Nasvet: Elektronska past, ki avto spremeni v nepremičnino

Nasveti

Resna težava elektronskih prestavnih ročic: ob okvari avta ni mogoče premakniti!


Sodobni avtomobili postajo vedno bolj kompleksni, vedno bolj pametni in vedno bolj digitalni, a - kot smo sami doživeli - tudi veliko bolj ranljivi. Neposredni voznikovi ukazi se pri najnovejših pametnih avtomobilih ne prenašajo več preko zanesljivih mehanskih povezav, pač pa preko elektronskih impulzov. Takšna komunikacija je sicer res hipna, lažja in prostorsko manj potratna, a ob okvari tudi več kot očitno povsem neuporabna. Ko elektroni izgubijo naboj, se električne povezave prekinejo, ključni deli pogona pa brez neposredne mehanske povezave ostanejo ločeni. Ko elektronski ročici menjalnika zastane pamet, kolesa ostanejo blokirana in voznik se znajde resnih v težavah!

V stoletju avtomobilskega razvoja so inženirji poskrbeli, da so avtomobili mehansko postali zelo zanesljivi. A mehanske povezave, s katerimi voznik upravlja avto, so se zaradi preštevanja gramov začele umikati tipalom in polprevodnikom. Številni samodejni menjalniki so ostali brez mehanskih ročic, ki so jih nadomestile elektronsko krmiljene ročice v obliki stikal, vrtljivih gumbov in celo drsnikov. Z ukinitvijo mehanske povezave med ročico in menjalnikom je pri večini elektronsko krmiljenih prestavnih shem izginila tudi prva pomoč, ki je ob okvari vozniku z uporabo avtomobilskega ključa ali posebnega poteznega vzvoda omogočila vklop nevtralne prestave samodejnega menjalnika, ki je sprostil pogonska kolesa in omogočil varen umik avta s ceste ter vleko.

Okvara električnega pogonskega sistema: zaustavite vozilo.” Zaman smo iskali mehanski vzvod, s katerim bi ročico menjalnika iz parkirnega položaja prestavili v nevtralnega in sprostili kolesa ter avto potisnili iz garaže.

Pokvarjena električna corsa razkrila resno težavo

Ob izpadu elektronike nevtralna prestava samodejnega menjalnika izgubi svoj pomen in postane le neuporabna črka N, avtomobil pa nepremično obstane z blokiranimi kolesi. Vozniku ostane le še klic na pomoč. A pozor: nepravilna pomoč lahko okvaro še poslabša in povzroči še več sivih las ter opustošenje v denarnici.

V našem primeru je napaka na napeljavi klimatske naprave izključila celoten električni pogon testne električne corse in avto je obtičal v garaži. Ročica samodejnega menjalnika je ostala neodzivna kljub delovanju pomožne 12-voltne električne napeljave. Na zaslon merilnikov smo ob poskusu zagona vozila in vklopa nevtralne prestave dobili le sporočilo v angleščini: “Electric traction sistem fault: stop vehicle.” To v prevodu pomeni: “Okvara električnega pogonskega sistema: zaustavite vozilo.” Zaman smo iskali mehanski vzvod, s katerim bi ročico menjalnika iz parkirnega položaja prestavili v nevtralnega in sprostili kolesa ter avto potisnili iz garaže. Ker je 12-voltni zagonski akumulator deloval, smo lahko sprostili le električno parkirno zavoro. Ob klicu v Oplov prodajni salon, kjer smo prevzeli testno vozilo, smo izvedeli, da avta brez posredovanja mehanika, ki mora na servisu strokovno opraviti demontažo ohišja menjalnika in s posebnim orodjem sprostiti kolesa, sami ne moremo spraviti avta iz garaže na dvorišče. Svetovali so klic na Oplovo asistenco ter naročilo vleke, ki mora imeti podložne plošče s koleščki za premike v nesreči poškodovanih nevoznih vozil. Na pomoč nam je hitro priskočila ustrezno opremljena AMZS ekipa iz poslovne enote na Otočcu.

Mehanik je v garaži najprej z dvigalko na vsaki strani dvignil blokirano kolo in podenj namestil močan aluminijast voziček.


Z jeklenico je avto previdno in počasi izvlekel iz garaže na dvorišče ter na transportno ploščad vozila za pomoč na cesti. Ne predstavljamo si, kako bi tako posredovanje izvedli v kakšni podzemni garaži z omejeno višino in širino. Ravno tako si ne predstavljamo stresa, če bi se taka okvara zgodila v največji prometni gneči sredi križišča, ko avta ne bi mogli potisniti ob rob ceste.

Na cestah vse več “shift by wire” menjalnikov

Ker preprosto nismo mogli verjeti, da električni in ostali avtomobili z elektronskim krmiljenim samodejnim menjalnikom ne omogočajo izhoda v sili, ki bi ob okvari omogočal vklop nevtralne prestave in sprostitev koles, smo se najprej obrnili na zastopnike avtomobilski znamk. Vsem tistim, ki imajo v ponudbi največ “shift by wire” elektronskih ročic, smo zastavili vprašanje, pri katerih modelih ob okvari voznik ne more sam, brez posredovanja mehanika, preklopiti v nevtralno prestavo. Pri večini smo dobili podobne odgovore. Pri Peugeotu in Citroenu so nam pojasnili: “Gre praktično za vsa vozila, ki so opremljena s katerimkoli samodejnim menjalnikom, ki je na voljo pri posameznem modelu.” Enako tehnologijo sedaj uporablja tudi Opel, ki je tudi del koncerna Stellantis. Pri Renaultu to ni mogoče pri 8-stopenjskem samodejnem menjalniku in vseh elektrificiranih vozilih, kjer uporabljajo prestavno ročico s tehnologijo “shift by wire”. Svetla izjema med električnimi avtomobili je le twingo, ker ima še vedno mehansko ročico, ki jo je mogoče sprostiti in potisniti v N položaj. Tudi vsi električni modeli znamke Hyundai ob okvari ne omogočajo sprostitve koles, ker pogonski sistem nima sklopke, kar pomeni, da je elektromotor vseskozi povezan s kolesi. Tudi vsi električni modeli koncerna Volkswagen na našem trgu - ID.3, ID.4, ID.5, pa Audijevi modeli e-tron, Škodin enyaq, Cuprin born - ne omogočajo mehanskega sproščanja menjalnika v sili iz položaja P v N, kar je še vedno mogoče pri DSG avtomatiziranih menjalnikih v modelih s priključno hibridnim pogonom, so nam sporočili iz Porsche Slovenija. Pri elektrificiranih hibridnih vozilih izstopa Toyota, ki tudi pri izvedbi e-CVT brezstopenjskega menjalnika (planetnega gonila) ohranja stikalo za sprostitev ročice menjalnika, ki ob okvari omogoča sprostitev koles na pogonski osi. Nihče od vprašanih - z izjemo zastopnika Hyundaija - ni opisal konkretnih razlogov, zakaj njihovi elektronsko krmiljeni menjalniki nimajo varovalke za primer okvare. Tomaž Kukovec, direktor poprodaje in nadomestnih delov Citroena in Peugeota pojasnjuje: “To ni mogoče, ker je glede na uporabljeno tehnologijo in izvedbo proizvajalca potrebna demontaža nekaterih delov vozila, ki jih lahko izvede samo za to usposobljen strokovnjak. Navodila za izvedbo te deblokade so na voljo v metodah popravil vozila.”

Klasični samodejni menjalniki z mehansko povezavo omogočjo prvo pomoč v primeru okvare, ki vozniku z uporabo avtomobilskega ključa ali posebnega poteznega vzvoda omogočila vklop nevtralne prestave samodejnega menjalnika, ki je sprostil pogonska kolesa in omogočil varen umik avta s ceste ter vleko.

Brez pomoči na cesti ne gre

Zastopniki odkrito povedo, da vozniku v primeru, kot se je zgodil nam, dejansko ostane le klic na asistenčno številko znamke, katere avtomobil vozijo. A pozor! Vodja AMZS servisa Jurij Kočar opozarja, da nepravilno izvajanje pomoči lahko ob blokiranih kolesih povzroči dodatne poškodbe pogona: “To še je še posebej kočljivo pri težjih električnih vozilih, ko je menjalnik v parkirnem položaju, avto pa ima za povrhu še vklopljeno električno ročno zavoro. Vsaj 300 ali 400 kilogramov težji električni avtomobili - v primerjavi s klasičnimi avtomobili - nimajo ustrezno dimenzioniranega podvozja, da bi jih lahko premikali z vsemi štirimi blokiranimi kolesi. Uporaba pretirane sile lahko privede do poškodb podvozja in do težjih poškodb ali uničenja pnevmatik. Pri neustreznem izvleku avtomobila z blokiranimi kolesi na transportno ploščad intervencijskega vozila pomoči na cesti lahko pride še do resnih poškodb menjalnika. V njem so prve na udaru zagozde oziroma zatiči, ki preprečujejo vrtenje zobnikov. Pri uporabi sil pride do preobremenitev materiala, kar povzroči deformacije zatičev, ki jih potem tudi ob vklopu nevtralne prestave ni več mogoče sprostiti. Popravilo takih poškodb menjalnika je zelo drago. Pri težjih vozilih pride tudi do poškodb električnih ročnih zavor, ki so še bolj na udaru, če se vozilo z blokiranimi kolesi na silo vleče vzvratno.”

Pri posredovanju pmoči na cesti bodi pozorni komu zaupate vozilo. Svetujemo članstvo v AMZS.

AMZS priporočilo izdelovalcem še kako na mestu

Kočar poudarja, da tovrstnih okvar na cestah ni tako malo, zato bodo po njegovem mnenju izdelovalci slej kot prej morali najti ustrezno rešitev: “Vsi vemo, da do napake na elektroniki lahko pride in v zadnjem času so kar pogoste, a kljub temu so samodejni menjalniki pri večini električnih avtomobilov in tudi pri ostalih modelih avtov z elektronskimi ročicami ostali brez varnostne mehanske sprostitve. V preteklosti so takšne rešitve že obstajale prav zaradi reševanja v sili, da je bilo pokvarjen ali poškodovan avto mogoče umakniti s ceste. Poziv AMZS avtomobilskim izdelovalcem, da tudi pri elektronskih prestavnih ročicah omogočijo izhod v sili, ki bi vozniku brez posega v mehanični delavnici omogočil vklop nevtralne prestav oziroma sprostitev pogonskih koles, je torej še kako na mestu. Sploh, ker tovrstne rešitve že obstajajo tudi pri drugih elektronsko nadzorovanih delih, kot je denimo samodejni zaklep vratc za točenje goriva. Enako velja za električne parkirne zavore, ki imajo v navodilih za uporabo označeno mesto vzvoda, s katerim lahko voznik ob težavah sprosti zavoro,” pravi Kočar. Ob neodzivnosti elektronske ročice menjalnika in nezmožnosti vklopa nevtralne prestave, ki sprosti kolesa, Kočar vsekakor odsvetuje vsakršno uporabo vleke na silo: “Ta bo skoraj zagotovo povzročila dodatne stroške,” poudarja.

Na mestu je vprašanje zakaj v primeru elektrosnkih prestavnih ročic voznik v primeru okvare nima več na voljo zasilne sprostitve menjalnika v nevtralno prestavo. 

Gre za spregledano podrobnost v razvoju ali skrbno načrtovan servisni vhod?

Glede na to, da so samodejni menjalniki od samih začetkov imeli mehansko sproščanje menjalnika v sili iz položaja P v N, se nam zdi skoraj nemogoče, da bi v novi dobi mobilnosti razvojni inženirji spregledali tako pomembno funkcijo pogonskega sistema. Gre torej za konstruktorsko napako elektronske prestavne ročice ali kaj drugega? Izkušeni Kočar pravi, da je to vsekakor dobro vprašanje, na katerega pa nima odgovora: “Podobno smo se v delavnicah AMZS spraševali leta 2006 v primeru Renaultovega modela modus, ko je bilo za zamenjavo H7 žarnice treba demontirati sprednji odbijač. Podobna zadeva je sedaj z elektronskimi ročicami oziroma stikali samodejnih menjalnikov. Zakaj še niso ponudili rešitve, lahko le ugibamo. Lahko, da je rešitev predraga ali preveč zapletena, da bi ob okvari lahko sprostitev koles izvedel voznik brez posebnega predznanja.”

Razlog za tovrsten korak nazaj je lahko tudi kje drugje. Kočar izpostavi Mercedesovo rešitev za pooblaščene izvajalce tovarniške asistence znamke: “Mercedes, ki je med prvimi vgradil elektronske ročice za upravljanje menjalnika in jih iz sredinske konzole premaknil ob volan, je za potrebe pomoči na cesti razvil tudi ustrezno kataloško označeno opremo. Ob okvari, ki povzroči neodzivnost ročice menjalnika, izvajalec pomoči na pogonski osi sname kolesa in na pesto namesti posebne tovarniške nastavke, ki omogočajo ločeno vrtenje koles od osi ter posledično varno vleko.”

 

Ključne besede


Nasvetipomoč na cestiElektronikaSamodejni menjalnikSamodejni menjalnikiElektromobilnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

50

Priljubljenost članka

50

Shrani

Delite s prijatelji