So različni dodatki in pripomočki za otroške sedeže varni in koristni?

Otroški varnostni sedeži

Test: Večinoma zgolj prazne obljube


Otrok je pravilno pripet v ustreznem otroškem sedežu in starši si lahko oddahnejo: vse je v najlepšem redu. A pogosto ni tako: otrok se izvija iz varnostnih pasov ali pa zajoka, ker mu je vroče. Bi pomagal kateri od dodatkov, ki naj bi preprečil najpogostejše težave pri prevozu otrok v otroških varnostnih sedežih?

Starši se ob vsakodnevnem prevozu otrok v varnostnih sedežih pogosto srečujejo s težavami in problemi, ki lahko vplivajo na varnost ali na udobje otroka.

Najpogostejše težave so:

 - otrok se sam izvije iz varnostnih pasov ali jih odpne,
- med spanjem otroku glava pada na prsa,
- med spanjem otrok bočno zdrsne izpod varnostnega pasu,
- naklon zadnjih sedežev otežuje pritrditev sedeža in pripenjanje otroka,
- otroka med vožnjo zebe ali pa mu je prevroče.

Lahko pri teh težavah pomagajo pripomočki, ki jih ponujajo v trgovinah z otroško opremo? Pod drobnogled smo vzeli nekaj najbolj razširjenih dodatkov, ki naj bi olajšali težave pri prevozu otrok in ki so naprodaj v specializiranih trgovinah.

Foto: pregled dodatkov z opisi

 

Dodatki, ki preprečujejo, da bi se otrok sam odpel

5Point Plus Anti Escape System je posebna blazinica z zadrgami, ki preprečuje otroku, da bi se odpel. Sistem deluje le delno, saj se starejši otroci vseeno lahko sami odpnejo, je pa to dodatek, s katerimi so serijsko opremljeni vsi Cossatovi sedeži. Dodatka ne odsvetujemo, a nanj se ne smemo zanašati - raje otroke naučimo, da se ne smejo odpenjati.

Dodatne zaponke na prsih so pogost izdelek v specializiranih trgovinah: pripne se jih med oba ramenska pasova in naj bi preprečevale, da se otrok izvije iz pasov. Ker pa so pasovi pri večini sedežev oblečeni v zaščitno oblogo, takšno zaponko le težko namestimo dovolj visoko. Prenizko nameščena zaponka pa otežuje pripenjanje in lahko predstavlja nevarnost ob trku, zato uporabo takšnih zaponk odsvetujemo.

Storchenbeck Auto BeltLock Stop je poseben plastični pokrovček, ki ga namestimo čez ključavnico avtomobilskega varnostnega pasu in ki naj bi preprečil, da bi se otrok sam odpel. Uporaba takšnega pokrovčka ni primerna - tudi zato ne, ker morajo biti po zakonu ključavnice varnostnih pasov lahko dostopne, če jih je treba na hitro odpeti ob prometni nesreči. Prodaja takšnega dodatka sploh ne bi smela biti dovoljena. Uporabo odsvetujemo.

Buckle-upp zaščita ključavnice je izdelek iz blaga, s katerim prekrijemo sredinsko ključavnico za zapenjanje varnostnih pasov v sedežu in tako preprečimo otroku, da bi se sam odpel. Tudi za ta izdelek velja, da ni primeren, saj močno oteži hitro odpenjanje otroka v sili. Ne priporočamo.

Poseben plastični pokrovček, ki ga namestimo čez ključavnico avtomobilskega varnostnega pasu in ki naj bi preprečil, da bi se otrok sam odpel.

Dodatki, ki olajšajo spanje otrok

Blazine za okoli vratu so koristen dodatek za speče otroke, saj preprečujejo, da bi otroku pri spanju padla glava naprej. Priporočamo blazine, ki jih ni treba pritrditi na sedež - podobne kot jih uporabljajo letalski potniki.

NapUp je čelni trak, ki prepreči pomik glave naprej, je še ena od rešitev za preprečitev padca otrokove glave naprej pri spanju. Izdelek je videti nenavadno, a je kar učinkovit. Pri preskusnem trku smo ugotovili, da se trak odpne in ne vpliva na varnost. Na preskusu se je takšen trak otrokom zdel smešen.

Belt UPP je dodaten varnostni pas za sedeže jahače z naslonjalom, ki naj bi otroke med spanjem zadržal v otroškem sedežu. Pritrditi ga je treba na hrbtno stran sedeža, poteka pa diagonalno prek telesa otroka z druge strani kot avtomobilski varnostni pas. Otrok je tako križno pripet. A takšen dodaten pas krši zakonske zahteve o pripenjanju in odpenjanju otrok, zato njegova uporaba ni dovoljena.

Dodatki, ki olajšajo pripenjanje otrok in sedežev

LifeHammer je dodatno vodilo s sponko za varnostni pas, ki naj bi avtomobilski varnostni pas približal ramenom otroka, ki sedi v jahaču brez naslonjala. Uporaba takšnega dodatka je zakonsko vprašljiva, saj posega v zasnovo varnostnih pasov v avtu, kar načeloma ne bi smela. Ker jahači brez naslonjala ne nudijo dovolj zaščite, raje kot uporabo tega dodatka priporočamo uporabo ustreznega otroškega sedeža z naslonjalom.

Blazina za varnostni pas in oblazinjena manšeta za ključavnico sta namenjeni otrokom, ki sedijo v jahaču brez naslonjala in naj bi olajšala pritisk pasu ter s tem povečala udobje za otroka. A po zakonu takšen poseg v prilagajanje pasov ni dovoljen; ta dodatka namreč odmakneta varnostni pas od otrokovega telesa, kar ob trku lahko privede do notranjih poškodb. Starši raje naj kupijo ustrezen sedež z naslonjalom.

Podaljšek zaponke ključavnice varnostnega pasu
je cenen podaljšek, ki ga pripnemo v avtomobilsko ključavnico varnostnega pasu, varnostni pas pa nato pripnemo v ključavnico tega podaljška. Tudi ta dodatek je v nasprotju z zakonom, ki jasno določa, kako dolg je lahko trak s ključavnico zaponke. Poleg tega se zaradi cenene zasnove ključavnica na takšnem dodatku hitro odpne in ob trku ne zadrži otroka v sedežu. Odsvetujemo uporabo!

RiveMove je poseben kovinski adapter
, ki ga vpnemo v isofix sidrišča v avtomobilu, nanj pa potem pripnemo otroški varnostni sedež. S tem naj bi staršem olajšali vpenjanje sedeža v isofix sidrišča, ki so pogosto skrita v pregibu zadnje klopi in težje dosegljiva. Hkrati takšen adapter omogoča, da vpet sedež bočno premaknemo za nekaj centimetrov proti vratom avtomobila, s čemer lahko naredimo več prostora za potnika na sredinskem sedežu zadnje klopi. Uporaba tega dodatka je zakonsko vprašljiva: isofix sidrišča morajo ustrezati določenim standardom glede čvrstosti in stabilnosti, takšen dodatek pa utegne spremeniti značilnosti isofix sidrišč. Poleg tega je zaradi večje oddaljenosti sedeža od naslonjala zadnje klopi vprašljiv pravilen potek varnostnih pasov, kar zakonsko tudi ni dovoljeno.

Dodatki za večje temperaturno udobje otrok

Sedežne prevleke iz frotirja naj bi otrokom - predvsem dojenčkom - poleti pomagale k večjemu udobju, hkrati pa zaščitile sedež pred umazanijo. Z zakonskega vidika je uporaba vprašljiva zato, ker morajo imeti sedeži za dojenčke, ki jih prevažamo v nasprotni smeri vožnje, na zglavniku natisnjeno opozorilo za izklop varnostnega meha, takšne prevleke pa to opozorilo prekrijejo. Prav tako pogosto ni razvidno, če prevleke izpolnjujejo določila o dovoljeni vsebnosti škodljivih snovi.

Zimska vreča za dojenčke v lupinici greje otroka v hladnih zimskih dneh. Ker ima takšna zimska vreča odprtine za varnostni pas, uporaba z zakonskega vidika ni sporna - a to velja le za dojenčke v lupinici, ki so ves čas pripeti. Vsekakor je to boljša alternativa debelim oblačilom, ki pogosto ovirajo pravilno pripenjanje z varnostnimi pasovi. Uporaba v sedežih za starejše otroke ni dovoljena, saj takšna vreča prekrije ključavnice varnostnih pasov.

Ključne besede


Otroški sedežiAMZS testotrociotroški varnostni sedežiotroci v avtuAMZS test otroških sedežev

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

132

Priljubljenost članka

132

Shrani

Delite s prijatelji