Počitnice v avtodomu: Tako kot doma ...

Nasveti

Hiša na kolesih: v svoji kuhinji, kopalnici in spalnici lahko virusu zapremo vrata


Slovenci veljamo za narod športnikov in kampistov. Počitnice radi preživljamo aktivno in v naravi. V negotovih časih, ko na zdravje še vedno preži in grozi nevidni sovražnik - koronavirus, je dopust v lastnem ali najetem počitniškem vozilu zagotovo eden bolj varnih načinov počitnikovanja. V Sloveniji okoli 100 kampov nudi dovolj raznoliko in pestro ponudbo za aktivne počitnice v naravi - v gorah, ob jezerih, pod krošnjami ali v termah. Imamo tudi dovolj zanimivih cest in skritih kotičkov, da bo potovanje v avtodomu dobilo ustrezen razpon prevoženih kilometrov brez strahu pred zaprtimi mejami. Podali smo se na pot po Sloveniji z avtodomom …

V epidemiji virusne bolezni covid-19 smo bili soočeni z številnimi varnostnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa in kmalu je bilo jasno, da bo tudi počitnice treba prilagoditi dejstvu, da nevarnost še ni izginila. Epidemiološka žarišča po Evropi in na drugih celinah bodo to poletje še vedno omejevala sproščena potovanja in zahtevala prilagojene počitnice.
Kampiranje oziroma bolj ali manj aktivne počitnice v naravi sodijo med najbolj varno obliko dopusta glede tveganja pred okužbo s koronavirusom, saj je v kampu veliko lažje vzdrževati razdaljo med gosti, ki so večino časa na prostem. Bližnje stike predvsem v sanitarnih enotah pa je mogoče praktično povsem izključiti, če se v kamp odpravite z avtodomom ali počitniško prikolico, ki ima vgrajeno kopalnico. Lastniški avtodom je velika prednost, saj ga uporabljajo le družinski člani. Pri najemanju počitniškega vozila pred prevzemom preverite, kako je bilo očiščeno oziroma ali je bilo tudi ustrezno razkuženo. Pri tem bodite pozorni predvsem na “vroče” točke potencialne okužbe: voznikov prostor, kuhinjo in kopalnico z WC-jem. Pred vselitvijo si vzemite uro časa in obrišite oziroma razkužite tudi kamp opremo najetega vozila ter z razkužilom očistite tudi vložišče in površino straniščne kasete. Če bodo počitnice daljše, ne pozabite na rezervno posteljnino. V tovornem delu namestite ločeno vrečo za kontaminirana oziroma umazana oblačila, ki jih ne nosite v notranjost bivalnega dela. Enako velja za obutev. Tudi vrečo za odpadke pri daljšem postanku v kampu namestite zunaj ob vozilo. Pripravite si še kakšno dodatno vedro, pa krpo in čistilo za čiščenje površin. Zelo priročen del opreme je baterijski sesalnik - še zlasti, če je zunaj slabo vreme in družina obeduje v avtodomu.

Pred vselitvijo si vzemite uro časa in obrišite oziroma razkužite tudi kamp opremo najetega vozila ter z razkužilom očistite tudi vložišče in površino straniščne kasete

Razkužilo, rokavice in maske naj bodo še vedno pri roki

Na počitnicah v avtodomu v svoji kuhinji, kopalnici in spalnici virusu preprosto zaprete vrata ter si z nekaj dodatnimi ukrepi zagotovite visoko stopnjo varnosti. Še vedno velja, da je previdnost mati modrosti, kar pri počitnicah v avtodomu velja upoštevati tako na cesti kot tudi v kampu. Ko hišo na kolesih parkirate na izbrani kamp parceli ali postajališču za avtodome, omejite stike s sosedi. To seveda ne pomeni, da se ne smete spoznati. Danes bo vsakdo razumel, če boste prijazno zavrnili rokovanje z neznancem. Obiske pa sprejmite pod razprto tendo, zunaj pred avtodomom in ne v notranjosti bivalnega dela vozila. Med obvezno kamp opremo počitniškega vozila spadajo tudi razkužilo, zaščitne rokavice in maske. Nič ne bo narobe ali čudno, če si boste omislili tudi delovno haljo za sanitarni servisni poseg, ko boste praznili kaseto kemičnega stranišča ali praznili posodo z umazano vodo. Pri izbiri kampa povprašajte, kako imajo poskrbljeno oskrbo avtodoma ali prikolice. Najbolje je, če je postaja za svežo vodo in praznjenje odpadnih voda ter kemičnega stranišča ločena od ostalih sanitarnih enot. Odličen primer take postaje vidite na fotografijah. 

V najnovejšem slovenskem kampu River camping Bled zelo varno opravite vsa “umazana” dela povezana s samozadostnim bivanjem v hiši na kolesih.

Izkoristite tisto, kar ponuja tehnologija

Predvsem najemniki počitniških vozil se dobro pozanimajte, kakšne so energetske in vodne zaloge avtodoma. Z novejšim avtodomom, ki ima 100-litrsko posodo za svežo vodo, varčna svetila v LED tehniki, zmogljivejši bivalni akumulator in na strehi morda še kakšen panel sončnih celic, ni treba vsak dan zaviti v kamp in na poti lahko izkoristite tudi PZA parkirišča za avtodome ali po dogovoru prespite na dvorišču kakšne od številnih turističnih kmetij.

Izkoristite bivalno opremo avtodoma, ki ga najemate. Ne bojte se oprhati v kopalnici, saj plinski grelniki v hipu ogrejejo vodo, ne bojte se tudi uporabljati stranišča, saj kaseta ne bo polna v enem dnevu. Tudi kuhinje so v avtodomih več kot zasilne in imajo celo pečico ter kompresorski hladilnik, katerega delovna temperatura ni več odvisna od temperature zunanjega zraka. To omogoča enako kakovostno in varno shranjevanje živil kot v hišnem hladilniku. To pomeni večjo zalogo in manj kontakta v manjših kamp trgovinah, kjer je na majhnem prostoru lahko veliko ljudi.

Obiske pa sprejmite pod razprto tendo, zunaj pred avtodomom in ne v notranjosti bivalnega dela vozila.

V novem Adriinem compactu, ki s kompaktno širino odlično obvladuje tudi ozke ceste, smo s pridom uporabljali možnost upravljanja pametne napeljave avtodoma na daljavo. Ob pomoči aplikacije Adria mach smo še pred prihodom v avtodom prek zaslona mobilnika vklopili zunanje in notranje luči ter segreli sanitarno vodo. Po prihodu v avtodom smo lahko brez dotikanja oziroma tipanja za stikali v temi stopili v osvetljeno kopalnico in si s toplo vodo dobro oprali roke, kar je eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Upravljanje avtodoma na daljavo.

 

V kamp: stran od virusa in nazaj k naravi

Klemen Hren, urednik portala avtokampi.si, ki zelo dobro pozna prednosti in izzive te turistične panoge oziroma karavaning počitnic pravi, da so aktivno življenje in tudi aktivne počitnice pomemben del učinkovite obrambe do končne zmage na koronavirusom oziroma pomemben ukrep tudi za premagovanje drugih bolezni. Pritrjuje našim ugotovitvam, da je kampiranje v naravi oziroma raziskovanje Slovenije v počitniškem vozilu zagotovo ena najbolj varnih oblik počitnic. Postreže tudi z zanimivim podatkom s hrvaškega otoka Krk:

V vikendu 13. in 14. junija je bilo v mestu Krk - samo v mestu in ne na celem otoku - 4500 nočitev v njihovih treh odprtih kampih. 2000 nočitev so zabeležili še v apartmajih in le 98 nočitev v hotelih. To je najbolj očiten pokazatelj, da se res uresničuje, kar smo napovedali že na začetku epidemije oziroma korona turistične krize: kampiranje oziroma počitnice v naravi bodo prve, ki se bodo vrnile v normalne tire. Kljub temu pa letos tako hrvaški kot tudi slovenski kampi še vedno pričakujejo kar precejšen upad gostov, ampak še vedno bo ta precej manjši kot v hotelih.

Klemen Hren, urednik portala avtokampi.si v mobilnem uredništvu Motorevije, berite dineti testnega avtodoma Adria compact, o tem zakaj kampiranje sodi med najvarnejšo obliko počitnic: "Jaz sicer nočem uporabljati izraza samoizolacija zaradi malce srhljivega prizvoka, ampak res je, da avtodom omogoča veliko stopnjo varnosti tudi pri stikih z ostalimi gosti v kampu, saj ima svojo kuhinjo, svojo spalnico in svojo kopalnico. To pomeni, da družini ni treba uporabljati skupnih sanitarnih prostorov v kampu. Enako velja za novejše počitniške prikolice. Tovrstna počitniška vozila so že tako dobro opremljena, da so na kamp parceli z elektriko in vodo dobesedno povsem samozadostna oziroma samooskrbna."

Prej izpolnite obrazce, da se ne boste drenjali na recepciji

Pri nas so se kampi precej dobro pripravili tudi na ukrepe varnega kampiranja za preprečevanje širjenja virusne bolezni covid-19. Klemen Hren pove, da se je udeležil precej skupnih spletnih razprav in posvetovanj, v katerih je sodeloval tudi NIJZ in kampom izdal priporočila za varno delovanje. V dveh mesecih so se kampi dobro pripravili na prve goste. “Slovenski kampi delujejo že mesec dni in zaenkrat ni nikakršnih težav. Povsod so zagotovili še dodatno razkuževanje in še pogostejše čiščenje. Potencialna mesta okužbe v kampu so recepcija in sanitarni objekti, kjer se ljudje dalj časa zadržujejo. Ob tem velja opozorilo, da bo ob koriščenju turističnih bonov na recepciji več dela, saj bo treba izpolniti nekaj obrazcev. A gneči na recepciji se da izogniti tako, da že doma na spletnih straneh FURS izpolnite in natisnete te obrazce. Postopek na recepciji bo tako veliko krajši in s tem se boste čim manj zadrževali v skupnih prostorih. Ob tem ne gre pozabiti na ustrezno varnostno razdaljo metra in pol, če čakate v vrsti v recepciji, kamp trgovini ali v sanitarijah,” svetuje Klemen Hren.

Vaše mnenje ...

Sodelujte v raziskavi AMZS: Kje in kako letos preživljate počitnice? Kaj vas najbolj ovira pri počitniški mobilnosti oziroma potovanjih? Hvala, ker boste sodelovali in nam pomagali bolje razumeti počitniško mobilnost v teh negotovih #koronavirus časih. #anketa 

Najbolj varna rešitev kampiranja za preprečevanje okužbe s koronavirusom je uporaba lastne kopalnice v avtodomu ali počitniški prikolici. Izkoristite torej vso razpoložljivo bivalno opremo počitniškega vozila.

Z otroci se kampiranja v spremenjenih razmerah lotite kot prvega šolskega dne

“Manjši družinski kampi so v danih razmerah nekoliko bolj varna izbira, ker je v njih manj ljudi in je običajno tudi zelo dobro poskrbljeno za čiščenje. So pa tudi med družinskimi kampi lahko velike razlike v kakovosti in čistoči infrastrukture. Nedvomno je na mestu opozorilo, da bo vsak gost moral razmišljati odgovorno. To pomeni, da je v toaletni torbici vselej dobro imeti dodatno razkužilo, vlažilne robčke in masko. Kot opozorilo naj velja, da je predvsem v prvih dneh družinskega kampiranja treba z otroki vzpostaviti varnostno rutino. To pomeni, da gremo prve dni z njimi v sanitarije in jim pokažemo, kako poskrbeti za ustrezno varnost in jim predvsem razložiti, zakaj je to pomembno. Zato se je počitnic v kampu treba lotiti kot prvega dne varne poti v šolo,” svetuje urednik portala avtokampi.si

Kampiranje je oblika počitnic, ko lahko sproščeno uživajo tako mladi kot tudi starejši in družine z manjšimi ali večjimi otroci.

Ne le varnejše, počitnice v kampu zaradi turističnih bonov bodo poceni

Kampiranje bo letos zelo zanimivo tudi zaradi državnih turističnih bonov. V slovenskih hotelih, ki vsi še niso odprti, so ob napovedani pomoči države cene kar precej poskočile, izpostavlja Klemen Hren: “V domačih kampih zaenkrat nismo beležili podražitev. S turističnim bonom bo v kampu mogoče plačati celotno storitev in ne samo nočitev oseb, torej tudi parcelo in elektriko. Tudi vse akcije, ki so na voljo, bodo upoštevane, kar pomeni, da bo mogoče ob plačilu s turističnim bonom uveljavljati tudi popuste različnih kamp kartic.”

Štiričlanska družina bo s 500 evri turističnih bonov denimo lahko v slovenskem kampu preživela vsaj 10 dni počitnic in to tudi v kakšnem kampu v termah z vključenim kopanjem. Cene za štiričlansko družino se v slovenskih kampih gibljejo od 35 do 55 evrov na dan.

Slovenija: 100 avtokampov in več kot 60 PZA postajališč. Več na: www.camperstop.si
Slovenija je dovolj velika in tudi zelo zanimiva za raziskovanje z avtodomom.

Cenejši najem avtodomov

“Letos je zanimiv tudi najem avtodomov, saj so cene precej padle. Veliko je akcij, popustov in letos je izvrstna priložnost, da družina počitnice zaradi precej bolj dostopnih cen in pestre izbire preživi v hiši na kolesih. Slovenija je dovolj velika tudi za raziskovanje z avtodomom. Tudi Hrvaška je zaenkrat dovolj varna za daljša potovanja, bi pa priporočal zelo dobro pripravo z rezervnim načrtom, če pride do novega izbruha virusa in zapiranja meja. Priljubljena avtodomarska dežela Grčija je po zadnjih informacijah zaenkrat dosegljiva le prek meje z Bolgarijo, kjer se čaka do 10 ur. Za daljša potovanja z avtodomom v tem trenutku še ni pravi čas. Bolje je še nekoliko počakati, saj bo že v sredini julija epidemiološka slika verjetno veliko bolj jasno pokazala dodatne sprostitve ali omejitve na različnih koncih Evrope,” svetuje Hren.

Slovenija je primerna tudi za vikend kampiranje brez lastne kamp opreme, saj številni kampi ponujajo tudi alternativne nastanitve, kot so razne lesene hiške, glamping šotori, spanje na seniku …

Kaj ponujajo slovenski kampi?

Eden glavnih adutov slovenske turistične ponudbe, na katero nemalokrat pozabimo predvsem domači gostje, je nedvomno osupljiva naravna, kulinarična in kulturno-zgodovinska raznolikost na dosegu vikend izleta. Klemen Hren izpostavlja veliko možnosti za aktivno kampiranje: “V Sloveniji imamo res veliko lokacij za aktivno kampiranje. Posočje, Gorenjska in Savinjska dolina najbolj izstopajo s ponudbo za kolesarje in pohodnike. V omenjenih regijah je precej tudi ponudbe vodnih športov na rekah, kot sta rafting in soteskanje. V luči aktivnega kampiranja za celo družino nikakor ne gre spregledati reke Kolpe v Beli krajini. Ta čista in topla reka ponuja manj zahtevne rafting spuste za prvi družinski stik z brzicami, v katerem lahko uživajo tudi manjši otroci. Kolpa je primerna tudi za sup desko in ob Kolpi se vse bolj razvija tudi kolesarstvo. Kampe opremljajo z električni kolesi, kar pomeni, da s seboj niti ni treba pripeljati lastnih koles. Slovenija je primerna tudi za vikend kampiranje brez lastne kamp opreme, saj številni kampi ponujajo tudi alternativne nastanitve, kot so razne lesene hiške, glamping šotori, spanje na seniku … So pa naši kampi drugačni od hrvaških obmorskih kampov: bolj naravni, precej bolj zeleni, precej bolj mirni in brez bučnih animacij in zabav.”

Zgledno urejeno PZA parkirišče pri Bukovniškem jezeru v Krajinskem parku Goričko.

 

Slovenija ostaja oaza miru

V času koronavirusa je prednost, da Slovenija v evropskem merilu še ni prepoznavna kot kamp ali karavaning dežela. Nemški ADAC Slovenije ne omenja v svoji kamp statistiki. Klemen Hren pojasnjuje: “V Sloveniji imamo približno 100 kampov, samostojno registriranih jih je približno 80. Ostali delujejo v okviru ponudbe drugih nastanitev, kot denimo dodatna ponudba turističnih kmetij, šotorišč v raznih resortih … Le okoli 15 ali morda 20 kampov v Sloveniji je malce večjih. Pri nas nimamo tako velikih kampov, kot so največji hrvaški kampi, kjer posamezen kamp v polni sezoni naenkrat gosti celo do 11 tisoč gostov. Naši kampi so precej odvisni od turistične sezone na Hrvaškem. Tujci velikokrat kombinirajo dopust ob hrvaški obali z aktivnim, a krajšim dopustom v naših kampih. Če gre dobro hrvaškim kampom, bodo precej dobro obiskani tudi slovenski kampi. Slovenski kampi so v letu 2019 prvič zabeležili več kot dva milijona nočitev. Od tega je bilo približno 550.000 nočitev domačih gostov.

Na Pokljuki ...

Če se odpravljate v tujino …

V trenurtku nastajanja članka so počitniška potovanja v tujino dovoljena, a to se lahko tudi spremeni. Na spletnih straneh amzs.si je zato pred vsakim potovanjem v tujino dobro preveriti stanje po Evropi, saj so potovalne informacije dopolnjenje z zahtevami in ukrepi, ki jih na mejah zahtevajo posamezne evropske države. Že pri prestopu meje z sosednjo Hrvaško lahko gnečo zmanjšamo, če vnaprej na spletnih straneh hrvaškega notranjega ministrstva izpolnimo zahtevani spletni obrazec.
Poletno jutro ob Bukovniškem jezeru v Prekmurju.

Spoštujmo naravo in pravila

Zakon določa, da je pri nas kampiranje na javnem kraju ali na zasebnem zemljišču brez soglasja lastnika prekršek, na urejenih parkiriščih - postajališča PZA so izjema - pa je dovoljena le začasna ustavitev avtodoma med potovanjem. Slovenski gost pri tem ni izjema. Raziskovanje Slovenije ne pomeni prostega dostopa z vozilom na plažo, na breg reke ali jezera ali na gozdno jaso. Avtodomarji se večinoma dobro zavedajo pravil in jih tudi spoštujejo.

Danes bo vsakdo razumel, če boste prijazno zavrnili rokovanje z neznancem. Obiske pa sprejmite pod razprto tendo, zunaj pred avtodomom in ne v notranjosti bivalnega dela vozila.

V kampu še vedno prevladuje sproščeno vzdušje

“Jaz sicer nočem uporabljati izraza samoizolacija zaradi malce srhljivega prizvoka, ampak res je, da avtodom omogoča veliko stopnjo varnosti tudi pri stikih z ostalimi gosti v kampu, saj ima svojo kuhinjo, svojo spalnico in svojo kopalnico. To pomeni, da družini ni treba uporabljati skupnih sanitarnih prostorov v kampu. Enako velja za novejše počitniške prikolice. Tovrstna počitniška vozila so že tako dobro opremljena, da so na kamp parceli z elektriko in vodo dobesedno povsem samozadostna oziroma samooskrbna. V njih je mogoče počitnice preživljati brez druženja ali srečevanja z drugimi gosti. Glede na to, da sem v zadnjih treh tednih po epidemiji bil že v kar nekaj kampih, lahko rečem, da je vzdušje precej sproščeno. Med gosti sicer ni tistega značilnega druženja, da bi se ob večerih dobivali v skupnih prostorih, ampak predvsem tujci - v prvi vrsti Nemci in v zadnjem tednu tudi vse več Avstrijcev - so kar malce začudeni, da je pri nas vzdušje ob varnostnih ukrepih tako sproščeno. Zato vse številčnejši tuji gostje v naših kampih in tudi na Hrvaškem vabijo svoje prijatelje, naj se jim pridružijo, ker zaenkrat pri nas in v naši bližnji okolici ni nobene težave,” trenutne razmere v slovenskih kampih opisuje Klemen Hren. 

Ključne besede


NasvetikampiranjeZdravjePočitniceavtodomAvtodomiAdria Mobilkaravaningnasvetkoronaviruskoronamobilnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

68

Priljubljenost članka

68

Shrani

Delite s prijatelji