Na obisku: Od aktivnosti do aktivnosti

Avto-moto

Avto-moto društvo Dravograd, ki aktivno delujejo tako v svojem lokalnem okolju kot tudi širše.


Avto-moto društvo Dravograd je eno od štirih avto-moto društev na Koroškem, ki aktivno delujejo tako v svojem lokalnem okolju kot tudi širše. Nenazadnje je njihov predsednik Ferdo Abraham že vrsto let aktiven tudi v najvišjih organih Avto-moto zveze Slovenije. Številne aktivnosti AMD Dravograd lahko spremljamo tako v lokalnih medijih (tudi lokalni televiziji) kot tudi širše, na primer na družabnem omrežju Facebook. A najbolj dejavno je društvo vendarle v svojem lokalnem okolju, kjer je vseskozi aktiven partner v različnih projektih v Dravogradu, še zlasti v tistih, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo.

Uradna letnica ustanovitve AMD Dravograd sega v leto 1950, čeprav začetki delovanja sežejo še dve leti nazaj. 73 let je častitljiva starost za neko društvo, a to ne pomeni, da je AMD Dravograd obstal v nekih drugih, starih časih. Pod vodstvom predsednika društva Ferda Abrahama in sekretarja Jožeta Verdineka je AMD Dravograd eno od najbolj dejavnih med več kot 80 društvi, ki sestavljajo Avto-moto zvezo Slovenije. 
Še zlasti pomembne so aktivnosti za mlade. AMD Dravograd sodeluje pri aktivnostih za večjo varnost otrok na šolskih poteh, pri čemer se v zadnjih letih redno pridružuje AMZS kampanji Še 365 dni! Že vrsto let je društvo prepoznano tudi po izjemno uspešnem delu z mladimi kolesarji, saj je ekipa AMD Dravograd na slovenskem izbirnem tekmovanju za FIA evropsko prometno izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev (ETEC) vselej med najuspešnejšimi. 
Na sedežu društva v Dravogradu smo se pogovarjali s predsednikom društva Ferdom Abrahamom in sekretarjem društva Jožetom Verdinekom

Predsednik društva AMD Dravograd Ferdo Abraham in sekretar društva Jože Verdinek

Tudi tisti, ki nič ne vedo o ustroju AMZS in ne poznajo naših društev, lahko hitro najdejo zapise o vaših dejavnostih in projektih. Aktivno namreč upravljate s Facebook profilom društva in na spletu ni težko najti zapisov o vašem delu …

Vsi, ki sodelujemo pri dejavnostih društva, se trudimo, da o naših aktivnostih pustimo sled. Ko se je v časih našega osamosvajanje pomladilo in prenovilo vodstvo društva, smo se našli prijatelji in sodelavci z voljo in željo, da naše društvo ponesemo naprej. Včasih se je društvo ukvarjalo z avto šolo in nekaterimi drugimi projekti, ki so bili pomembni za takratne čase, mi pa smo se odločili, da se bomo ukvarjali s prometno preventivo, z izobraževanjem mlajših in starejših voznikov, z mladimi kolesarji, pa tudi s kolesarji nasploh, saj smo pred dvema letoma ustanovili kolesarsko sekcijo društva, ki jo vodi Miran Kajzer. Kolesarska sekcija nam je dala dodaten zagon, z vsemi temi našimi dejavnostmi pa tudi sledimo sodobnim trendom mobilnosti. 

Po številu članov vaše društvo seveda ni največje pri nas, po delovanju v lokalnem okolju pa ste med najbolj aktivnimi?

Res je, veliko sodelujemo z lokalno skupnostjo in z občino Dravograd. Redno se prijavljamo na projekte, ki jih razpisuje občina, pa tudi na projekte AMZS in Agencije za varnost v prometu. Smo stalni člani občinskega sveta za preventivo, v zadnjih mandatih je predsednik tega sveta iz naših vrst. Aktivno sodelujemo tudi s Policijo, pa Zvezo šoferjev in avtomehanikov, Društvom upokojencev, motorističnim klubom Blue Knights, pa še kaj bi se našlo. V lokalni skupnosti smo zelo poznani, kar se pozna tudi pri članstvu, ki se trenutno giblje okoli številke 2000. Skrbimo tudi za družabne dogodke v organizaciji našega društva, na primer vsakoletni izlet po Sloveniji ali tujini, pa tradicionalna piknika: spomladanski in jesenski kostanjev piknik. AMD Dravograd je bil dolga leta tudi gonilna sila pri pripravah mladih kolesarjev na evropsko tekmovanje ETEC.

Vaše društvo je eno tistih, ki deluje v bližini AMZS centra. Z AMZS centrom v Dravogradu ste sosedje. 

Prva tehnična baza AMZS na Koroškem, danes AMZS center, je nastala ravno na pobudo AMD Dravograd, delovala pa je v takratnih društvenih prostorih. Z AMZS centrom in vsemi njihovimi sodelavci tudi danes vzorno sodelujemo in tako v Dravogradu uspešno in tako rekoč na enem mestu omogočamo vse dejavnosti in storitve, ki jih na državni ravni zagotavljata Avto-moto zveza Slovenije in AMZS d. d. Nove člane včlanjujemo kar v sosednjem AMZS centru, pri čemer moram pohvaliti zaposlene, ki tam delajo, saj znajo poskrbeti za naše člane. Sicer pa lepo skrbimo tudi za našo stavbo, v kateri smo nekaj prostorov oddali najemnikom, prav tako smo oddali garaže, ki jih imamo za stavbo. Z našim premoženjem ravnamo skrbno in naše društvo še nikoli ni bilo v rdečih številkah. Res pa je, da dobro gospodarimo in da sodelujemo tudi na številnih razpisih v naši okolici in širše, redno se na primer prijavljamo tudi na vse AMZS razpise. 

AMD Dravograd je med najbolj aktivnimi društvi v Avto-moto zvezi Slovenije. Dobro delo in številne omenjene aktivnosti društva se poznajo tudi pri članstvu. Je to prava pot za prihodnost Avto-moto zveze Slovenije tudi, če pogledamo dlje v prihodnost? 

Prepričani smo, da je naša pot prava. Delamo dobro, smo del lokalne skupnosti, a preskušamo tudi različne novosti in sledimo razvoju. Vsa društva pri nas morajo biti aktivna, le tako bomo poskrbeli za veljavo AMZS tudi v prihodnje. Ne smemo dovoliti da bi se uveljavile ideje o delegatskem sistemu oziroma da bi velika društva “pohrustala” majhna. Menimo, da je prihodnost prav v majhnih društvih, ki morajo biti bolj aktivni prav zaradi svoje majhnosti. Velika društva so lahko manj aktivna zaradi velikega števila članov, a le aktivnost zagotavlja napredek. Sicer pa je zdaj v AMZS to pravilno urejeno, v upravnem odboru na primer sedimo predstavniki društev iz cele Slovenije, ki tako lahko odločamo o interesih vseh društev, ne samo največjih.  
 

Ključne besede


AMD DravograddruštvoNa obisku

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Blaž Poženel

Blaž Poženel

Odgovorni urednik

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji