če na zunanji strani stekla izdatno jutranjo roso hitro pomagajo odstraniti brisalniki - seveda z metlicami v dobri kondiciji -, pa “megla” na notranji strani stekel vedno vzame nekaj dodatnega časa in truda. Higiena avtomobilskih stekel je zelo pomembna, saj kombinacija vlage in umazanije vozniku zlasti v zahtevnejših vremenskih razmerah ter pri nočni vožnji lahko precej omeji pogled in zmanjša ostrino vidnega polja. Ne pozabite, da kdor vidi dlje in bolje, lahko vozi varneje; prej, ko opaziš nevarnost, več časa imaš za pravilno reakcijo.

Učinkovita klima je v veliko pomoč

Večina sodobnejših avtomobilov je opremljenih bodisi z ročno ali samodejno klimatsko napravo, nekateri pa imajo še funkcijo ogrevanja vetrobranskega stekla. Delujoča klimatska naprava in vzdrževan sistem prezračevanja, kar v osnovi pomeni redno menjavo filtra kabine znotraj predpisanega servisnega intervala, sta v veliko pomoč pri preprečevanju oroševanja stekel. Ob tem je treba opozoriti, da ni dovolj, če je vklopljen samo ventilator in zračni tok usmerjen v stekla, vklopiti je treba tudi klimo (stikalo AC), saj ima ta tudi v obdobju hladnejših in deževnih dni pozitivne učinke - pomaga razvlaževati zrak v kabini.

Jabolko, brivska pena, kis, sivka, mačje stranišče …

Starejši in izkušenejši vozniki z daljšim stažem, ki so se vozili v avtih z manj naprednimi sistemi klimatizacije kabine, vedo, da so orošena stekla lahko precej neprijetna težava. Kar spomnite se, da so denimo vozniki “katrc” - renaulta 4 - v hladnih jutrih in deževnih dnevih med vožnjo redno s krpami brisali notranjo stran vetrobranskega stekla. Iz preteklosti zato poznamo precej bolj ali manj uspešnih metod, s katerimi so ljudje preprečevali zaroševanje stekel. V veliki avtopralnici Autocommerca, kjer na dan očistijo tudi več kot 300 vozil, smo preverili, kateri miti oziroma domača sredstva pomagajo pri čiščenju stekel in preprečevanju zamegljevanja. Izkušeni Žan Škarja pravi, da precej domačih mitov ne drži, nekateri pa se vendarle obnesejo:

S prerezanimi jabolki jaz zagotovo ne bi “pacal” po steklu, saj vitamini ne učinkujejo proti vlagi in umazaniji. Močne sadne kisline sicer utegnejo odstraniti kakšno umazanijo, a hkrati za seboj puščajo madeže. Je pa denimo brivska pena na alkoholni osnovi nekoč precej dobro preprečevala zaroševanje stekel. A danes so čistila v resnici cenejša in učinkovitejša rešitev.

Za čiščenje stekel je najbolje imeti kakovostno, gosto tkano krpo iz mikrovlaken ter papirnate brisače iz 100-odstotne celuloze.

Žan svetuje redno higieno stekel, še zlasti, če voznik ali potniki v avtu kadijo. Pravi, da je pri roki vedno dobro imeti kakovostno tkano krpo iz mikrovlaken ali papirnate brisače. Nikakor pa ne smete orošenih stekel v naglici brisati kar z golo roko, saj boste tako še dodatno zamastili in razmazali umazanijo na steklih.

“Kabina mora biti čim bolj suha. Nekateri si v boju z vlago pomagajo s posušeno sivko, ki odišavi kabino in nase veže vlago. Precej učinkovit pri razvlaževanju je substrat, ki se uporablja za mačje stranišče. Ta visoko vpojen pesek streseš v nogavico in jo za nekaj dni pustiš pod prednjima sedežema. Tak doma narejen vložek pobere precej vlage, celo toliko, da se stekla sploh ne orosijo. Sam sem to preizkusil in res deluje,” pove Žan. Tudi v avtopralnici opozarjajo na redno menjavo filtra kabine, saj zamašen ali onesnažen sistem filtracije na stekla in druge površine odlaga umazan aerosol - trdovratne prašne delce in bakterije. “Slab filter na vetrobranskem steklu pušča sivo prevleko umazanije, ki v kombinaciji z vlago zaradi premalo učinkovitega prezračevanja povzroča slabšo vidljivost, zlasti pri nočni vožnji,” opozarja Žan.

Čistila z nano delci, voda in kakovostna krpa

Higiena avtomobilskih stekel je torej jeseni in pozimi še toliko bolj pomembna, saj je v zraku več vlage in trdih delcev. Za čiščenje stekel je po mnenju strokovnjaka Marjana Juharta iz podjetja Juvi, ki se ukvarja z avtomobilsko kemijo in čistili, najboljše poseči po sodobnih čistilih z vsebnostjo nano delcev. Taka čistila odlično čistijo, razmaščujejo in hkrati preprečujejo sprijemanje umazanije ter vlage oziroma kaplic na steklih.

Tovrstna čistila stanejo od 2 do 4 evre za 750 ali 1000 ml, kar pri domači uporabi zadostuje za precej časa. V avtopralnicah, kjer je poraba čistil za stekla velika, pa je ta tehnologija še vedno nekoliko draga, zato posegajo po alkoholnih čistilih. Ta morajo biti dovolj kakovostna in obvezno na etanolski osnovi,

pojasni strokovnjak za avtomobilsko kozmetiko Marjan Juhart. Juhart pove, da sicer stekla še vedno dobro očisti tudi kombinacija čiste vode in kakovostne krpe iz dovolj gostih mikrovlaken ali pa papirnate brisače iz kakovostne 100-odsotne celuloze. Med domačimi čistili pa je še vedno učinkovit kis, a Marjan opozarja, da po njem lahko ostanejo madeži in vonj v avtu ne bo ravno prijeten.

Kot najbolj trdovratno umazanijo Žan Škarja izpostavlja zamaščena stekla zaradi brisanja z roko in mikro saje zaradi kajenja v avtomobilu.

Kako pravilno očisti stekla?

Na steklo najprej z usmerjenim pršilom nanesite ustrezno čistilo. Pri tem pazite, da ne pršite po oblogah okoli stekla ali po ohišju oziroma lečah kamer in laserskih tipal (v nekaterih avtih so te naprave nekoliko odmaknjene od stekla), ki so pri novejših avtomobilih največkrat nameščena na sredini zgornjega roba vetrobranskega stekla. Nato s krpo iz mikrovlaken dobro obrišite steklo, saj boste tako odstranili tudi večino drobnih delcev. Potem je dobro stekla obrisati še s suhimi papirnatimi brisačami iz kakovostne celuloze.

  

Ključne besede


Avtomobilska steklavozimo varno

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

183

Priljubljenost članka

183

Shrani

Delite s prijatelji