Nasvet: Pozor, kune in miši v avtu!

Nasveti

Kako preprečiti drage poškodbe avtomobila, ki jih povzročajo zobje kun in glodavcev?


Le nekaj dni po opravljenem rednem servisu se je ob hladnem zagonu družinskega hyundai tucsona, prižgala rumena opozorilna lučka za delovanje motorja, ki ji je sledila tudi nenadna izguba moči. Avto smo odpeljali na servis in že čez nekaj minut dobili telefonski klic presenečenja: “Kune ali miši so uničile tipalo temperature in pretoka izpušnih plinov in se lotile tudi zvočne izolacije na požarni pregradi med motorjem in kabino.” Zamenjava tipala je stala dobrih 350 evrov, poškodbe izolacije pa na srečo niso bile tako velike, da bi morali menjati oblogo. A škoda, ki jo napadi zob teh živali lahko povzročijo v avtomobilu, lahko hitro preseže tudi več tisoč evrov. Raziskali smo, če lahko takšno škodo preprečimo …

Zakaj se kune in glodavci sploh lotijo avtomobila? Na uradnem Hyundaijevem servisu v Ljubljani so nam povedali, da je pri novejših avtomobilih tovrstnih poškodb in okvar več kot nekoč, saj so obloge in izolacije vodnikov narejene iz recikliranih organskih materialov, v katerih so med drugim tudi vlaknine rastlinskega izvora. Glodavce vonj in okus recikliranih materialov dodatno privlači. Poleg tega pa topel in izoliran motorni prostor nudi priročno ter lahko dostopno zavetje za počitek ali celo shranjevanje zalog hrane. 
Predvsem miši se lahko iz motornega prostora prebijejo tudi naprej v kabino in pod armaturno ploščo oziroma sredinsko konzolo lahko naredijo ogromno škodo na občutljivih digitalnih elementih - vodniku, konektorjih, tipalih in celo elektronskem vezju. 

Uničeno tipalo temperature in pretoka izpušnih plinov.

Vsak avto na prostem je lahka tarča

Strokovnjaki pravijo, da ni pravila glede bolj ali manj ogroženih lokacij. Glodavci so avtomobile poškodovali tudi v urbanih središčih in podzemnih garažah. Kune si zavetje in prezimovanje lahko poiščejo celo na podstrešjih stanovanjskih hiš in sočasno lahko naredijo škodo na objektu in v avtu. Še posebej so izpostavljeni avtomobili, ki niso v vsakodnevni uporabi, saj imajo živali okoli njega in v njem več miru. Na slovenskih servisih so imeli primere, ko so miši v kabini in pod izolacijo ali oblazinjenjem sedežev naredile prava gnezda oziroma dupline z velikim zalogami hrane. 

V Nemčiji kune na avtomobilih naredijo za 90 milijonov evrov škode

Kune so aktivne vse leto, največ škode pa po podatkih našega partnerskega avtomobilskega kluba ADAC naredijo od spomladi do jeseni. Poleg tega pa vonj po kuni pod motornim pokrovom privabi še več kun. Pri ADAC-u na leto zabeležijo kar okoli 10 tisoč okvar, ki jih na avtomobilih povzročijo kune. Po podatkih Nemškega zavarovalnega združenja iz Berlina kune in glodavci na leto na avtomobilih naredijo za približno 90 milijonov evrov škode, nemške zavarovalnice pa dobijo do 217.000 škodnih prijav v letu iz naslova ostrih zob. 

Tudi pri Zavarovalnici Sava opažajo, da živali naredijo več škode v novejših avtomobilih

Dve največji slovenski zavarovalnici nimata statistike škod povzročenih zaradi vdora kosmatih škodljivcev v avto, a hkrati dobro poznata razsežnosti takih škod in velike stroške popravil zaradi napada zob. 
Pri Zavarovalnici Triglav opozarjajo, da po njihovih ocenah kune in glodavci lahko povzročijo tudi za več tisoč evrov škode. Pri eni izmed naših največjih zavarovalnic poudarjajo, da splošno kasko zavarovanje ne krije škode iz neposrednega dotika divjih ali domačih živali. Pri Triglavu imajo za tovrstne poškodbe kombinacijo delnega kaska z oznako D, ki vključuje trk z živalmi in prej omenjeni neposredni dotik, ki pokriva tudi škodo zaradi grizenja. Kombinacijo delnega kaska s tem kritjem lahko lastnik sklene tudi brez splošnega kaska. Pri Triglavu so nam razložili, da od domačih živali podoben obseg škode pod motornim pokrovom kot kuna lahko naredi tudi mačka. 
V Zavarovalnici Sava opažajo, da je pri novejših avtomobilih res več tovrstnih škodnih primerov, se  pa število prijav poškodb zaradi glodavcev spreminja tudi glede na populacijo teh ostrozobih škodljivcev. V Savinem kasku je riziko teh živalskih napadov na material že vključen, hkrati pa ponujajo zavarovancem še možnost ločenega zavarovanja take škode brez polnega kaska v okviru prilagodljivega kritja - poškodovanje vozila.

Kaj najraje zgrizejo glodavci? 

Kune naj bi po ugotovitvah mehanikov nemškega ADAC-a še posebej rade žvečile vse gumijaste cevi, manšete, izolatorje električnih vodnikov in izolacijske materiale. Med najpogosteje poškodovanimi deli so zato: 

električni vodniki vžiga in celo visokonapetostni vodniki pri električnih avtomobilih,
cevi hladilnega sistema in cevi tekočine za pranje stekel,
vse plastične cevi,
tipala in njihovi vodniki z dodatno toplotno izolacijo,
manšete in zaščita pogonskih gredi ter ostalih gibljivih mehanskih elementov,
obloge toplotne in zvočne izolacije,
Ultrazvočni motilec živalskega miru.

Popolne zaščite ni!

Na trgu obstaja kar nekaj različnih rešitev, ki naj bi motorni prostor obvarovale pred napadi ostrih zob; večina jih temelji na kemični, zvočni in mehanski zaščiti. Obstajajo tudi številni domači recepti, ki naj bi pomagali odganjati predvsem kune. Najboljša zaščita je seveda preventiva. Če v okolici opažate večji pojav glodavcev ali sledi nočnega pohoda kun, je treba večkrat preventivno pogledati pod motorni pokrov ali v neposredni okolici nastaviti ustrezne pasti, ki jih lahko kupite v trgovinah z vrtno opremo. Vendar nič od opisnega ne zagotavlja stoodstotne zaščite!

Kemični odganjalec v spreju, ki pusti neprijeten vonj za živali.

Pazljivo! Lasje, dlaka, WC dišave ne sodijo v motorni prostor …

Po mnenju strokovnjakov je trenutno najbolj uspešna mehanska zaščita, ki živalim z dodatno namestitvijo tesnil in pregrad zapira dostop v motorni prostor. Precej uspešne naj bi bile tudi električne naprave, ki delujejo podobno kot električni pastir in v stiku z živaljo sprožijo blag električni sunek. Na Hyundaijevem servisu so nam ponudili zvočni motilec, ki naj bi s prilagojeno frekvenco motil predvsem kune. Ljudska alternativa takšnega ultrazvočnega motilca naj bi bil kar radio: kune naj bi zelo slabo prenašale glasbo in človeške glasove. Kolega novinar nam je zatrdil, da je kune z domačega hišnega podstrešja pregnal z nočnim radijskim programom. 
Ljudske rešitve iz spletnih forumov predlagajo tudi obešanje vrečk s človeškimi lasmi ali pasjo dlako v motorni prostor. Ali pa nanašanje znanega WD-40 antikorozivnega maziva v spreju na plastične zaščitne pokrove motorja. A potem se je težko znebiti madežev v motornem prostoru; težko bo morebitnega kupca avta prepričati, da so madeži posledica pregona kun, ne pa motorne okvare … Pomagale naj bi celo obešanke čistil in dišav, ki se jih namešča na WC školjke. A vse to vam pri AMZS-ju odsvetujemo, ker lahko namestitev na nepravem delu motornega prostora povzroči okvaro ali korozijo in celo ogrozi požarno varnost. 
Družinskega tucsona smo po napadu dodatno zaščitili s posebnim kemičnim sprejem, ki ne pušča madežev in z vonjem odganja kosmate obiskovalce. Ta pripravek je treba nanašati enkrat na pol leta in lahko ga uporabite tudi v okolici parkirnega mesta, pod nadstreškom in celo v zaprti garaži. Iz neposredne bližine smo tudi umaknili kompostnik, ki bi z organskimi odpadki lahko privabljal živali … Svetujemo tudi strokovno čiščenje motornega prostora za odstranitev vonja in sledi živali, ki sporočajo, da je vaš avto varna in topla hiša s priboljški v obliki tipal, vodnikov, cevi in mehkih oblog. 

Ključne besede


Nasvetiglodalci v avtukune v avtu

Jure Gregorčič

Jure Gregorčič

Novinar - urednik Motorevije