Virtualna šola vožnje

Avto-moto

AMZS šola vožnje in Google streetview


Predavanja, test, vožnja v prometu in praktični del izpita; učni proces pridobitve vozniškega izpita je že vrsto let enak, čeprav se zakoni, pravilniki, postopki, pa tudi tehnologija in predvsem prometna ureditev vseskozi spreminjajo. Doslej so šole vožnje svoje kandidate poučevale ob pomoči ilustracij in animacij, odslej pa AMZS šola vožnje uporablja tudi najsodobnejšo tehnologijo: Googlov realni prikaz ulic “streetview”. Za kaj gre?

Google streetview je Googlova tehnologija panoramskega prikaza ulic in cest v številnih svetovnih mestih. Že nekaj časa je Google streetview na voljo tudi za slovenska mesta, ulice in ceste; ob uporabi satelitskih zemljevidov Google Maps in Google Earth se lahko uporabnik s klikom miške “spusti” na posamezno ulico in si prek panoramskega prikaza ogleda, kako je videti določena ulica v resnici. Tehnologija je med spletnimi uporabniki zelo priljubljena, saj marsikomu omogoča, da se “virtualno” sprehodi po ulicah, krajih in med hišami.

Pri AMZS so na inovativen način združili sodobno tehnologijo in skrb za učinkovito poučevanje vozniških znanj in veščin; združili so Googlove panoramske posnetke naših cest in ulic s testom poznavanja pravilnega ravnanja oziroma vožnje v določenih prometnih situacijah.

Ideja je preprosta in zato odlična; AMZS je zasnoval spletno stran (www.streetviewtest.si), kjer je omogočen panoramski pogled na nekatera ljubljanska križišča z malce bolj zapletenim potekom prometa. Ob panoramskem posnetku križišča je postavljeno vprašanje o pravilnem razvrščanju vozil v križišču oziroma o pravilnem ravnanju. Vprašanja so zastavljena v obliki testa, ki ga uporabnik rešuje z izbiro pravilnega med nekaj ponujenimi odgovori, za reševanje pa ima omejen čas. Po končanem testu se uporabniku izpiše rezultat reševanja, spletna stran pa na koncu ponudi tudi pojasnilo o odgovorih.

Takšna spletna stran je odličen učni pripomoček za vse tiste, ki se vožnje šele učijo, pa tudi za tiste, ki bi radi le preverili svoje vozniško znanje. Predvsem pa gre za projekt, ki se bo vseskozi dopolnjeval in širil, saj bo vključeval vse več križišč oziroma prometnih ugank.

Pri AMZS šoli vožnje, kjer so projekt zasnovali, prek te spletne strani tudi pozivajo uporabnike, naj kar prek spletne strani tudi sami predlagajo kakšno zapleteno križišče ali prometno uganko; strokovnjaki bodo predstavili pravilno ravnanje v njem in ga vključili v test.

Spletna stran www.streetviewtest.si je namenjena vsem uporabnikom, ki bi radi preverili svoje znanje in poznavanje prometnih predpisov, uporabljali pa jo bodo tudi v učilnici AMZS šole vožnje. Še zlasti je takšen način poučevanja koristen za mlade kandidate za opravljanje vozniškega izpita, ki bodo tako lahko na realen način spoznali pravilno ravnanje v prometu že pri teoretičnem pouku, torej še preden se bodo z avtom v resnici zapeljali po cestah.

Inovativen način poučevanja vožnje ob pomoči sodobne tehnologije je v začetni, preskusni fazi delovanja, kmalu pa bo nabor prometnih ugank bogatejši, saj bodo v virtualni test kmalu vključena tudi križišča iz drugih slovenskih mest.

Obiščite spletno stran www.streetviewtest.si in se sami preskusite v virtualnem obvladovanju prometa!

Ključne besede


AMZS Šola vožnjeGoogleStreetviewAvtošolaAMZS streetview

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji