Trg rabljenih vozil je zanimiv tako za velike kot za male trgovce

Avto-moto

Živahno trgovanje


V lanskem letu smo v Sloveniji registrirali več kot 70.000 novih osebnih avtomobilov, prodali pa nekaj manj, saj so del v statistiki zabeleženih avtomobilov avtomobilski trgovci izvozili v tujino. A hkrati je v Sloveniji lani lastnika zamenjalo kar 210.000 rabljenih avtomobilov.

Trg rabljenih vozil je torej več kot trikrat večji od trga novih vozil, zato ne čudi dejstvo, da se z njim ukvarjajo vsi, ki so tako ali drugače povezani z avtomobili. Veliko rabljenih avtomobilov lastnika zamenja brez posrednika, pri še več prodajah pa je vmes pravna oseba oziroma preprodajalec. Pogosto so to kar pooblaščeni avtomobilski trgovci, ki nove avtomobile lahko prodajajo le tako, da se hkrati ukvarjajo tudi z rabljenimi avti. S ceste morda res najprej opazimo bleščeč salon novih avtomobilov, a praviloma je ta obdan z morjem pločevine rabljenih avtomobilov. Kdor želi prodati nov avto, mora v račun pač vzeti kupčev stari avto – in ga seveda prodati naprej drugemu kupcu.

Ne spreglejte: Namesto v razgradnjo - v Slovenijo

Trg rabljenih avtomobilov sprejme vse, tudi avte, ki so v Nemčiji namenjeni uničenju

O poslu z rabljenimi avtomobili smo se pogovarjali z Markom Škribo, direktorjem znamke Volkswagen pri podjetju Porsche Slovenija. 

Direktor Volkswagna pri podjetju Porsche Slovenija, Marko Škriba

Koliko od teh lastnika zamenja pri trgovcih v vaši trgovski mreži?

V naši trgovski mreži letno prodamo približno 10.000 rabljenih vozil.

Od kod pridejo ti avtomobili?

Izvor vozil je različen. Naši trgovci prodajajo lastna vozila, na primer testna in nadomestna, odkupujejo vozila od strank, jih uvažajo ali pa pridobijo iz menjav staro za novo in staro za staro. Rabljena vozila, ki na dvorišča trgovcev pridejo po sistemu staro za novo, predstavljajo četrtino prodaje. Naši trgovci zelo dobro sodelujejo tudi s slovenskimi leasing podjetji, pa tudi s ponudniki drugih finančnih storitev.

Kateri trgovci v vaši trgovski mreži so največji trgovci z rabljenimi vozili?

Poslovne enote podjetja Porsche Inter Avto, torej dve v Ljubljani, dve v Mariboru in ena v Kopru, podjetja Avto Slak Trebnje, AH Vrtač Kranj, Špan Brezovica, Avto Jarc iz Maribora, Dominko Ptuj in Autodelta iz Ljubljane.

Ali se z neposrednim uvozom rabljenih vozil ukvarjate tudi pri podjetju Porsche Slovenija?

Ne.

Kateri rabljeni avti so najbolj zaželeni?

Pri naših trgovcih kupci najbolj povprašujejo po rabljenih VW passatih, golfih, touranih in tiguanih, pa po audijih A3 in A4, iščejo tudi škodo octavio in seata ibizo.

Ali vaši trgovci sami uvažajo rabljene avte iz tujine?

Določeni da.

Ali opažate premike na trgu rabljenih avtov zaradi večje ponudbe rabljenih dizelskih avtomobilov v Nemčiji?

Opazili smo nekaj boljšo ponudbo oziroma več vozil pri posameznih različicah in modelih, a večjih sprememb – tudi cenovnih – zaradi tega ni.

Vaše mnenje nam je pomembno.

Komu pri nakupu rabljenega vozila najbolj zaupate?

Potrjeno brezhibno

Certifikat za rabljeno vozilo AMZS DEKRA

Nakup rabljenega avta je lahko hitro nakup mačka v žaklju; kdor ni izurjen mehanik, v kratkem ogledu vozila pred nakupom le težko lahko opazi in prepozna napake ali okvare.

AMZS zato v sodelovanju z uveljavljeno nemško organizacijo DEKRA odslej kupcem – in prodajalcem – rabljenih vozil ponuja pregled rabljenega vozila in izdajo certifikata o tehnični brezhibnosti pregledanega vozila.

Pregled vozila opravijo izkušeni in izurjeni mehaniki AMZS v vseh večjih poslovnih enotah AMZS; mehaniki temeljito in natančno ter po vnaprej pripravljenih merilih pregledajo vse pomembne sklope avtomobila – karoserijo, motor, menjalnik in izpušni sistem, podvozje in notranjost. Če avto usreza vsem merilom, dobi pozitivno oceno – in AMZS izda certifikat o tehnični brezhibnosti avtomobila.

AMZS DEKRA certifikat o tehnični brezhibnosti pomeni, da je avto brez večjih poškodb, da na njem ni znakov nestrokovnih popravil, da nima znakov korozije, da je bil strokovno vzdrževan in servisiran, da je prejšnji lastnik z njim ravnal skrbno, da je notranjost čista in lepo vzdrževana ter da na podvozju ni vidnih nepravilnosti.

Za prodajalca rabljenega vozila je takšen certifikat lahko odlično prodajno orodje, ki šteje veliko več od lepih besed in obljub.

Pridobitev AMZS DEKRA certifikata o tehnični brezhibnosti seveda ni namenjeno prav vsakemu rabljenemu avtomobilu. V AMZS poslovnih enotah, ki izdajajo certifikat, sprejmejo le največ 7 let stare avtomobile, ki nimajo prevoženih več kot 200.000 kilometrov in ki so tehnično brezhibni, saj tu ne gre za popravljanje ali servisiranje vozila, pač pa za potrjevanje tehnične brezhibnosti.

Ključne besede


rabljeni avtomobilirabljena vozilaamzs dekra

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

32

Priljubljenost članka

32

Shrani

Delite s prijatelji