Glas ljudstva: Finale pogonske raznolikosti

Avto-moto

Raznoliki finalisti izbora Slovenski avto leta 2023 so: alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroen C5 X, toyota corolla cross


V finale izbora Slovenski avto leta 2023 so se glede na rezultate glasovanja bralcev, poslušalcev in gledalcev sodelujočih medijev uvrstili alfa romeo tonale, peugeot 308, opel astra, citroen C5 X in toyota corolla cross. Presenečenje tokratnega finala je zagotovo dejstvo, da glasovalci med finaliste niso uvrstili niti enega povsem električnega modela. Zanimiv izbor bralcev, poslušalcev in gledalcev daje vedeti, da si ljudje želijo raznolike mobilnosti. Prav vsi finalisti poleg bencinskega motorja ponujajo tudi hibridne elektrificirane pogone, peugeot 308 in opel astra pa sta edina finalista, ki na enaki tehnološki osnovi ponujata tako dizelski motor kot povsem električni pogon.  

S svojim izborom so bralci, poslušalci in gledalci, ki so letos skupaj oddali kar 18.846 glasov, sodelujočih medijev znova dokazali, da spremljajo dogajanje v avtomobilski industriji in da se zavedajo energetskih izzivov, ki vplivajo na prihodnost naše osebne mobilnost. 

Avtomobil - finalist Točke po glasovanju bralcev sodelujočih medijev Prenesene točke v finale
Alfa romeo tonale 33 6
Peugeot 308 32 4
Opel astra 22 3
Citroen C5 X 16 2
Toyota corolla cross 11 1

Bralci Motorevije največ glasov namenili peugeotu 308

Bralci Motorevije ste na spletu in po pošti oddali 2350 glasov. Na prvo mesto ste postavili peugeot 308, na drugo mesto toyoto corollo cross in na tretje mesto opel astro. Četrto mesto ste namenili električnemu hyundaiju ioniqu 5, ki pa se mu v seštevku točk glede na prejeto število glasov pri drugih sodelujočih medijih ni uspelo prebiti v finale. Na peto mesto se je pri Motoreviji uvrstila alfa romeo tonale, ki je sicer s točkovnim izkupičkom pri vseh medijih v konkurenci 27 novih avtomobilov prepričala največ glasovalcev.
Slovenski avto leta 2023 in nagrajenci nagradnega žreba bodo znani 16. januarja.

Vaše mnenje nam je pomembno.

Kateri izmed petih finalistov si po vašem mnenju zasluži osvojiti naslov Slovenski avto leta 2023?

Finalisti pod črto naših testov

Alfa romeo tonale 1,5 hybrid DCT7 130 speciale - Alfa tonale ima vse, kar rabi za uspeh: všečno podobo, lepo notranjost, na papirju dovolj “zelen” pogon in večino bombončkov, za katere se odločajo kupci v tem najmnožičnejšem avtomobilskem razredu. A prav zaradi teh lastnosti je tonale najmanj značilna alfa v portfelju te legendarne avtomobilske znamke, zato z nekaj cinizma lahko zaključimo, da so morali za preživetje pri Alfi očitno žrtvovati svojo dušo in športno srce. 

Peugeot 308 1,6 THP hybrid 225 GT - Novi peugeot 308 z zmogljivim priključno-hibridnim pogonom, tehnološko doslednostjo in drznim oblikovanjem predstavlja vse tisto, kar od sodobnega avtomobila zahtevata sodobna mobilnost in zahteven voznik. Je eden najbolj prepričljivih peugeotov vseh časov. 

Opel astra 1,2 turbo elegance AT8 - Tehnološka sestrična peugeota 308, nova astra lepo povezuje sodobne trende s tradicijo znamke. Je dober, varen in lep avto. A karte avtomobilske astrologije so v novih časih ljubezni do cestnih terencev do klasičnih avtomobilskih oblik zelo nepredvidljive … Je pa astra poleg peugota 308 pogonsko najbolj celovit finalist, ki kupcem ponuja hibridni pogon, električni pogon in bencinski ter dizelski motor. 

Citroen C5 X 225 S&S ë-EAT8 hybrid shine pack - To je po dolgem času pravi citroen, ki neguje ključno tradicijo znamke - prvovrstno udobje in oblikovno ekstravaganco. Je avto za tehnične sladokusce, ki bodo v njem našli precej napredne tehnologije in sodoben pogon. Za zahtevani denar ponuja precej francoske avtomobilske ekskluzivnosti.

Toyota corolla cross hibrid - V osnovi je za varnostno dobro opremljeno, digitalno sodobno in varčno corollo cross s skoraj 200 “konji” treba pri nas pripraviti najmanj 32.900 evrov, kar je v povprečju za 10 odstotkov višja vstopna cena od tekmecev. A corolla cross že v osnovni opremi ponuja celovit varnostni paket, samodejni menjalnik in najmočnejši, a varčen hibridni pogon z desetletnim jamstvom. 

Testni dan v AMZS centru varne vožnje na Vranskem

Vseh pet finalistov bomo novinarji sodelujočih uredništev znova zapeljali na asfalt. 11. decembra bomo v družbi nekaterih naših izžrebanih bralcev v AMZS centru varne vožnje Vransko še enkrat preverili, kaj zmorejo: kako pomagajo vozniku, kako zanesljivo in natančno nizajo ovinke, kako odločno zavirajo, koliko energije zahtevajo, kako udobni in pametni so, kako delujejo njihovi asistenčni sistemi… Naj spomnimo, da avtomobile, ki ste jih v finale poslali s svojimi glasovi, ocenjujemo v skladu z merili izbora: obliko avtomobila, voznimi zmogljivostmi in lastnostmi, funkcionalnostjo, gospodarnostjo, varnostjo, cenovno umestitvijo, primernostjo za slovenski avtomobilski trg. 

Vseh pet finalistov bomo novinarji sodelujočih uredništev znova zapeljali na asfalt. 11. decembra bomo v družbi nekaterih naših izžrebanih bralcev v AMZS centru varne vožnje Vransko še enkrat preverili, kaj zmorejo.

Slovenski avto leta 2023 bo znan 16. januarja 

Tokrat se bomo z vsemi petimi finalisti odpravili v novomeško tovarno počitniških vozil Adria Mobil, kjer bomo po glasovanju vseh sodelujočih medijev razglasili zmagovalca. Bralci Motorevije in ostala javnost boste lahko razplet izbora Slovenski avto leta 2023 spremljali prek dveh video posnetkov; prvega bomo objavili sredi decembra, drugega s finalnim glasovanjem in z razglasitvijo zmagovalca pa 16. januarja. 


Vsi veljavni glasovi - spletni in tiskani - so uvrščeni v nagradno žrebanje, za katero so tudi letos partnerji izbora prispevali tri atraktivne nagrade:

Prva nagrada je vrednostna kartica za dobroimetje za nakup goriva pri Petrolu. Nagrajenec bo lahko svoj avtomobil v naslednjem letu oskrbel z gorivom v vrednosti kar 1500 evrov in si tako ob običajni povprečni porabi večine avtomobilov zagotovil gorivo za vožnjo vsaj 15.000 kilometrov. 

Drugo nagrado - petdnevni najem sodobnega avtodoma Adria - podarja podjetje Adria Mobil (termin najema in tip avtodoma bosta glede na razpoložljivost znana po dogovoru z Adrio Mobil).

Tretja nagrada je komplet vrhunskih zimskih pnevmatik Goodyear UltraGrip Performance +, ki so na neodvisnih testih dosegle najboljše rezultate.

Ključne besede


Slovenski avto letaIzborOpelToyotaAlfa romeoPeugeotCitroenopel astrafinalepeugeot 308Alfa romeo tonaleToyota corolla crosscitroen C5 X

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

33

Priljubljenost članka

33

Shrani

Delite s prijatelji