Ko vozim, ne vlogam!

Promet

Vožnja in uporaba telefona za snemanje in fotografiranje


Ob izjemno hitrem razvoju digitalnih storitev in komunikacijskih poti v sodobnih avtomobilih se vozniki ne moremo izogniti motnjam digitalnega sveta. Ne gre samo za uporabo mobilnikov, ampak tudi za upravljanje avtomobila: tudi zasloni v avtih postajajo vse večji in vse bolj barviti. Zato je še toliko bolj pomembno, da se voznik zaveda, kakšno nevarnost predstavlja draž snemanja in fotografiranja med vožnjo.

V Motoreviji smo udeležence video delavnice v varnem okolju AMZS centra varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s Policijo in Agencijo za varnost prometa skozi projekt “Ko vozim, ne vlogam” opozorili na nevarnosti snemanja med vožnjo, a jim predstavili tudi varen način uporabe kamere v avtomobilu.

Voznik naj vozi, kamera pa snema - sama!

Predvsem na potovanjih, pri vožnji po lepi cesti skozi čudovito pokrajino želi marsikateri ljubiteljski snemalec skozi vetrobransko steklo zajeti dinamične posnetke svoje poti in vožnje. S sodobnim mobilnikom pri roki lahko to stori vsak. A ni vsako snemanje varno: edini varen način snemanja vožnje je ob pomoči sopotnika ali stojala oziroma držala za mobilnik, ki mora biti vpeto tako, da ne sega v vidno polje voznika ali zmanjšuje njegovega vidnega kota.

Ključno varnostno pravilo takega početja je: namestite kamero, ko je avto parkiran, jo vklopite in šele nato odpeljite. Med vožnjo voznik vozi, kamera pa snema - sama! Predvsem pa si je za snemanje vožnje treba vzeti čas in dobro premisliti, kje bo voznik na varen način ustavil in obrnil avto. Tudi, če snemate in fotografirate avtomobil ob cesti, vedno poskrbite, da bo parkiran na ustreznem mestu. Kamera v avtu ne sme služiti za dokumentiranje prehitre, agresivne in objestne vožnje. To se nikoli ne konča dobro.

Video: kaj svetuje Miha Merljak - avtor TV oddaje Avtomobilnost 

Izkušen vloger: ne vozi s telefonom v rokah in pogledom na zaslon!

Avtomobilski novinar in vlogar Ciril Komotar, avtor vloga Komotar minuta, je zbranim v vaji na poligonu nazorno pokazal, da je nemogoče voziti varno s telefonom v rokah in enim očesom na zaslonu telefona. Med nepravilnim snemanjem ni mogel ustrezno in predvsem varno obvoziti ovire na cesti. Kako moteče in nevarno je, če voznik pogleda nima usmerjenega le na cesto in nima obeh rok na volanu, je Ciril Komotar pokazal tudi v avtomobilskem slalomu med stožci. Z mobilnikom v roki je vozil občutno manj natančno in z večjimi težavami pri spreminjanju smeri, imel je daljši reakcijski čas in slabši pregled nad dogajanjem na cesti. Ko je obe vaji ponovil z mobilnikom na stojalu in obema rokama na volanu, je avto usmerjal brez težav.
Ciril je udeležence video delavnice AMZS opozoril, da so pravila glede telefona precej preprosta in popolnoma jasna:

Ne pogovarjaj se s telefonom v roki, ko voziš! Še huje: nikakor med vožnjo ne piši SMS sporočil, ne pregleduj elektronske pošte ali družabnih omrežij.

Video: vloger Ciril Komotar o nevarnostih snemanja med vožnjo

Ciril sicer veliko snema med vožnjo, a to dosledno počne prostoročno: “Če želiš posneti svojo vožnjo, ker si na “roadtripu” in bi radi med vožnjo posnel čudovito pokrajino, potem telefon vselej varno vpni na stojalo oziroma držalo. Zelo pomembno je, da stojalo na vetrobransko steklo namestiš tako, da ti telefon ne ovira pogleda na cesto. Pomembno pa je tudi, da med vožnjo ne nastavljaš nastavitev kamere - to naredi, ko avto stoji.”

Ciril je na videodelavnici izpostavil še zanimiv režiserski pristop, ki rešuje težavo komunikacije s kamero: “Če telefon namestiš denimo tik pod vzvratno ogledalo, ti ne bo oviral pogleda, hkrati pa boš lahko varno pogledal proti kameri, čeprav takrat v resnici zares ne boš gledal v objektiv, temveč na cesto.”

Policija poudarja, da je uporaba naprav, ki motijo voznika med vožnjo, prepovedana

Matjaž Leskovar s prometne policije je zbranim voznikom na video delavnici AMZS in Motorevije predstavil nevarne primere uporabe telefona, kamer in tudi navigacije ter celo damskih ogledal za popravke ličila s slovenskih cest. Policisti so samo letos spisali že 28.960 glob v povezavi s kršitvijo prepovedi uporabe naprav in opreme.

Video: priporočila Policije o uporabi mobilnega telefona med vožnjo

“Uporabi teh naprav se danes ni več mogoče izogniti. A uporaba teh naprav med vožnjo je prepovedana z razlogom, ker voznik ob sočasni uporabi teh naprav ni dovolj osredotočen na vožnjo, kar lahko privede do hude nesreče. Naš poziv voznikom je, da med vožnjo ne uporabljajo naprav in opreme, ki zmanjšujejo vidno in slušno zmožnost voznika. Če že uporabljajo telefon, ga morajo za klic ali za snemanje uporabljati prostoročno. Policisti veliko nepravilnosti ugotavljamo tudi pri uporabi navigacijskih naprav, ko vozniki kar med vožnjo iščejo naslove. Življenje je vredno več kot dve minuti klica ali posnetka.” 

Kaj pa nastavitve navigacije, varnostnih sistemov ...?

Tudi v uredništvu Motorevije moramo pri kreiranju multimedijskih vsebin, ki so dostopne na naši spletni strani, nemalokrat posneti vožnjo in cesto. To vedno počnemo s snemalcem in ustreznimi nosilci kamere. Pozornost pa velja nameniti tudi vse kompleksnejše varnostne sisteme in storitve v avtomobilih. 

 

Ključne besede


Mobilni telefonivarna mobilnostvarna vožnjavideoKo vozimne vlogam!

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji